Ябълката – плодът на есента. Какво да приготвим от ябълки

Ябълката – плодът на есента. Какво да приготвим от ябълки
Идеи за дома

Ябълката – плодът на есента. Какво да приготвим от ябълки

Есента е тук, а с нея в нашите градини грейнаха и есените плодовеябълки, круши, грозде, сливи, смокини, дюли, нар, с които да приготвим ароматни сладкиши.

Преди да се гмурнем в морето от изкушаващи рецепти, нека да научим някои факти за ябълката.

Какъв плод е ябълката?

Какви са специфичните качества на ябълките

Ябълката е сладък, използван за консумация от нас плод, произлизащ от домашната ябълка (M. domestica). Ябълковите дървета се отглеждат по целия свят и са най-широко отглежданият вид от рода ябълка (Malus). Ябълките са сред първите дървета, които са били култивирани от хората. Рразнообразието от сортове достига до 7500 вида. Всеки сорт се отличава със свой оригинален, специфичен вкус, с различни размери, период на цъфтеж и качества на плода.

Кои страни произвеждат ябълки?

Колко е производството на ябълки в България

Данните сочат, че през 2014 година в световен мащаб са произведени около 84,6 милиона тона ябълки. Китай произвежда около 48% от световната продукция ябълки, а на второ място е САЩ, като повече от търговията на ябълки там е на територията на щата Вашингтон. В Австралия продукцията на ябълки е насочена към местния пазар. Най-големите износители на ябълки през 2007 година са Китай, Чили, Италия, Франция и САЩ, докато най-големите вносители за същата година са Русия, Германия, Великобритания и Нидерландия.

В България през 2016 година производството на ябълки по официални данни е 44 755 тона. Рекордна продукция е имало през 1986 година, когато производството е 543 256 тона.

Интересни факти за ябълката

Как се използва името и изображението на ябълката

  • Заради изобилието от ябълки Тасмания е известна като Островът на ябълките.
  • Голямата ябълка (Big Apple) е прякорът на американския град Ню Йорк.
  • Логото на компютърната фирма Епъл (Apple Inc.), почти от началото на създаването си представлява нахапана ябълка. Според Стив Джобс, името е избрано, защото той самият е израснал сред ябълкови дръвчета и освен това е привърженик на веганството.

Ябълките – плодовете, които преливат от леко накиселяващи нотки до изобилна захарна сладост, са преходът от лятото към есента и с огромното им разнообразие, само чакат да станат главен герой в някоя вкусна рецепта.

Какво да приготвим от ябълки

3 невероятни рецепти с ябълки

Тарт с ябълка и ванилия

Един страхотно изглеждащ тарт, който е превъзходен за всеки повод.

Съставки:

375 г опаковка бутер тесто, за предпочитане изцяло маслено

5 големи ябълки

сок от 1 лимон

25 г масло, нарязано на малки парченца

3 ч. л. ванилова захар или 1 ч. л. ванилов екстракт

1 супена лъжица пудра захар

3 закръглени супени лъжици консервирани кайсии

Начин на приготвяне

Стъпка 1
Загрейте фурната до 220C/вентилато. Разточете тестото и изрежете кръг с около 35 см диаметър. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене.

Стъпка 2
Обелете, изчистете сърцевината и нарежете на ситно ябълките и ги оставете в лимоновия сок. Разпределете върху тестото до 2 см от краищата. Завийте леко краищата, за да спрете изтичането на сок.

Стъпка 3
Намажете отгоре с масло и поръсете с ванилия и пудра захар. Печете 15-20 минути, докато ябълките омекнат и тестото стане хрупкаво.

Стъпка 4
Затоплете консервата и намажете ябълките и ръба на сладкиша. Сервирайте горещ с ванилов сладолед или крем фреш.

Ябълката – плодът на есента. Какво да приготвим от ябълки

Гранола с печени ябълки

Съставки:
5 препълнени с. л. гранола (мюсли)
1 ч. л. смляна канела
1 супена лъжица светлокафява мека захар
½ портокал, обелен с кора и сок
4 десертни ябълки, без сърцевина и нарязани около обиколката
20 г масло
крем фреш или сладолед за сервиране

Начин на приготвяне
Стъпка 1
Загрейте фурната до 200C/180C вентилатор. Смесете гранолата, канелата, захарта и портокаловата кора и сока. Поставете ябълките върху тава за печене и изсипете с лъжица сместа от гранола в дупката, като с лъжица посатвяте отгоре останалия сок. Намажете всяка ябълка отгоре с бучка масло и печете 30 минути, докато омекнат и залепнат. Сервирайте с топка крем фреш или сладолед.

Идеалният десерт, ако ви изненадат гости. Това е лесен, сгряващ, зимен десерт, а и много вкусен, сервиран с топка ванилов сладолед.

Ябълката – плодът на есента. Какво да приготвим от ябълки

Конфитюр с ябълки и канела

Страхотен начин как да си направиш конфитюр и да използваш наличните ябълки, ако са много

Съставки:
Вземете 1 кг ябълки
подгответе 500 г захар
изцедете сока на 1 лимон
добавете 1 пръчка канела

Начин на приготвяне:
Подгответе ябълките като ги почистите от семките и ги нарежете на малки парченца. Сложете ги в подходяща тенджера и добавете към тях захарта, канелата и лимоновия сок. Варенето продължава 30 минути на тих огън, като не спирайте да бърката през това време. Проверете с лъжичка конфитюра, който трябва да оставя гъста и лепкава капка. Поставете бурканите във фурна, загрята на 100C за няколко минути, за да се стерилизират. След това сложете конфитюра в тях, затворете ги плътно и обърнете с капачките надолу. Оставете ги така, докато се охладят.

Приятен апетит!

Седмичен хороскоп 24-30 октомври 2022

Съвет за 23.10.2022 към всяка зодия

Дневен хороскоп 23 октомври 2022

Tagged , , ,
на горе