happywoman.bg-Цироза-черен-дроб болка
Добра форма

Цироза на черния дроб

Какво означава това?

Черният дроб е най-големият орган в тялото и има две основни функции. Той метаболизира хранителни вещества, витамини и лекарства, за да произвежда енергия или да разгражда токсични вещества. Добре функциониращият черен дроб филтрира кръвта – премахва вредните токсини, хормоните и излишната вода. В тази статия показваме на лице причинителите на цирозата на черния дроб.

Цироза на черния дроб

Черният дроб като най-голямата жлеза в човешкото тяло е уязвима когато е подложена на токсичен стрес. Той изпълнява редица важни функции, включително преработка на лекарства и токсини, синтезиране на важни протеини, хормони, фактори на кръвосъсирването и ензими.

Разположен е в горната част на корема вдясно, непосредствено под ребрената дъга. Черният дроб е „химическата лаборатория“ на нашия организъм. Черният дроб е отговорен за клетъчния метаболизъм и съхранението на гликоген. Той също така синтезира протеини и разгражда други вещества. Когато черният дроб функционира оптимално, той преработва ефективно алкохола и постъпващите вещества, намалява нивото на лошия холестерол в кръвта и детоксикира вредните химикали.

Питате се от какво причинява цироза на черния дроб? Заболяването има хроничен характер. Тя е крайният стадий на много заболявания, включително хепатит, алкохолизъм и омазняване на черния дроб. Цирозата може да бъде причинена от три основни процеса: некроза на хепатоцитите (чернодробните клетки), разрастване на съединителната тъкан и нодуларна регенерация на чернодробния паренхим. Настъпилите циротични промени са необратими, но ако основната причина бъде отстранена, прогресията може да спре и черният дроб да се възстанови.

Иначе казано, цирозата може да бъде предотвратена или забавена чрез лечение на причинителя; въздържане от алкохол, спиране на инфекцията от вирусни хепатити, лечение на затлъстяването и промяна на диетата.

Черният дроб е специален орган, тъй като може да възстановява собствената си тъкан. Може да се отстранят до три четвърти от него и дробът да възстанови първоначалните си размери след около месец. https://www.hepactive.org/faq/vvedenie-v-cernia-drob

Автори: Liz Highleyman, Alan Franciscus

Чернодробната цироза е заболяване на черния дроб, което води до хронично възпаление и фиброза. Чернодробната цироза е късна последица от различни чернодробни заболявания и води до развитие на портална хипертония и тежка чернодробна недостатъчност. Ранното диагностициране и подходящото лечение са от решаващо значение за предотвратяване на крайния стадий на чернодробното заболяване.

Анимирана демонстрация на цирознити развитие.

Причини за цирозата

Не са тайна най-честите причини за чернодробна цироза: алкохолизмът, хепатит В и С и неалкохолна мастна чернодробна болест. Цирозата може да бъде причинена и от запушване на жлъчните пътища от камъни в жлъчката или рак. В по-късните си стадии цирозата може да доведе до бъбречна недостатъчност, деменция и тежко кървене от храносмилателния тракт.

Продължителната злоупотреба с алкохол

Цироза на черния дроб

Ако сте алкохолик, важно е да предприемете стъпки в правилната посока, така че черният дроб да се възстанови. Злоупотребата с алкохол е един от най-често срещаните фактори за развитието на това заболяване. Статистиката показва, че при 30-70% от пациентите се откриват данни за хроничен алкохолизъм. Организмът на мъжете не е в състояние да разгради повече от 160 г чист алкохол за едно денонощие.

Когато в продължение на 15 години се употребяват повече от 160 г чист алкохол, цирозата настъпва при 75%.

Алкохолът е вид напитка, чиято основна съставка е етанолът. Жените могат да си пийват до 60 грама алкохол дневно, без това да има отрицателни странични ефекти върху здравето. Черният дроб има важна роля в метаболизма на организма и автоматично ще започне да разгражда алкохола, когато той попадне в кръвта. Злоупотребата обаче  сериозно вреди на черния дроб.

Вирусният хепатит

Вирусният хепатит също е сред честите причини за цироза и се причинява от редица различни вируси. Двата основни причинителя на вирусен хепатит са хепатит В и хепатит С. Тези вируси причиняват възпаление на черния дроб, което може да доведе до цироза. Въпреки че има и други причини, като генетично предразположение, недохранване и употреба на алкохол, тези вируси

Подострите и хроничните вирусни хепатити са най-важните причини за цироза. И в двата случая цирозата може да се дължи на комбинация от фактори, като генетично предразположение, непълноценно хранене, липса на протеини и витамини в диетата или хронична злоупотреба с алкохол.

Лекарственото увреждане на черния дроб е сериозно нежелано събитие, което може да възникне при здрави хора или при пациенти с предшестващо чернодробно заболяване. Притеснителни данни от проучване показват, че броят на лекарствата, свързани с лекарствено-индуцирано чернодробно увреждане, се е увеличил от 699 на 1 817 в периода 2006-2012 г., което вероятно се дължи на увеличаването на употребата на лекарства с рецепта.

Цироза на черния дроб

Лекарственото увреждане на черния дроб е важно съображение при предписването на лекарства на пациентите. Задължително е лекарят да вземе предвид как едно лекарство може да повлияе на друго, за да се избегне ненужен риск. Пациентите не само трябва да са наясно с рисковете, свързани с предписаните им лекарства, но и да знаят как тези лекарства могат да взаимодействат с други лекарства или хранителни добавки, които приемат

Напоследък CDC обръща голямо внимание на този въпрос и дори публикува изявление по него. Известните 1800 лекарства, които увреждат черния дроб, не са достатъчни; трябва да разгледаме и другите медикаменти и как те могат да повлияят на черния дроб. Те също така споменават, че тези увреждания могат да се случат години или десетилетия след като спрете да приемате лекарства и дори могат да се случат в бъдещите поколения.

Мазнини в черния дроб

Ако имате излишни мазнини в черния дроб, това може да доведе до цироза и други здравословни проблеми. Цирозата може да се лекува само ако се установи и спре причината за нея. Колкото по-рано започнете да се лекувате, толкова по-голям шанс имате да възстановите функцията на черния си дроб Цирозата се причинява от дългогодишно увреждане на черния дроб в резултат на алкохолизъм, мастно чернодробно заболяване ивирусният хепатит и автоимунният хепатит. .Прогресирането на това заболяване зависи от основния фактор. Например, смъртта на човек с цироза, свързана с алкохола, ще отнеме по-малко време отколкото на непиещ. Цирозата на черния дроб е животозастрашаваща и може да доведе до смърт.

Цироза на черния дроб

Пациентите с това заболяване имат по-кратка продължителност на живота в сравнение с останалата част от населението. За да се избавите от цирозата, е необходима крайна място по спиране пиенето на алкохол, да отслабнете, да избягвате мазните храни и да приемате лекарства.

Симптоми на цирозата на черния дроб

В началния, компенсаторен стадий, оплакванията обикновено са дискретни и наподобяват тези при хроничен хепатит. Компенсаторният стадий на заболяването се свързва с неспецифични оплаквания, като тежест в дясната долна част на корема, апатия, повръщане, подуване на корема, загуба на тегло, слабост, безсъние, лесна уморяемост.  В много случаи пациентът има друго заболяване на стомашно-чревния тракт. При около 50 % от пациентите се открива цироза.

Ето и професионално мнение даващо надежда на хората, които страдат от цироза:

Симптомите при цироза могат да бъдат разнообразни. Някои от тях са неспецифични: потърпевшите говорят за умора; липсва на апетит; имали са загуба на тегло; чувствали са пълнота в горната част на корема. Други са по-пряко свързани с работата на черния дроб: имали са зачервяване на дланите и ходилата, сърбежи, пожълтяване на кожата и бяло петно в очите и др.

Може да имате симптоми като гадене, задържане на течности и високо кръвно налягане. Понякога цирозата може да доведе до органна недостатъчност или до необходимост от чернодробна трансплантация.

Етапи на цирозата

Прогресирането на чернодробната цироза протича в четири различни етапа. Първият стадий, наречен омазняване на черния дроб, е обратим, ако човек спре вредните навици, които го причиняват. Ако не го направи, следващият етап може да бъде фиброза, която ще доведе до цироза. Цирозата ще влоши значително здравословното състояние на пациента и може да доведе до смърт

  1. Чернодробните функционални тестове не показват отклонение.
  2. Няма увеличаване обема на черния дроб.
  3. Наблюдава се увеличаване на черния дроб, но няма видими възли или фиброза.
  4. Увреден паренхим, и черен дроб пълен с възли и фиброза.

Цирозата като едно от най-сериозните заболявания на черния дроб се развива с течение на времето и протича на етапи. Важно е да познавате признаците и симптомите, които могат да показват, че развивате цироза или че някой ваш близък я е развил. Изключително важна е навременната намеса на специалист.

Ето и професионално мнение даващо надежда на хората, които страдат от цироза:

Четирите стадия при цироза на черния дроб

Четири стадии на цирозата са познати в медицинската литература. Те се наричат портален, лобуларен, чернодробен и краен стадий на чернодробното заболяване.

Първият стадий на цирозата често е тих и не се открива, тъй като причинява само промени в чернодробната тъкан. Едва когато достигнете до стадий 3 или 4, се появяват външни симптоми, които могат да бъдат открити от лекарите.

Първият етап на цирозата започва като обратим процес, който преминава в необратим, първият сигнал за това е увеличаването на размера на черния дроб. С постепенното влошаване на възпалението се образува белези, които заместват здравата чернодробна тъкан. Това води до загуба на функции и в крайна сметка уврежда други органи като бъбреците и панкреаса. Възможно е да сте безсимптомни в резултат на този етап, но е важно да бъдете бдителни за предупредителни признаци. Те включват пожълтяване на очи и кожа, червени петна по гърдите или корема и кървене от носа или устата.

Във втория стадий на цирозата възпалителните реакции в черния дроб се засилват и все по-голяма част от чернодробните клетки (хепатоцити) и паренхима загиват и се заместват от фиброзна тъкан. Въпреки това останалият здрав паренхим все още може да компенсира функциите на черния дроб.

Вторият стадий на цирозата е, когато черният дроб е бил увреден от алкохол или други фактори. Черният дроб все още може да компенсира много от функциите си, но останалите здрави клетки вече не са достатъчни, за да свършат цялата работа. Ето защо хората във втория стадий са в състояние когато здравият паренхим все още може да компенсира чернодробните функции.

Третият стадий на цирозата се характеризира с неравномерен сърдечен ритъм, задържане на течности в корема и краката, спонтанен бактериален перитонит (СБП), чернодробна енцефалопатия. Не е необичайно при хора с цироза да се наблюдава СБП или остра бъбречна недостатъчност.

Когато черният дроб е критично увреден и цирозата започва да засяга други органи вече говорим за последен етап. Крайният резултат е сериозно влошаване на качеството на живот на човека. Хората, които имат този стадий на цироза, често трябва да се включат в списъка на чакащите за трансплантация.

Последният етап на цирозата е, когато черният дроб вече не може да функционира. Обикновено това се случва, когато черният дроб е толкова силно увреден, че спира да произвежда жлъчка. Без жлъчка организмът ви не може да смила храната или да усвоява витамините и хранителните вещества, което води до недохранване и повишен риск от инфекции.

Този етап се обявява, когато има натрупване на течност в корема и вените под кожата. Симптомите са много тежки и дори се проявяват външно. Човекът има много силни изразена жълтеникава кожа, подпухналост, подутост, нервната система не функционира добре. Дори и в този стадий, човек не трябва да губи надежда, но със сигурност трябва много отдавна да е спрял всички вредни навици, които са довели до самото заболяване.

Диагностика и лечение на цирозата

Учените и лекарите се надяват, че ще бъде намерено иновативно лечение, което да замени чернодробните трансплантации. Терапията със стволови клетки е потенциална алтернатива, която позволява на собствения черен дроб да се регенерира. Той така или ианче го прави, но цирозата трябва да бъде хваната в ранен стадий и да се предприемат нужните мерки.

Първата стъпка е да се направи разграничение между цироза и други болести на черния дроб. Това се прави от лекари, които назначават необходимите изследвания. Следващото нещо, което трябва да направите, е да изпълните заръките на лекарите за поведението си при храненето, използването на медикаменти и билки, и режимът, който ще трябва да следвате.

Много хора чакат новината за лекарство за чернодробна цироза, с помощта на което пациентите с хронична чернодробна цироза успяха да се отърват от симптомите си и отсега нататък да живеят нормално.

Лечение на цироза на черния дроб с билки

Цироза на черния дроб

Магарешкият бодил (бял трън) е билка , която може да се ползва за лечението на цироза. Тя съдържа силимарин, което проявява силни антиоксидантни свойства, детоксикиращо и хепатопротективно действие. Основнотодействие на билката се свързва със спирането на по-нататъшно увреждане на черния дроб. Проучвания показват, че тази билка е полезна за хора с чернодробно заболяване причинено от алкохол.

Цироза на черния дроб

Спанакът и морковите са най-добрите източници на бета-каротин. Те са богати и на калий, калций, фосфор, магнезий и витамини А и К. Тези зеленчуци ще помогнат на черния ви дроб да се пребори с цирозата. Можете да си направите вкусен сок, като измиете и смесите листния спанак с няколко измити и нарязани моркова. Добавете вода, докато получите желаната консистенция. Спанакът е фантастичен източник на желязо, а морковите са богат източник на бета-каротин. Измийте няколко моркова и листа от спанак, смесете ги в блендер, докато получите фина смес. Прецедете и изпийте получения сок.

Цироза на черния дроб

Коренът от глухарче е лечебно растение, което може да се използва като инфузия за лечение на възпаления и заболявания на черния дроб и жлъчката, както и за подпомагане на храносмилането. Билката има приятен вкус и обикновено се използва в салати или други ястия. За да приготвите вълшебната отвара, се нуждаете само от чаша гореща вода и корени от глухарче.

В народната медицина се посочват още много билки, които помагат на лечението при цироза на черния дроб. Такива са червения кантарион, куче грозде, пача трева, шипката заради огромното си наличие на витамин Ц, чай от еньовчеа и други.

Диета при лечение на цироза на черния дроб

В случаите на цироза е важно да се вземат предвид стадията на цирозата и състоянието на черния дроб. При декомпенсирана цироза трябва да се консумират по-голям брой протеини, но не повече от 85 грама на ден. Приемът на мазнини също трябва да се ограничи, като половината трябва да идва от млечни продукти. От друга страна, зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и нискомаслени млечни продукти могат да ви помогнат да живеете по-здравословно. Не е нужно да се чувствате виновни, че ядете това, което обичате – стига да знаете кои храни да консумирате повече и кои са полезни за конкретния проблем, с който се борите.

Как да предотвратим цирозата на черния дроб? 

За щастие болестта е предотвратима в ранен стадий. Един от най-ефективните начини да намалите риска от цироза и свързаните с нея увреждания на черния дроб е да се ограничи консумацията на алкохол. Алкохолни напитки не трябва да се консумират повече от два дни в седмицата и като цяло не трябва да се прекалява с прекалено мазни храни и такива, които съдържат токсични вещества.

Цирозата може да бъде избегната, ако бъде хваната навреме. Когато болестта е в начален стадий, тя е обратима и може да бъде овладяна. Това означава, че се препоръчват периодични профилактични прегледи за установяване на състоянието на черния дроб и прием на хепатопротективни медикаменти и билки.

Пречистване на черния дроб

Храненето с цел детоксикация е полезно не само за отслабване, но и за здравето ви. Трябва да внимавате каква храна влиза в тялото ви и коя храна ще помогне на черния дроб и червата ви да функционират правилно. Храненето с балансирани ястия ще бъде от полза за цялостното ви благосъстояние. Здравословната и балансирана диета, която насърчава отслабването и включва подходящи храни за черния дроб и стомашно-чревния тракт, не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще направи тялото ви по-здраво като цяло.

Като част от режима на хранене при цироза на черния дроб има много съвети от лекарите, които можете да получите. Има и средства от народната медицина и от алтернативни методи, които също помагат за подобряване на състоянието на болния. Например приема на д0 10 чаши филтиранта вода дневно. Смята се, че горещата вода с капки лимон също спомага за облекчаване живота на страдащите като им подобвява храносмилането и качествената работа на лимфната система.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който според изследванията може да противодейства на оксидативния стрес, свързан с мастното чернодробно заболяване. Консумацията на храни, богати на витамин Е, може да помогне за насърчаване на здравословната функция на черния дроб чрез ограничаване на оксидативния стрес. Богатите на витамин Е храни включват бадеми, слънчогледови семки, фъстъци, пшеничен зародиш, сьомга и авокадо. Също така предозирането с витамин Е не носи добър ефект. Желателно е набавянето му да е от естествени храни, а не от готови таблетки.

Цироза на черния дроб
Графика на детоксикиращи черният дроб храни

Ягодите са хранителна сила, която осигурява много важни витамини и минерали. Освен това имат нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да повишат кръвната ви захар. Плодовете са задължителна част от добрата диета свързана със здравия черен дроб.

Цвеклото е чудесен източник на антиоксиданти. В тях има беталаини – пигмент, който помага за намаляване на хроничните възпаления и заздравяване на клетките в черния дроб. В него има също бетаин и пектин, които помагат на чернодробните клетки да елиминират токсините. Цвеклото е естествен начин за подпомагане на черния дроб и кръвообращението, както и за борба с хроничните възпаления. Можете да му се насладите и като страхотна салата, като сок, като част от витаминозен коктейл от много сокове.

Лимоните, мандарините, портокалите са богати на витамин С и желязо, както и на флавоноиди, които да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак. Освен това те са чудесен начин за поддържане на хидратация в организма!

Ферментиралите храни са богати на пробиотици – полезни бактерии, които подпомагат здравословното храносмилане и целостта на червата. Ферментиралите храни също така помагат на организма да поддържа силна имунна система, като задържат токсините в кръвния поток.

Освен че трябва да консумирате храни, които подпомагат функцията на черния дроб, трябва да избягвате алкохол, лекарства и мазни храни. Потърсете естествени варианти като билки и добавки, включително бял трън.

Tagged , , , , , ,
на горе