5 ключови правила за зъбите
Добра форма

5 ключови правила за зъбите

Мечтаете за блестяща усмивка като на холивудска звезда? За да постигнете целта си започнете с правилните грижи за зъбите, като спазвате основните съвети на стоматолозите при избора и употребата на продукти за устна хигиена.

Даоистката практика ходене на колене – за подобряване на зрението, укрепване на костите, косата и зъбите 

Грижа за зъбите по време на бременност

Грижа за зъбите по време на бременност

Вижте петте ключови правила за зъбите

1. Четката за зъби

Трябва да влиза в употреба минимум два пъти на ден, като всяко четкане на зъбите да трае поне 3 минути. Изборът на четки е много голям, затова следвайте няколко правила, когато си купувате нова: нека власинките да са синтетични (естествените са по не-хигиенични и по-нетрайни); съобразявайте се с размера на главата на четката, за да ви е удобна при употреба (средната обикновено е най-подходяща); препоръчително е да е гъвкава и да има страна за почистване на езика. Сменяйте я на всеки три месеца.

Съвет: Използвайте средна по твърдост четка, ако имате леки поражения по зъбите (като малък не дълбок кариес, който още не сте оправили при стоматолога си, или случайна драскотина на венеца) и не страдате от заболявания на венците. При парадонтит и други стоматологични оплаквания четката трябва да е с меки власинки.

2. Пастата за зъби

Най-съвременните предложения са т. нар. високотехнологични разработки. Например за възстановяване на емайла производителите предлагат паста с наночастици на хидроксиапатит, за избелване – с бромелин, за подмладяване на зъбните тъкани – с коензим Q и  витамин Е, при възпалителни процеси – с цинков глюконат, за релакс и антистрес въздействие върху целия организъм – с ефирни масла от палисандрово дърво и лавандула,  и какви ли още не. Подберете според състоянието на зъбите си и желания ефект, най-добре по препоръка за стоматолога.

Съвет: Ако пиете вода с повишено съдържание на флуор, не използвайте паста за зъби с този елемент в състава, защото може да ви се появят жълти петна по емайла поради излишъка на флуор.

3. Конецът за зъби

Целта му е да премахне налепите и малките частички храна, попаднали между зъбите. Стоматолозите препоръчват да се използва всеки ден, но по веднъж, а не след всяко хранене. Ако зъбите ви са плътно разположени един до друг, изберете конец с восъчно покритие, за да проникне по-лесно между тях.

Съвет: Действайте внимателно с конеца за зъби, като го намотаете на пръста, обтегнете и въведете между зъбите, за да не засегнете венеца. Направете 6-7 пъти движение назад-напред, премествайки го нагоре към дъвкателната плоскост на зъбите.

4. Разтворът за изплакване на устата

Основните съставки (триклозан и хлорхексидин) на този тип продукти за устна хигиена имат антибактериален ефект, укрепват зъбния флуор, предотвратяват образуването на налепи от хранителните остатъци по повърхността на емайла и в устната кухина, реминерализират зъбите. При избор на разтвор за изплакване на устата потърсете в състава да има растителни екстракти: например от мента (освежава дъха), от  лайка (притежава противовъзпалителни свойства) от облепиха (възстановява тъканите на венците).

Съвет: Използвайте разтвора след хранене и миене на зъби, като времетраенето на изплакването трябва да е 30-60 секунди. Не прекалявате с употребата, защото при продължително използване на вода със съдържание на хлорхексидин, зъбите ви може да потъмнеят.

5. Продукти за избелване на зъбите

С тяхната употреба трябва да се внимава, защото понякога нанасят вреда. Домашните средства, които се продават в аптеките са,разтвори да плати лигелове прахове за избелване на зъби някой производители предлагат ленти с гел и други избелващи продукти с основна съставка водороден прекис пероксид в различни концентрация които достигат 200 2 3 тона по цял свят те обаче не са подходящи ако имате прекалено чувствителни зъби и бели пломби съвет ако се притеснявате дали ще раждате в къщи избелващи средства за зъбите си потърсите помощта на стоматолога в кабинета процедурата и резултатът е много по сигурно в някой дентални клиники предлагат и най съвременния метод лазерно избелване на зъбите

Защо е важно да се почиства езика?

Защото не само в зъбната плака, но и в езика се съдържат бактерии, причиняващи кариес. Така редовното му почистване също с четка за зъби, на която има специална страна за езика, намалява риска от кариес и премахва хранителните отпадъци.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

 

Tagged ,
на горе