Хвощът е безценен при камъни в бъбреците

камъни в бъбреците
Добра форма

Хвощът е безценен при камъни в бъбреците

В народната медицина това лековито растение е било още на времето на почит, предимно поради кръвоспиращата му сила и успехи при тежки заболявания на бъбреците и пикочния мехур. При пясък и камъни в бъбреците се правят горещи бани на половината тяло с хвощ. Освен това, се пие на глътки топъл чай от него, като урината се задържа колкото се може по-дълго, за да излезе под налягане. Най-вече по този начин се отделят камъни от бъбреците.

При възпаления и загноявания на бъбречните легенчета една-единствена баня на половината тяло с хвощ върши чудеса. Взема се само за външна употреба високият, с дебели колкото пръст дръжки, хвощ от блатисти ливади и планински пасища, който при тежки случаи помага моментално.

За една баня е нужна 5-литрова кофа, с добавени 100 г билки. Оставят се да пренощуват, на следващия ден се слагат за заврат и се прибавят към водата за банята. При нея половината тяло и бъбреците трябва да са под водата. Продължителност на банята – 20 минути. След това човек не се подсушава, а както е мокър, се загъва с хавлия и ляга за един час в леглото, за да се задуши тялото допълнително. След това се облича пижама. Билковата вода може да се притопли и да се използва още 2 пъти.

За чай за вътрешна употреба се използва само набраната от ниви и полски пътища билка. Една препълнена чаена лъжичка хвощ се попарва с 250 мл вода.

За запарващ компрес се прилага следната методика: 2 препълнени шепи хвощ се сипват в цедка и тя се държи над вряща вода. Когато билката стане гореща и омекне, тя се завива в ленена кърпа и се поставя на болното място. Отгоре трябва непременно да се завие мястото, за да не излиза топлината. Оставя се да действа няколко часа или цяла нощ.

При камъни в бъбреците се препоръчва също така използваната в хомеопатията есенция от коприва, която обаче се приема разредена.

В стари билкарски книги се среща също, че здравецът, благоуханната теменужка и дивите боровинки (известни и като мечо грозде) отстраняват също така бързо и сигурно камъни в бъбреците. Някои хора обаче, не понасят добре високото съдържание на дъбилни вещества в мечото грозде. В такива случаи се появяват повръщане, гадене и липса на апетит.

Цъвтящият жълтокамшик, който расте по горски пътища и окрайнини, но и по полски синори и речни брегове, дава чудесен чай против пясък и камъни в бъбреците, а също и камъни в жлъчката. Ненапразно, камшикът се нарича разговорно „цяр за всички болки“. Много добре помага смес от по 20 г камшик, гръмотрън, овчарска торбичка и брезови листа. Чаят само се запарва и се оставя една минута да се изкисва. След това се прецежда и изпива.

При възпаление и загнояване на бъбреците се прилагат не само чай от царевична свила, прясно набрана киселица, жълти и бяла мъртва коприва и бани на половината тяло с хвощ, но се пие и мляко от пача трева (по 3-4 чаши на ден). Пачата трева (на чаша 1 препълнена чаена лъжичка) се залива с вряло мляко, което се пие доста топло и на глътки.

Див кестен – съкровище от природата

Всичко за ползата от маслините

Жълт кантарион – Лекът за 99 болести

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе