Чаровна докторка по математика спечели злато на олимпийските игри в Токио

Чаровна докторка по математика спечели злато на олимпийските игри в Токио
Интересно

Чаровна докторка по математика спечели злато на олимпийските игри в Токио

Анна Кизенхофер е математичка, уважавана преподавателка в Ecole Polytechnique в Лозана, магистърска степен в Кеймбридж и първата, донесла за Австрия злато в колоезденето от 19 век насам. Зад това постижение се крие една необичайна лична история. Един ден специалистката по нелинейни уравнения решава да докаже на себе си, че може да стане шампион без треньори. И го прави! Какво й коства това – прочетете в нашия материал.

Анна Кизенхофер е на 30 години. Само преди десет години при произнасянето на думата „спорт“, вероятно тя щеше да събере тетрадките и лаптопа си и да седне настрана, за да не обсъжда подобни глупости. Анна няма време, прави блестяща кариера! Кизенхофер е бакалавър на Виенския технически университет, магистър от университета в Кеймбридж, през 2016 г. защитава докторат в Политехническия университет в Каталуния. След като става доктор на науките, Анна веднага получава и покана да преподава във Федералното политехническо училище в Лозана. Тя е най-младата учителка в катедрата, но и една от най-строгите.

Страстта на младата математичка са нелинейните уравнения с частични диференциали, които възникват в алгебричната физика и момичето планира да прави това през целия си живот. Но един ден един приятел я помолил да го подкрепи в състезание по триатлон и в живота на Ани се появи нова страст. Австрийката буквално се влюбва в диатлона, а след това и в триатлона и повече от три години работи усилено, след това участва в маратони. Тежка контузия на крака обаче променя всичко и се налага Анна да спре да бяга.

Но какво прави академичните умове различни? Упоритост и редовност на усилията. Затова бъдещата шампионка решава да се отдаде на колоезденето и да се опита да постигне някакъв любителски успех. Първо Кизенхофер се присъединява към каталунския отбор, а след това се премества в белгийското Lotto Soudal. След редица победи във федерацията, не трябва ли да се пробва на Олимпиадата? Отговорът за Анна е ясен – разбира се, че трябва!

В полза на тази по същество авантюристична идея стои фактът, че през целия период на ограничителните мерки заради коронавируса, Аня тренира интензивно и се чувства в отлична форма. Плюс това, като математик, самата Анна е разработила велосипедна система, която ще й позволи да остави съперниците си далеч. Тя кандидатства за участие в националния отбор на Австрия и ето я изненадата! – вземат я. Това дава нов тласък на обучението.

Анна веднага решава, че няма нужда от треньори и диетолози. Подходът й е напълно самостоятелен. Тя поема пълната отговорност за подготовката си – от храненето и оборудването до тренировките и тактиката.

„Не съм от типа колоездач, който просто върти педалите. Аз съм вдъхновението зад моите изпълнения и се гордея с това. Виждате ли, когато сте млади, при вас идва треньорът и казва: „Знам всичко, трябва да правиш това и това“. Аз самата бях в тази позиция – вярвах на всичко. Сега съм на 30 и започнах да осъзнавам, че много от тези, които казват, че знаят всичко, всъщност не знаят много. Моят съвет е да не се доверявате напълно на треньора “, призна победителката, след като спечели медала си в Токио.
И тогава Виена ликуваше! За първи път от сто години Австрия спечели злато в колоездачно състезание за жени и най –важното: кой го донесе? Момиче, на което в Токио са гледали с презрение, заявявайки, че „няма място за аматьори“.
След победата Анна се връща в австрийската Кройцщатен, за да отпразнува успеха със семейството и приятелите си. Поради пандемията и тежките тренировки тя не е виждала майка си една година. На шампионката вече е предложен договор от няколко известни спортни марки, има идеи да се снима за корицата на популярни списания. Но докторът на науките все още мисли. Тя има лекции в университета през есента, кога ще се подготвя за тях? Плюс това, нелинейните уравнения няма да се решат сами.

„Все още не знам как животът ми ще се промени“, свива рамене спортистката. – Определено ще запазя работата си, ще се занимавам с математика, ще продължа да тренирам, както правех преди тази победа. Но разбира се, по отношение на самочувствието, това ме направи различен човек. “

https://instagram.com/annakiesenhofer?utm_medium=copy_link
https://instagram.com/annakiesenhofer?utm_medium=copy_link

Снимки: Getty Images, @annakiesenhofer / Instagram

 

Tagged , , , ,
на горе