Шепа липов цвят и запарете. Тази чудодейна напитка помага при много болести и състояния

Шепа липов цвят и запарете. Тази чудодейна напитка помага при много болести и състояния
Добра форма

Шепа липов цвят и запарете. Тази чудодейна напитка помага при много болести и състояния

Шепа изсушен липов цвят запарен в 250 мл. чиста вода оказва много благотворен ефект върху цялостното състояние на организма. Тази чудодейна напитка от липов цвят и чиста вода ще ви помогне при десетки болести.

Липовите дървета са познати на всеки от нас. А носещият се из въздуха благоуханен аромат по време на цъфтеж е толкова прекрасен. В домашни условия можете да си приготвите здравословен и ароматен чай от липов цвят, който ще помогне при много заболявания.

Шепа липов цвят и запарете. Тази чудодейна напитка помага при много болести и състояния

Липа – какво не знаем?

Цвят от див кестен (конски кестен) природен лек за много болести

Липов цвят
Снимка: Липов цвят (https://pixabay.com/bg/)

Шепа липов цвят и запарете – чудодейна напитка за здраве и спокойствие

Интересен факт за липата: Листата на липата са оформени като сърце, поради което дървото е било символ на съпружеската любов, а при славяните символизира женствеността и женското начало. Нежността и мекотата й се свързва с богинята на любовта и красотата – Лада. Ето защо, някога е било абсолютно забранено да се причиняват, каквито и да било щети на липите.

Обща информация за липовия цвят и липовото дърво

Тези дълголетни дървета, истински природен Дар, често могат да се видят в паркове и площади, особено по алеите и покрай улиците. Цъфтят в началото до средата на лятото, а аромата на чудодейния липов чай е прекрасен и несравним.

Вместо да купувате готови пакетчета с чай от липов цвят, съвсем спокойно, можете сами да приготвите тази уникална напитка.

Как се събира липов цвят?

На първо място, дърветата, от които получаваме листа или цвят, трябва да растат далеч от градските агломерации и магистрали. Това ще намали риска от събиране на суровини, замърсени от изгорели газове на автомобилите.

Липовият цвят се събира най-добре в топли слънчеви дни, преди обяд или ранния следобед, когато няма роса. Берете само здрави, неповредени цветя.

Липов цвят
Снимка: Липов цвят (https://pixabay.com/bg/)

Какви са ползите от отварата от липов цвят?

Цветовете на липата съдържат флавоноиди, т.е. съединения, които имат силен антиоксидантен ефект и премахват свободните радикали от тялото, които могат да увредят тъканите и да ускорят процеса на стареене на тялото.

Липовите съцветия съдържат още: кверцетин, който намалява пропускливостта на съдовете и тилирозид, вещество със силно противовъзпалително действие.

Липата е богата на витамин С за укрепване на имунната система и витамин РР.

Последният участва в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, а също така отговаря за доброто състояние на епитела (кожа, храносмилателен тракт и нервна система).

Витамин РР също допринася за правилното функциониране на нашия мозък. От своя страна, благодарение на високото съдържание на витамин С и рутин, липата е естествена подкрепа за организма при инфекции, включително настинки, грип, болки в гърлото, хрема, кашлица (особено упорита през нощта), фарингит, ларингит и бронхит.

В липовите съцветия ще откриете още танини (помагат при диария), минерални соли, органични киселини и ценни етерични масла, които освен всичко друго спомагат за отделянето на храносмилателни сокове.

Настойка от липов цвят има потогонно и диуретично действие, затова е най-добре да се пие вечер.

Друго предимство на липовия чай е успокояващото и регенериращо действие преди сън

Липовият чай облекчава напрежението и помага да неутрализирате умората след умствено натоварване. Ако имате проблеми със съня, добавянето на инфузия от цветовете на това дърво към топла вана има успокояващ и спазмолитичен ефект.

Изсушеният цвят се използва за приготвяне на липов чай. Събраните съцветия първо се почистват от всякакви листа и клонки. След това ги изсушете, като ги разстилате на тънък слой (например върху хартия или ленена материя) на тъмно проветриво място, но в никакъв случай на пряка слънчева светлина, защото тогава ще загубят ценните си свойства.

Правилно изсушените цветя ще имат светложълт цвят и приятен, подобен на мед аромат. Най-добре е липата да се съхранява в плътно затворен стъклен съд, за да не загуби аромата си.

Липов цвят - отвара
Снимка: Отвара от липов цвят (https://pixabay.com/bg/)

Приготвяне на инфузия от липов цвят

За да приготвите инфузията, ще ви трябва 1 чаена лъжичка сушен цвят, който трябва да се залее с 1 чаша гореща вода и да се остави под капак за около 10 минути. След това време трябва да прецедите напитката и можете да я изпиете веднага.

Превъзходен вкус и аромат, а още повече с малко липов мед. Струва си да се отбележи, че липата има противовъзпалителен ефект: след охлаждане можете да изплакнете устата си с чай, тъй като той ефективно ще се справи с леки възпаления на венците и пародонтоза.

По време на възпалено гърло си струва да правите гаргара с охладената инфузия няколко пъти на ден.

Също така можете да измиете лицето си с тази течност, за да успокоите раздразнената кожа и да използвате липа за изплакване като естествен балсам за увредена коса.

Знаете ли, че ароматът на цъфтяща липа създава аура на спокойствие около себе си и има благоприятен ефект върху психологическото състояние на човека…

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Във форма – моите 17 стратегии

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе