10 занимателни факти за Индия: страна на пъстри цветове - Щастливите жени - HappyWoman.bg

10 занимателни факти за Индия: страна на пъстри цветове

Интересно Разни

10 занимателни факти за Индия: страна на пъстри цветове

Кои важни факти знаем за Индия?  С какво толкова силно ни притегля тази пъстра и цветна страна?

Индия е мистика, романтика, богата култура, многообразни традиции, религии, храна, свещени празници, омайна природа, изобилие от много видове растения и животни.

Индия е магия и загадка.

Пред очите ни изникват красиви индийки в ярки сарита и червена точка на челото(бинди). Спомняме си за индийските пейзажи от страниците на детската книга „Индийски приказки“, изпъстрени със свещени животни: слонове, крави, камили и великолепни дворци.

Познаваме Индия и от индийските сериали, които следим по телевизията, индийските филми от близкото минало и ни се иска поне веднъж да попътуваме из нейните приказни земи.

Местоположение

Географски Индия е разположена на много интересно място. Тя заема полуостров в Южна Азия и има гранични точки с Арабско море, Индийски океан, Бенгалски залив, Хималаи. Граничи с Пакистан, Непал, Китай. На тази колосална територия може да срещнете огромно разнообразие от пейзажи, хора и религии.

Индия е втора по население в света с около 1,2 милиарда души. Столицата е Ню Делхи, а най-големият град е Мумбай. Известни градове са Раджастан, Варанаси, Ченай, Тамил Наду, Керала, Дели, Агра.

Култура

В Индия се преплитат много различни култури, религии, етноси и езици.

Може да се каже, че тук присъстват почти всички важни световни религии.

На първо място е индуизмът, след това будизъм, ислям, сикхизм и християнство. Хубавото е, че тук всички култури и религии живеят в хармония и разбирателство и по този начин в Индия има изобилие от култури, фествали, празници и традиции.

Най-големият известен в цял свят религиозен празник е Кумбха Мела (на 12 години). А друг възхитителен пролетен празник, който се провежда всяка година е Холи.

Холи е празник на цветовете на пролетта. Хората обикалят по улиците, поръсват лицата си взаимно с цветен прах, който образува във въздуха сякаш цветовете на дъгата. Това индийците смятат за пожелание за щастие и любов между хората.

Друг популярен празник е Дивали – празник на светлината. Местните жители украсяват домовете си с много светлини и лампи като считат, че така светлината побеждава тъмнината.

 

Ето кои са най-занимателните факти за Индия

Храната в Индия

Храната на индийците е предимно пикантна, заради климатичните условия.

Почти 80 процента от населението там са вегетарианци. Няма да се учудите, ако в Индия ви поднесат храната не в чиния, а в бананово листо. В Индия се отглеждат изобилие от екзотични подправки, някои от които са изключително скъпи: шафран, куркума, кориандър, кардамон, кимион, къри, канела, карамфил, босилек. Страната на слоновете е и най-голям производител на подправки в света. От там произлиза известната и най-стара система за грижа за здравето – Аюрведа, която е свързана с начина на хранене. Това е един холистичен поглед към човека и неговото здраве.

 

Индийските железници

Индия разполага с  най-голямата железопътна мрежа в света, но поради голяма натовареност, често стават инциденти. В индийските железници работят повече от 1 милион души.

Пощенските станции

Най-любопитен факт е, че Индия разполага с рекордно голям брой пощенски станции в света. Никъде по света няма такъв брой пощенски станции, които активно работят. Все още не всички индийци имат мобилни телефони и те продължават да се свърцват с близките си с писма. Може да откриете пощенски станции на най-необичайне места, дори в Хималаите.

Има плаващи пощи, пощи на колела, мобилни пощи.

Мода и Индия

Индия е център и на световната мода. Тя не се свързва толкова с модни дефилета, а по-скоро с износ на изключително много качествени платове и тъкани, които се използват по цял свят.

В Индия се произвежда голямо количество памук и коприна.

Боливуд

Индия е известна и с Боливуд – центъра на индийската филмова индустрия, която е една от най-големите. И в Индия, както в Холивуд се произвеждат много филми. В най-големия град Мумбай се произвеждат всяка година хиляди филми. Всички гледаме индийски сериали, които ни радват с тяхната лека наивност.

Кравата в Индия е свещено животни и може да се разхожда свободно и необезпокоявано по улиците на големите градове. Ако по пътя си срещнете крава, просто я заобиколете или изчакайте тя да се премести. Индийците свързват кравата с бога Кришна, а също така я почитат, защото им дава хранителни и ежедневни продукти.

Често срещани са бенгалски тигри, маймуни и азиатски лъв.

Алгебра и геометрия

Алгебрата и геометрията също произхождат от Индия.

Най-старият град

Варанаси (на деванагари: वाराणसी), с други имена Бенарес или Банарас или Каши, е най-старият град разположен на левия бряг на р. Ганг в Индия и считан за духовен център.

Тадж Махал

Тадж Махал (Tadj Mahall) е мавзолей, изграден от чисто бял мрамор в Агра на река Ганг. Замислен и строен като  място, където да положат любимата му съпруга Мумтаз Махал. Изключително красива, сградата се  отличава от преплитане на няколко архитектурни стила: индийски, персийски и ислямски. Тадж Махал е и един от най-важните паметници в света, като комплексът е под закрила на ЮНЕСКО от 1983 година.

Сватбите

Сватбите в Индия с изключително цветни и пищни тържества. Обикновено браковете се уреждат от родителите и младоженците нямат нищо против това. Това е стъпка за цял живот и затова се планира внимателно.

Индийците се интересуват много от астрология и затова изборът на дата за сватба става много внимателно. Четат се и хороскопите на младоженците. Сватбата се състои от много различни ритуали и е изключително цветна.

Пет неща, които да избягвате, за да не сте лош партньор

Десет очевидни признака, че той ви обича, дори да не го казва

Лежим и отслабваме: как да изгаряме калории, без да ставаме от леглото

0 Shares
Tagged , , , , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица