5 супер лесни диети – отслабвайте без напрежение

Здраве и добра форма

5 супер лесни диети – отслабвайте без напрежение

  •  
  •  

Съвременните диетолози твърдят, че най-добрата диета за отслабване е тази, която можете да следвате удобно, без да падате от слабост, без да се претоварвате в търсене на специални храни и без да изчислявате на калориите и процентите. Предлагаме ви селекция от най-лесните диети за всеки вкус!

Бутилка и часовник

Ясни правила, лекота на използване и впечатляващ ефект – леката водна “диета за мързеливи” по право е една от най-популярните.

Няма да е възможно да се объркате в условията на този план за отслабване. Основното правило е само едно – 20 минути преди всяко хранене трябва да изпиете 200 мл обикновена топла вода.Не се препоръчва да се пие по време на хранене и два часа след него.

Продължителността на този режим е 2 седмици, като през това време ще можете да се отървете от поне 5 кг, без да правите драстични промени в начина си на хранене.

Отслабването се дължи на естественото намаляване на порциите: ядете по-малко, защото стомахът ви вече е пълен.

Гурме диета

Много от нас са убедени, че диетата трябва да бъде преди всичко разнообразна. Всъщност плановете за хранене, които позволяват големи количества храна и забраняват само очевидни опасности, са прости и приятни за следване. Освен това плановете за гурме ястия са склонни да обещават сериозни ползи за здравето от големи количества зеленчуци без нишесте и ненаситени мазнини.

Отслабването с тях обаче не особено бързо, но сигурно и за дълго време – предвид факта, че леките гурме диети, като правило, могат да се използват като постоянни стилове на хранене.

Най-популярната от тези лесни за следване леки диети е досега средиземноморската диета. Това не е просто план за хранене, а културното наследство на страните от средиземноморския регион, признато от ЮНЕСКО. За да се храните като щастливи столетници от слънчевите страни, трябва да оформите меню от пресни зеленчуци и пълнозърнести храни, да изберете морска риба като основен източник на животински протеин (5-6 порции на седмица), като се въздържате от червено месо и яйца. Ако тези ограничения ви се струват сериозни, можете да промените решението си, когато научите, че средиземноморската диета насърчава редовната консумация на червено вино.

Ако идеята за отслабване с национален привкус ви е харесала, вижте още две интересни леки диети. Китайската диета се основава на използването на растителни храни, съчетани с бавни въглехидрати и течности – традиционните китайски ястия, които са ориз или юфка в бульон, не само добре се смилат, но и осигуряват ситост за дълго време.

Скандинавската диета, базирана на традиционна храна, е изненадващо близка до ежедневното ни меню: позволява целогодишна консумация на зеленчуци като: картофи, моркови, ряпа, цвекло, комбинирани със зърнени култури и сезонни растения, както и риба и месо.

Друга лека диета е метаболитната на Даян Крес. Характеризира се с много разнообразно, макар и не лишено от забрани храни. Целта на метаболитната диета е да освободи тялото от последиците от злоупотребата с въглехидрати. Изобилието от „празни калории“ в менюто на съвременнния човек води до нарушаване на инсулиновите рецептори. Според Даян Крес, за да “нулирате” хормоните, трябва почти напълно да се откажете от въглехидратите за два месеца.

Диета без повече шум

Ако за някои лекотата е богат избор, то за други ситуацията може да е точно обратната. Тези, за които монотонността не е пречка, но бързият резултат е по-важен от възможните странични ефекти, ще го нарекат лесна диета за отслабване в меню с един продукт.

Най-известните сред моно диетите могат да се считат за диета с елда, кефир и с овесени ядки. Всеки от тях обещава завиден резултат от около 1 кг на ден. Правилата са прости – през цялото време на плана за отслабване ядете само одобрения продукт, който е дал името на диетата, а също така пиете вода. Разбира се, такива сериозни диетични ограничения са изпълнени с много неприятни последици, така че монодиетите са най-лесни за практикуване във формата на гладни дни (1-3 дни).

Най-упоритите могат да удължат “удоволствието”, но е строго забранено да се яде само елда, кефир или овесени ядки за повече от седмица, в противен случай физиологичните и психологическите неуспехи са практически гарантирани.

Във всеки случай, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да вземете решение за такива драстични мерки. Най-важното, бъдете подготвени за добре познатия йо-йо ефект – бързо загубените килограми бързо се връщат!

Редуваща се диета

За тези, които нямат търпението да ядята само един продукт, но пък искат бързи резултати предлагаме – редуваща се диета. Тя се основава на редуване на протеини и въглехидрати в продължение на 30 дни. Един ден ядете само въглегидратна храна, вторият комбинирате с протеини, а на третия залагате само протеини. След това повтаряте цикъла. Този план за хранене е особено добър, ако комбинирате загуба на тегло с упражнения.

Диета в кутия

За тези, които мечтаят да получат мечтана фигура, но не са готови да се справят, са измислени „диетични кутии“. Готовите диетични ястия могат да допълнят обичайната диета, като диетични шейкове, смес от протеини, витамини и фибри, или пилешка супа. Такива коктейли трябва да наситят и да осигурят всички хранителни вещества, необходими на тялото да функционира дълго време, като автоматично намаляват количеството изядена храна и поне частично решават проблема с намирането и приготвянето на храна, която ще ви помогне да отслабнете.


  •  
  •  
Tagged ,
на горе