Четирите нива на приятелството
Психология Интересно

Четирите нива на приятелството

В живота си човек може да има много приятели, но някои от тях са ни по-близки от други. Има хора, с които можем да споделим буквално всичко и ги чувстваме като част от семейството, както и такива, с които имаме добри отношения, но просто отношенията ни да не са на такова ниво. Основно можем да разделим приятелите си на четири категории в зависимост от това колко близки ги чувстваме. Ето и кои са те:

Основни приятели. Това е основната ви група от близки приятели. Тези хора са вашите довереници и близки, с които споделяте най-дълбоките си ценности. И може би най-важното е, че те са тези, които са лоялни и винаги до вас, независимо от всичко. Често пренебрегваме някакви конфликти в интерес на поддържането на приятелство, но това може да избухне като негодувание по-късно. Вместо това пренесете конфликта в съзнателния ум, където можете да се справите с него и да стигнете до решение. Всеки приятел, с когото можете да направите това лесно, е по-вероятно да се квалифицира като основен приятел.

Сътрудници. Това са приятелите, с които споделяте емоционална връзка в определен момент от живота си. И макар да е много ценна в конкретен контекст, тя отслабва, когато той се промени. Например това може да са първите приятели, които сте срещнали в университета или когато сте се преместили на ново място. Те бяха ключова част от вашия процес на приспособяване, но може би сте загубили връзка с тях, когато сте намерили нова работа или по друг начин сте преминали към различен етап от живота. С тях вероятно не говорите всяка седмица за лични неща и не им изпращате текстови съобщения почти всеки ден. Макар между вас да не е имало конфликт и да сте запазили добрите си отношения, постепенно пътищата ви са започнали да се отдалечават и това се е отразило и на комуникацията ви.

Колеги. Слезте надолу по стълбата на приятелството след сътрудниците и ще стигнете до ниво колеги. Това са хората, с които сте свързани чрез работа или общ интерес, страст или хоби. Те също имат роля в определен контекст като например да се мотаят с вас в обедната почивка в офиса или да прекарвате време заедно на някакво служебно събитие. Обикновено те не са хората, на които бихте се доверили или от които бихте поискали житейски съвет. И в повечето случаи е разумно да поддържате граница в това отношение, така че да не търсите повече подкрепа или емоции, отколкото човекът е готов да даде. Въпреки това, тъй като сме склонни да прекарваме достатъчно време с колеги в контекста на работа или хобита и без много очаквания извън това, има голяма възможност да наблюдаваме поведението им в детайли и да преценим дали може да се издигнат до основното ниво на приятелство.

Ментори и наставлявани. Връзката ментор-наставляван е асиметрична динамика на приятелството, при която има неравномерно ниво на власт и контрол. С вашите симетрични взаимоотношения – като вашите сътрудници и основни приятели – вие имате равен избор при решаването как и кога ще излизате. При ментори и наставлявани обикновено менторите са хората, които са напреднали по-нататък в живота и които имат повече мнение за даден въпрос. В повечето случаи менторите са житейски или кариерни треньори, което може да означава, че те приемат формата на мениджър или някой друг в или извън вашето работно място, на когото се доверявате. В тези взаимоотношения има много ясни граници. Помислете как може да не споделяте интимни подробности за семейството си или романтичните си отношения с шефа си, например. Но въпреки това и двете страни могат да се възползват и да се поучат от тези взаимоотношения, когато функционират с ясни очаквания за времето, което планирате да им посветите, и какво се надявате да постигнете от тях.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе