Ето как да си направим домашни бонбони от шоколад, сметана и фурми. Някой може да си каже защо да правя домашни бонбони, след като има толкова много от тях в търговската мрежа? Защото ще сме сигурни какви са съставките. Защото създаването на сладки шедьоври е творчески, медитативен и много приятен процес.
Защо хумусът е толкова полезна и много вкусна храна?
Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?
Хапвайте шоколад за здраве и красота.
Защо всички обичат шоколад и какао
Искате да сте здрави и щастливи? Яжте шоколад!
Да си приготвим домашни бонбони от шоколад и сметана. Коя рецепта ще си изберем?
1.Домашни бонбони от шоколад – отлично допълнение към кафето или чая.
Необходими продукти за тези домашни бонбони:
-200 гр. шоколадови бисквитки;
-15–20 бр. сини сливи без костилки;
-100 гр. масло;
-2–3 с.л. сметана;
-1 блокче черен шоколад;
-½ бял шоколад;
-дълги дървени шишчета за фондю.
Начин на приготвяне:
Накисваме сините сливи в топла вода, за да омекнат. След това ги подсушаваме с помощта на кухненска хартия.
Бисквитките се смилат в блендер и се смесват със сметаната и маслото на стайна температура. Получената маса омесваме на топка и оставаме за половин час, така че продуктите да се смесят добре.
Разделяме количеството на 15-20 малки части и оформяме от тях бонбони. В средата на всяка поставяме парче от сините сливи. Навиваме на топка, за да може плода да остане вътре.
Оставяме готовите бонбони за кратко в хладилника. След това ги нанизваме на шишовете и оставяме отново на студено.
Да си приготвим глазурата за домашни бонбони.
При непрекъснато бъркане слагаме на водна баня шоколада, за да се разтопи. Много важна тънкост: всеки студен бонбон се потапя по отделно в разтопения шоколад и оставяме изправени. Най-удобно е поставка за ножове или висок стъклен буркан с широко гърло, на чието дъно поставяме дунапренена гъба, така че шишчетата бъдат неподвижни.
Готовите шоколадови бонбони оставяме в хладилника за поне час, докато глазурата стегне напълно.
Бонбоните могат да се украсяват. За да направим това, трябва да разтопим малко бял шоколад и да го налеем в найлонов плик. Отрязваме малко ъгълче, след което правим бели ленти за глазура върху готовите бонбон и след това отново в хладилника.
2.Домашни бонбони карамел, които не залепват по зъбите
Необходими продукти:
-150 гр. захар;
-200 мл. сметана;
-30 гр. масло;
-3 ч.л. пчелен мед;
-ванилия;
-сол на вкус.
-силиконова форма за лед.
Начин на приготвяне:
Смесваме всички съставки в тенджера и поставяме на котлона да заври, като разбъркваме с шпатула. Варим на тих огън около 30 минути. Когато масата се сгъсти, изсипваме в силиконови форми за лед и поставяме във фризера за половин час.
Ако искаме солен карамел, тогава преди замразяване поръсваме бъдещите карамели със сол на вкус.
Домашните карамели са меки и не толкова лепкави, колкото купените от магазина.
3.Домашни бонбони с шоколад и ягоди за романтична вечер
Необходими продукти:
-20 бр. големи ягоди;
-2-3 блокчета млечен шоколад;
-настърган кокос или настъргани ядки за завършек;
-дървени шишчета.
Измиваме ягодите и ги подсушете със салфетка, нанизваме ги на шишчета и оставяме в хладилника. Това е важно, за да може глазурата да ги обвие равномерно и без пукнатини.
На водна баня разтапяме шоколада. Много бързо потапяме в нея изстудените ягоди. По желание можем да ги поръсим със смлени ядки или кокосови стърготини, но ще са вкусни и без добавки.
Поставяме шишчетата изправени в хладилника за час, докато шоколадът стегне напълно.
Вместо ягоди можем да използваме накиснати сушени плодове, като сушени кайсии, сини сливи, смокини или фурми (но е важно те също да са студени и сухи), а млечният шоколад да замените с бял или черен.
4.Бързи домашни бонбони без шоколад
Необходими продукти:
-400 гр. фурми, сини сливи или сушени кайсии без костилки;
-нарязани ядки, кокосови стърготини или какао за поръсване.
Начин на приготвяне:
Смиламе сушените плодове в блендер. След това с мокри ръце ги оформяме на малки топчета. Овалваме в ядките и оставяме в хладилника за охлаждане.
5.Много лесен и вкусен домашен мармалад
Необходими продукти:
-300 мл. от любимия ви сок (по-добре е да използваме прясно изцеден);
-2 ч.ч. пчелен мед;
-60 гр. желатин;
-1 с.л. захар за украса;
-силиконова форма за лед.
Начин на приготвяне:
Първо трябва да смесим желатина със сока и да го загреем в тенджера, докато се разтвори напълно. След това прибавяме меда, разбъркваме и след 1-2 минути сваляме от огъня.
Готовата маса наливаме в силиконовите форми за лед и оставяме да се охлади за около час.
По желание готовият мармалад може да се поръси със захар. Ако използваме прясно изцеден сок, е желателно да не е киви и ананас, защото тяхната висока киселинност може да попречи на желатина да се втвърди.
Добър апетит!