мушкато
Добра форма

Мушкато – какво лекува?

Мушкатото е силно популярно растение у нас. Наличието само на една саксия на перваза служи като отличен естествен дезинфектант и убива около невероятните 70 % от микробите.

Едва ли има дом, в който това красиво да не присъства? В наши дни това е добре познато ни многогодишно стайно растение от семейството на чудотворния здравец.

Мушкато - какво лекува?

Отрицателни натрупвания в дома ви? Неутрализирайте ги чрез магическите свойства на копривата 

Лечение на гастрит, язва, колит с невен 

Чеснова вода за неповторим цъфтеж на мушкато и орхидея 

Народни средства срещу листни въшки (15 доказани рецепти) 

Мушкато - какво лекува? 5 цветя носещи късмет в дома

 

Мушкато – какво лекува? Кои части се използват в народната медицина!

Полезните свойства на мушкатото отдавна се използват от нашите баби. В много къщи, апартаменти и офиси често можете да видите това невероятно растение.

Листата на това стайно растение са концентрирани с лечебни етерични масла, сравними по своите свойства с фитонциди от лук или чесън, но с много по-приятен аромат.

Етеричното масло се извлича от листата, стъблата и цветовете на това популярно растение. Процесът става чрез хидродистилация, което има редица лечебни свойства и се използва в козметиката и парфюмерията. Ароматът му е отличен антидепресант, засилва възприятието, ободрява и зарежда с енергия.

Знаете ли защо Кралското мушкато се нарича така? Защото е помогнало на английският крал Чарлз I срещу безсънието.

Защо е полезно да седите близо до това ароматно растение на разстояние около половин метър и да дишате дълбоко, през носа, за около 15 минути? Тази процедура ще облекчи умората, а курс от 10 процедури ще помогне за борба с депресията.

Мушкато – химичен състав.

Листата на мушкатото съдържат:

= различни етерични масла;

= катрани;

= флавоноиди;

= танини;

= пектини;

= камед;

= гликозиди;

= дъбилни вещества;

= органични киселини;

= витамини;

= минерали (най—вече калций);

= въглехидрати;

= кумарини.

Според различни проучвания това растение съдържа до 500 различни компонента и има голяма биоактивност. В това растение е открито летливо вещество с приятна миризма — гераниол, притежаващо антимикробни свойства, използван при производството на козметични и парфюмерийни продукти.

Корените на мушкатото също съдържат феноли, а стъблата съдържат фенолни съединения, захароза, нишесте, хемицелулоза.

Мушкато – лечебни свойства.

Мушкатото има противовъзпалително, антивирусно, противогъбично, хемостатично, антипаразитно, антихелминтно, диуретично, подмладяващо, онкопротективно, стягащо, тонизиращо и деконгестантно действие. Понижава глюкозата, нормализира кръвното налягане, оказва положителен ефект върху хормоналния баланс, повишава либидото.

Това топлолюбиво растение се използва за лечение на следните заболявания:

= слаб имунитет;

= настинка и грип;

= УНГ заболявания;

= невралгия;

= депресия;

= главоболие;

= безсъние;

= камъни в бъбреците;

= някои гинекологични заболявания;

= подагра;

= гъбични лезии на ноктите;

= заболявания на устната кухина.

мушкато

Мушкато – народна медицина + рецепти.

В народната медицина обикновено се използват листата на това невероятно стайно растение, както и ароматът, който излъчва цялото растение.

Знаете ли, че? Мушкатото дошло в Русия по времето на Екатерина Велика, като подарък от английският крал Джордж, през 1795 година.

# При безсъние:

Ароматът на мушкатото е отлично средство при безсъние. За нормализиране на съня се препоръчва да поставите няколко саксии с това растение в спалнята на перваза на прозореца. Също така можете да капнете 3-4 капки етерично масло в ароматната лампа преди лягане. Ако нямате, можете просто да разтриете капка масло по върховете на пръстите си и да вдишате аромата.

Нарежете лист от мушкато и го залейте с една чаша вряла вода. Оставете да настоява за 20 минути. Използвайте инфузията 2 пъти на ден по 100 мл. преди хранене.

# При зъбобол:

Листо от мушкато помага при зъбобол. Откъснете едно листо и леко го намачкайте в ръка, така че да пусне сок, а след това поставете близо до болния зъб.

# При отит:

При отит трябва да поставите откъснат лист мушкато в болното ухо. Първо, трябва леко да се намачка в ръцете, така че листът да пусне сок. Тази процедура облекчава болката и възпалението.

Ако сте склонни към отит, залейте две супени лъжици наситнени листа със 100 мл. олио, затворете плътно съдчето, оставете на тъмно място за десет дни и периодично разклащайте. След това прецедете и съхранявайте в хладилника. При необходимост капвайте по няколко капки в болното ухо, до 4 пъти на ден. Необходимо е предварително да затоплите капките.

# При запек:

Вземете 2 ч.л. нарязани листа от мушкато. Залейте ги с две чаши хладка преварена вода и оставете да настоява 8 ч. Консумирайте на малки глътки през целия ден.

# При повишено налягане:

Прие повишено налягане се препоръчва да се фиксира свеж лист от мушкато върху китката в зоната на пулса за около половин час с превръзка.

# При кожни заболявания.

При някои кожни заболявания (суха екзема, обрив, сърбеж) помага отвара от листа. Те се варят от пет до десет минути и след това се използват като компреси или лосиони върху засегнатата кожа.

Противопоказания при употреба на мушкато.

Колкото и да е полезно за човека мушкатото, то има и редица противопоказания: при бременност и кърмене; гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника; тромбофлебит; алергии и индивидуална непоносимост.

Важно! Алергиите могат да се проявят под формата на оток, обрив, кашлица, хрема, пристъпи на задух, сълзене на очите и др. Когато се появят тези признаци, е по-добре незабавно да прекратите употребата и да се консултирате с лекар.

Моля, преди да започнете да се лекувате с мушкато, непременно се консултирате с лекуващият ви лекар, за да избегнете непредвидени усложнения.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе