Защо е полезно да хапваме банани?
Добра форма

Защо е полезно да хапваме банани?

 

 

Бананите са едни от най-популярните плодове в света. Те съдържат основни хранителни вещества, които имат защитно въздействие върху здравето. Яденето на банани може да помогне за понижаване на кръвното налягане и може да намали риска от рак. Ето и още ползи от консумацията им.

 

  1. Източник на калий

 

Калият може да помогне за управление на кръвното налягане и да намали напрежението върху сърдечно-съдовата система. Един банан осигурява почти 9% от дневните нужди на човек от калий.

 

  1. Помага при хора с астма

 

Проучване от 2007 г. казва, че яденето на банани може да помогне за предотвратяване на хрипове при деца с астма. Една от причините за това е съдържанието на антиоксиданти и калий в бананите. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези констатации.

 

  1. Предотвратява развитието на ракови

 

Лектинът в бананите действа като антиоксидант. Антиоксидантите помагат на тялото да премахне молекулите, известни като свободни радикали. Ако се натрупат твърде много свободни радикали, може да настъпи клетъчно увреждане, което да доведе до рак.

 

  1. Сърцето

 

Бананите съдържат фибри, калий, фолиева киселина и антиоксиданти като витамин С, които поддържат здравето на сърцето. Хората, които следват диета с високо съдържание на фибри, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, отколкото тези на диета с ниско съдържание на фибри.

 

  1. Помагат за храносмилането

 

Бананите съдържат вода и фибри, които подпомагат храносмилането. Един среден банан осигурява приблизително 10% от нуждите на човек от фибри за един ден.

 

 

 

  1. Помагат при диабет

 

Американската асоциация по диабет препоръчва яденето на банани и други плодове, тъй като те съдържат фибри. Те отбелязват, че консумацията на фибри може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.Диета с високо съдържание на фибри може да намали риска от диабет тип 2 и може да понижи кръвната захар при тези, които вече имат това заболяване.

 

 

Tagged , , ,
на горе