Обредната питка на Бъдни вечер символизира плодородието и благодарността на човека, а също така топлотата, задружността и уважението в семейството.
Всяко ястие за Бъдни вечер има символично значение, вярвания предавани от поколение на поколение. В някои части от България се вярва, че колкото повече ястия присъстват на трапезата, толкова по-богата ще бъде реколтата през следващата година.
СОДЕНА ПИТКА
Необходими продукти:
– Брашно – 500-600 гр.;
– Сода бикарбонат (сода за хляб) – 1 ч.л.;
– Растителна мазнина – 2-3 с.л.;
– Оцет – 1 с.л.;
– Хладка вода – 300 мл.;
– Захар – 1 с.л.;
– Сол – 1 ч.л.;
– Бакпулвер – 1 пакетче (10 гр.) – по ваше желание.
Забележка: Можете да промените посочените количества, в зависимост от големината на питката.
Начин на приготвяне:
Започнете с пресяването на брашното, като прибавите към него бакпулвера. За да стане по-пухкаво, пресейте два пъти.
Прехвърлете го в дълбока купа или подходящ съд по ваш избор. Направете по средата „кладенче“, в което изсипете хладката вода, солта, захарта и растителната мазнина (олио).
В малка купичка смесете содата и оцета, с цел нейното „гасене“. Това се прави с цел питата да стане възможно по-бухнала.
След това добавете към брашното и останалите съставки. Замесете меко тесто, след което го завийте с подходяща кърпа и оставете да почива за около 20-30 минути. Тук има значение и температурата в помещението.
След като тестото е напълно готово, оформете вашата содена питка в желаната форма. В случай, че искате да бъде украсена, оставете малка част от тестото.
Поставете содената питка в подходящ съд за печене. С помощта на вилица можете да направите малко дупки.
Печете в предварително загрята на 180°С или 200°С, в зависимост как пече вашата фурна – до суха клечка.
Не забравяйте, преди да я опечете, да поставите паричката (късметчето). Поверието гласи, че онзи, който я намери в парчето си, е истински късметлия. През цялата следваща година късметът ще бъде постоянно с него.
Бъдете здрави и от Бог благословени!