Здраве и добра форма

10 лесни стъпки към здравословно хранене

Има ли рецепта за правилно и здравословно хранене?

Как да започнем да се храним здравословно и да свалим килограми?

Често жените започват диети, изпробват различни варианти на хранене и вярват, че това ще им помогне в борбата с килограмите.

Опитът показва, че когато човек се лишава и силно намалява количеството на храната, се стига до нежелан ефект, дори до заболяване.

Много по-добре е да знаем кои храни са полезни за нашия организъм. Да избираме само тези продукти, които ни носят енергия, които ни зареждат и ни правят силни.

Има лесни начини за това да научим кои са полезните храни и да ги използваме в нашето хранене.

Ако искате да започнете да се храните здравословно, спазвайте тези важни съвети.

Ето кои са 10 лесни стъпки за здравословно хранене:

8 убедителни причини да пиете топла вода на празен стомах

Храни и билки за подсилване през зимата

5 тайни от Япония за дълъг живот

Избирайте храна, която е естествена и необработена

Колкото по-близо да природата е продуктът, толкова по-добре.

Нека всичко да бъде прясно, а не консервирано или пакетирано.

Истински зеленчуци, а не от консерва, истински картофи, а не замразени.

Купувайте и яжте храни, които са сезонни

Всички знаем, че през зимата консумираме повече мазна и ферментирала храна, типична за студеното време. През лятото ядем повече плодове и зеленчуци, повече въглехидрати, когато е слънчево и топло. Включвайте повече сезонни храни в режима си и няма да боледувате.

Определяйте храненията си равномерно

Хранете се правилно и с еднакви порции. Не намалявайте много храната си, защото после си наваксвате лишенията като приемате по-големи количества. Хранете се развномерно и разпределяйте продуктите на еднакви интервали и размери.

Не се отказвайте от мазнини

Може да ви звучи странно, но не трябва да отказвате да приемате мазнини и въглехидрати. Винаги може да хапнете пица, макарони или по-мазно месо. Важното е да спазвате количеството и вида на тези продукти. Когато всичко е в нормални порции, няма проблем да ги включите.

Използвайте подправки

Подправките не са враг на вашето здравословно хранене. Напротив! Колкото повече подправки ползвате, толкова повече ще добавите вкус на храната. А когато консумирате вкусна храна, вие се чувствате сити и по-здрави.

Никога не си забранявайте храни

Не е добре да си казвате, че не бива да ядете сладолед, шоколад, сушени плодове, тесто. Винаги може да добавите малко от тази храна, но е важно да внимавате за количеството. Ако си забранявате да ядете нещо, то винаги ще имате по-голямо желание и апетит към него.

Не си купувайте вредни храни

Ако в къщи не държите изкушаващи и вредни храни, то вие няма и да ги използвате. Подредете хладилника и махнете всичко, от което нямате нужда. Добре е, приятният вкус на шоколада, да заместите със здравословния банан. Ако купувате повече плодове и зелнчуци в къщи, то ще ги имате на разположение и ще ги използвате. Може да замените сладоледа с кисело мляко, а обикновения шоколад с черен.

Преглеждайте състава на храната от етикетите

Винаги четете опаковките и етикетите на храната, която купувате. Ако тя съдържа много захар, не е полезна за вас. Обърнете внимнаие на калориите, посочени за 100 гр. продукт. Спокойно може да приемате храни, които съдържат много фибри, минерали.

Хранете се с повече протеини

Когато консумирате повече протеини, гладът ви намалява и няма нужда да трупате излишни калории. Месото, яйцата, млечните продукти са ценен източник на протеини. Ако включвате повече от тях в менюто си, ще свалите килограми и ще се чувствате сити.

Яжте бавно

Доказано е, че когато се храните по-бавно, приемате правилно храната, засищате се лесно и не прекалявате с излишно количество. Съсредоточете се върху вкуса на храната, върху цветовете в чинията и така ще намалите приема на много калории.

Храната винаги е била средство за енергия, здраве, бодрост и щастие. Спазвайте тези лесни стъпки за здравословно хранене и ще сте в идеална форма.

5 вида чай, който ни тонизира през зимата

10 оздравителни мисли на Петър Дънов

5 ключови стъпки за здраве и щастие

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , , ,
на горе