Тези уникално вкусни пилешки подбедрици– закачени и печени на решетката от фурната, са идеалната вечеря за новогодишната нощ.
Лесни и бързи за приготвяне, а в същото време стават толкова, толкова сочни и вкусни.
Към рецептата…
Необходими продукти:
– Пилешки подбедрици – 15 бр.;
– Картофи – 1 кг.;
– Печурки – 300 гр.;
– Червена чушка – 1 бр.;
– Лук – 2 глави;
– Чесън – 5-6 скилидки;
– Чери домати – 150 гр.;
– Сол – на вкус;
– Черен пипер – на вкус;
– Зехтин – на вкус.
За марината:
– Соев сос – 50 мл.;
– Сол – 1 ч.л.;
– Черен пипер – 1/2 ч.л.;
– Чесън на прах – 1 ч.л.;
– Горчица – 1 ч.л.;
– Мед – 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Изсипете соевият сос в купа. Добавете солта, черния пипер, чесъна на прах, горчицата, меда и зехтина. Разбъркайте добре – до получаване на еднородна смес.
Сложете пилешките подбедрици в купа, изсипете марината и ги обтрийте много внимателно. Запечатете купата със стреч фолио и приберете в хладилника за 1-2 часа, за да поемат от марината.
Нарежете лука на полумесеци и го прехвърлете в голям съд или в тавичка за печене.
След което нарежете картофите на едри парчета и ги добавете към лука.
Прибавете наситнените скилидки чесън.
Разбъркайте много добре, за да може вкусовете на съставките да се слеят възможно най-добре.
Нарежете на лентички червената чушка. Прибавете я.
Нарежете печурките. Ако гъбите са дребни може и да не ги режете. Прибавете ги към останалите продукти във формата.
Отгоре поставете чери доматите. Поръсете със сол, черен пипер и зехтин на вкус.
Извадете подбедриците от хладилника и отново разбъркайте добре.
Използвайте решетката от фурната. Прокарайте подбедриците, от тънката страна между спиците. Ако падат, с помощта на клечки за зъби ги застопорете.
Сложете скарата с пилешкото във фурната, а под нея поставете тавичката с нарязаните зеленчуци и гъби.
Печете на 180°С градуса за 1 час. Много зависи как пече вашата фурна. В такъв случай, времето може да се увеличи или съкрати.
По този специален начин пилето ще се изпече от всички страни, а мазнина с подправки ще капе върху зеленчуците и гъбите, придавайки им невероятен вкус.
Готовото ястие поръсете с магдноз и сервирайте топло. Зарадвайте вашите гости, със или без повод, с това невероятно вкусно ястие.
ДОБЪР АПЕТИТ!