Витамин В2-за гладка кожа и нормален метаболизъм

Витамин В2-за гладка кожа и нормален метаболизъм
Добра форма

Витамин В2-за гладка кожа и нормален метаболизъм

Ако кожата ви е суха и се лющи, а не е гладка. Ако се чувствате нервни без причина – може би имате липса на витамин В2?

Витамин В1-за добро настроение и разграждане на мазнини

ХРАНИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН С

НАД 20 ПРИЧИНИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ, ДА ПИЕТЕ ШИПКОВ ЧАЙ

Какво дневно количество рибофлавин (витамин В2) ни е необходимо, за да бъдем здрави?

Средната физиологична нужда от витамин В2 е около 1,8 мг. на ден. През 2021 г., това количеството беше променено на 0,75 мг. на 1000 ккал от дневното меню.

B2 е коензим на голям брой окислително-редукционни биохимични реакции в нашето тяло. Като цяло при недостиг клетките остават полугладни и не могат да използват пълноценно енергията.

При постоянен недостиг на рибофлавин настъпват промени в повърхността на надбъбречните жлези, които са отговорни за секрецията на адреналин, норадреналин, кортизол, алдостерон, пептиди, които регулират функциите на нервната система и работата на стомашно-чревния тракт. Нищо хубаво за хормоналната система и метаболизма.

Как да разберете, дали имате недостиг на витамин В2?

Ето няколко признаци:

– цепнатини в ъглите на устата;

– напукани устни;

– образуване на корички по краищата на носа;

– сухота в устата;

– конюнктивит;

– намалена зрителна острота при смрачаване.

Ако се съмнявате, че имате хиповитаминоза с рибофлавин, консултирайте се с лекар, той ще ви назначи нужните изследвания, ще постави диагноза и ще избере подходящото за вас лечение.

Моля, не приемайте витамин В2 без предварителна консултация със специалист, защото има противопоказания! Статията е с информативна цел!

Кои храни съдържат рибофлавин?

– сушена спирулина;

– агнешки черен дроб;

– свински черен дроб;

– телешки бъбреци и черен дроб;

– черен дроб от пуйка;

– пилешки дроб;

– свински бъбреци;

– сушен кориандър;

– сушена мента;

– безкофеиново кафе;

– сухо мляко;

– червен пипер;

– сушен босилек;

– козе сирене;

– соево брашно;

– бадеми;

– пъдпъдъчи яйца;

– горчица на прах;

– еленско месо;

– листа от хрян;

– белтък от кокошо яйце;

– сирене Рокфор;

– пшенични трици;

– млечен шоколад;

– червен и черен хайвер;

– сусам;

– стриди, скумрия, херинга;

– извара, повечето сирена;

– фъстъци, орехи, лешници, шам фъстък.

В зеленчуците и плодовете съдържанието на витамин В2 рядко надвишава 0,1 мг. на 100 грама продукт.

За да си набавяте оптималното количество витамин В2, периодично трябва да консумирате карантии: черен дроб, сърца, яйца, пастет от черен дроб е отличен вариант. Консумирайте намазан върху филийка хляб.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , ,
на горе