Как да отмените среща в последния момент, без да засегнете другия

Как да отмените среща в последния момент, без да засегнете другия
Психология

Как да отмените среща в последния момент, без да засегнете другия

Всеки от нас цени времето си и мрази да променя плановете си. Още по-неприятно става, когато някой друг отмени срещата ви в последния момент и това обърка целия ви график. На вас също със сигурност ви се е налагало да обяснявате как трябва да отложите даден ангажимент поради една или друга причина. Каквото и да се случва, има риск отсрещната страна да не успее да разбере напълно причините за промяната и да се стигне до конфликт. Предлагаме ви няколко варианта как да подходите, когато трябва да отмените среща в последния момент, без да заседнете другия.

Приемете, че валидността на всяко извинение винаги е субективна. Всеки има свой собствен барометър за това кое е допустимо и кое не е по отношение на причините за отмяна на среща – и точно, както с всичко друго в живота, не можете да угодите на всички. Някой може да приеме аргументите ви, друг – не. Като цяло е най-вероятно хората да възприемат добре всяко неотложно задължение, което изисква вашето физическо присъствие.

Направете телефонно обаждане. Изпращането на текстови съобщения не е предпочитан вариант да отменяте срещата, защото така не показвате достатъчно ангажираност. Знаем, че обаждането може да бъде страшно, защото понякога не знаете точно какво ще кажете или се притеснявате дали човекът от другата страна може да ви убеди да промените решението си или да ви се разсърди. Можете обаче да изпреварите този сценарий, като планирате какво ще кажете предварително, за да останете твърди в позицията си.

Извинете се предварително. Думата „Съжалявам“ трябва да се казва преди всичко. Извинението демонстрира, че уважавате времето и енергията на другия човек и разбирате как вашето действие може да му повлияе. Това също помага да обясните, че не сте искали да отмените първоначалния си ангажимент, но е имало причини, поради които е трябвал да го направите.

Ако нямате истинско извинение, не си измисляйте такова. Всеки път, когато кажете лъжа за извинение дори и на пръв поглед безобидно, рискувате да бъдете хванати, което може да навреди на приятелството повече от това просто да кажете истината. Вместо това изпробвайте нещо от рода на: „Много съжалявам, че това е в последния момент, но за съжаление няма да мога да успея“. Макар че това със сигурност създава възможности за тълкуване, този вариант все още е по-добра алтернатива от откровената лъжа.

Предложете нов ден и час. След като обясните ситуацията, намирането на алтернативно време за провеждането на срещата е най-сигурният начин да предотвратите конфликт и дори прекъсване на приятелство. Това показва на другия човек, че все още цените връзката ви и сте готови да инвестирате време и енергия в поддържането й.

Избягвайте да публикувате в социалните медии, след като отмените ангажимент. По-конкретно – не трябва да показвате никакви признаци, че се забавлявате след отлагането на срещата, независимо дали мислите, че другият няма да го види. Някои хора може да решат, че сте отказали срещата, защото имате по-приятно занимание.

Опитайте се да бъдете точни следващия път. Когато да отменяте срещи в последния момент стане навик, това ви създава имидж на несериозен човек и може да развали отношенията ви с околните. Това е така, защото поведението започва да поставя под въпрос вашата надеждност, както и нивото на ангажираност, което сте готови да посветите на другия човек, с когото трябва да се видите.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе