Великден е съвсем близо и всички домакини се приготвят да нашарят яйцата в красиви и уникални дизайни. Днес от HappyWoman ще ви запознаем с няколко лесни начина как да боядисате яйцата с цветове от природата.
Има два варианта за боядисването с природни оцветители:
Първи вариант е да сварите яйцата заедно с оцветителите, като цветовете стават по-наситени, но не и равномерни.
Втори вариант е да ги сварите първо и след това да ги оцветявате.
Препоръчително е яйцата да са с бели черупки, защото естествените оцветители не са така ярки и агресивни като изкуствените.
Ето и с какво може да постигнете отделните цветове:
Първо багрило: борш -червено ( билка, която може да намерите в билковите аптеки )
В около 1 литър вода рязтворете 2-3 супени лъжици борш и добавете 2 супени лъжици оцет .
Второ багрило: червено зеле -син
Нарежете половината зелка , залейте с 1 литър гореща вода и добавете 1 чаена лъжица сол.
Трето багрило: куркума за жълто-златист цвят.
В 1 литър вода добавете супена лъжица куркума, 1 супена лъжица оцет и 1чаена лъжица сол.
Четвърто багрило: воден лук- керемидено червено
Пето багрило: люспи от лук- оранжево
В 1 литър вода слагаме люспи от 5,6 глави лук, 1 супена лъжица оцет и 1 чаена лъжица сол.
Шесто багрило: коприва -зелени нюанси.
В литър вода сложете 300 грама коприва, 1 супена лъжица оцет и 1 чаена лъжица сол.
Весела подготовка за Великден!