18 най-добри храни за да имате здрави бъбреци

храни за здрави бъбреци
Добра форма

18 най-добри храни за да имате здрави бъбреци

Даваме ви списък с най-здравословните храни, ако искате здрави бъбреци плюс 8 практични съвета!

Бъбречните заболявания са широко разпространен проблем, засягащ цели десет процента от световното население. Най-честите причини за бъбречни проблеми са диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. Най-добрите храни за здрави бъбреци са с ниско съдържание на натрий , фосфор и калий. Имайки това предвид, не е изненада, че толкова много хора страдат от бъбречно заболяване. Преработените храни са заредени и с трите от тези неща и този тип храна също допринася за условията, които водят до болни бъбреци.

Дори и да имате здрави бъбреци, не е зле да започнете да включвате някои храни в ежедневната си диета. Ако в момента имате проблеми с бъбреците, трябва да говорите с Вашия лекар, преди да промените хранителния си план. След като получите зелена светлина, опитайте тези храни.

Хвощът е безценен при камъни в бъбреците

Смути – истински елексир на младостта

5 изпитани билкови лекове при алергия

Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот

В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян“ стават чудеса

Важни бъбречни функции

Вашите бъбреци са два органа с форма на боб, които лежат срещу мускулите на гърба в горната част на корема. Тези органи са отговорни за няколко различни функции , включително:

Поддържане на цялостния баланс на течности в тялото.
Регулиране и филтриране на минерали от кръвта ви.
Филтриране на отпадъци от храна, лекарства и токсични вещества.
Създаване на хормони, които произвеждат червени кръвни клетки, насърчаване на здравето на костите и регулиране на кръвното налягане.

Преди да стигнем до списъка с храни, има няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате диетата си благоприятна за бъбреците.

Следните съвети ще подобрят функцията на бъбреците и ще предотвратят по-нататъшно увреждане.

1. Ограничете приема на алкохол: Алкохолът не само ще попречи на способността на бъбреците да филтрират кръвта, но и ще ви дехидратира.

2. Намалете консумацията на натрий: Бъбречното заболяване може да намали способността на организма да балансира нивата на натрий и вода, което изисква да ограничите дневния прием на сол до не повече от 2000 милиграма.

3. Яжте малки порции протеини: Ако страдате от бъбречно заболяване, тялото ви се бори с елиминирането на отпадъците от протеини. Затова е важно порциите протеин да са малки.

4. Избягвайте наситените мазнини и трансмазнините: Тези мазнини могат да възпрепятстват способността на бъбреците да функционират правилно. Опитайте се да ядете предимно ненаситени мазнини, като зехтин.

5. Ограничете пържената храна: Пърженето на храна увеличава съдържанието на мазнини, като по този начин увеличава риска от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. Дайте почивка на бъбреците си и вместо това изпечете храната си на скара, печете, варете или задушавайте!

6. Изберете храни с по-ниско съдържание на калий: Болните бъбреци не могат да филтрират правилно калия от кръвта. Високите нива на калий в кръвта могат да бъдат опасни . Поради тази причина приемът на калий трябва да бъде ограничен. Дневният прием трябва да бъде по-малко от 2000 mg.

7.Избягвайте храни с високо съдържание на фосфор: Високите нива на фосфор в тялото също могат да бъдат потенциално вредни . Дневният прием трябва да бъде ограничен до не повече от 800-1000 милиграма.

8. Съсредоточете се върху пресните храни вместо върху преработените храни: Пресните храни обикновено са с по -ниско съдържание на натрий, калий и фосфор. Ако все пак ядете зеленчуци от консерва или от фризера, препоръчваме да ги изплакнете обилно преди консумация.

Най-добрите храни за здрави бъбреци

1. Ябълки
Не е изненада, че ябълките попаднаха в списъка. В края на краищата те са най-добрата здравословна храна за сърцето и в центъра на поговорката „Една ябълка на ден държи доктора далече“. Този пълен с витамини плод не съдържа натрий и е с изключително ниско съдържание на фосфор.

2. Рукола
Много зеленчуци са с високо съдържание на калий, но не и рукола. Освен, че е пълна с основни витамини, руколата съдържа и нитрати, които понижават кръвното налягане.

3. Камби
Въпреки че чушките са с ниско съдържание на натрий и фосфор, това е един от малкото зеленчуци, които също са с ниско съдържание на калий. Тези зеленчуци са пълни с антиоксиданти, които подобряват и имунната функция, което ги прави отличен избор за пациенти с бъбречни заболявания.

4. Елда
Елдата е питателна пълнозърнеста храна с ниско съдържание на фосфор. Ако сте бъбречно болен, имате нужда от това във вашата диета.

5. Булгур
Булгурът е солиден източник на протеини и друга добра алтернатива на зърнените храни с високо съдържание на фосфор и калий.

6. Зеле
Този зеленчук е зареден с витамини и минерали, като същевременно е с ниско съдържание на натрий, фосфор и калий!

7. Карфиол
Ах, карфиол! Това е друг зеленчук с ниско съдържание на натрий, фосфор и калий и може да се сервира по различни начини. Той е питателен и пълен с противовъзпалителни съединения.

8. Череши
Този плод е пълен с антиоксиданти, които предпазват сърцето. Ако сърцето ви е здраво, по-вероятно е и бъбреците ви да бъдат здрави. Черешите са вкусни, но също така могат да намалят възпалението. Споменахме ли, че те не съдържат натрий и са с много ниско съдържание на фосфор?

9. Червени боровинки
Този тръпчив плод ще бъде от полза за пикочните пътища и бъбреците, като предотвратява инфекцията. Червените боровинки са с ниско съдържание на натрий, фосфор и калий, което ги прави отличен вариант за пациенти с бъбречни заболявания. Важно е да споменем, че винаги трябва да избирате изцяло натурални боровинки и сок, за да избегнете добавени захари.

10. Белтъци
Въпреки че яйчните жълтъци не са нездравословни по своята същност, те могат да бъдат, ако имате бъбречно заболяване. Жълтъците съдържат високи нива на фосфор, но белтъците предлагат полезен за бъбреците протеин с много по-малко фосфор.

11. Риба (сьомга, пъстърва, риба тон)
Рибата може да съдържа високи нива на фосфор, но сьомгата, пъстървата и рибата тон съдържат по-малко от средното. Тези висококачествени протеинови опции са чудесни източници на ненаситени мазнини и добър холестерол. Нещо повече, здравословните мазнини в рибата могат да намалят лошия холестерол и да се борят със сърдечните заболявания.

12. Чесън
Добавянето на чесън към храната е един от най-добрите начини за подобряване на вкуса, като същевременно поддържате натрий, фосфор и калий под контрол. Този питателен подобрител на вкуса е пълен и с противовъзпалителни свойства.

13. Лук
Подобно на чесъна, лукът осигурява вкус с ниско съдържание на фосфор и без натрий. Лукът също е зареден с витамини, които насърчават здравето на храносмилането.

14. Репичка
Тези зеленчуци са с ниско съдържание на фосфор и калий, но са пълни с много други хранителни вещества! Витамините в репичките намаляват риска от сърдечни заболявания.

15. Червено грозде
Червеното грозде е нещо повече от вкусна закуска; те също са заредени с антиоксиданти, които намаляват възпалението. Освен това те са с ниско съдържание на натрий, благоприятстват здравето на сърцето и предпазват от диабет!

16. Гъби Шийтаке
Тази пикантна храна често се използва като заместител на месото при бъбречно болни. Шийтаке гъбите са с ниско съдържание на калий и са отличен източник на растителни протеини.

17. Пиле без кожа
Независимо дали сте бъбречно болен или не, едно нещо остава същото: всички имаме нужда от протеин! Пилешкото месо съдържа едни от най-ниските нива на натрий, фосфор и калий от всеки друг източник на месни протеини. Премахването на кожата ще намали нивата на мазнини, което ще улесни бъбреците ви да филтрират отпадъците.

18. Ягоди
В тези вкусни малки плодове практически няма натрий и почти никакъв фосфор. Ягодите съдържат противовъзпалителни свойства, които предпазват сърцето (и бъбреците също!)

19. Вода
Това технически не е храна, но не забравяйте да пиете много ВОДА! Поддържането на хидратация ще намали усилието, което бъбреците трябва да полагат.

Не чакайте да имате проблеми с бъбреците, за да започнете да се храните правилно. Колкото по-рано започнете да ядете здравословни храни, толкова по-добре ще бъдете! Бъдете проактивни!

Какво мислите за най-добрите храни за здрави бъбреци? Ядете ли вече редовно някои от тях? Кои от тях ще се опитате да включите в диетата си? Кажете ни в секцията за коментари по-долу!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе