5 начина да създадете добро първо впечатление

5 начина да създадете добро първо впечатление
Психология

5 начина да създадете добро първо впечатление

През целия си живот със сигурност много пъти сте чували съвета, че първото впечатление е най-важно. Възможно е да сте го получили от майка ви, преди да отидете на училище, когато трябва да впечатлите учителите си. Или пък, когато започнете да излизате на срещи и да искате да направите добро впечатление, за да прераснат отношенията ви в сериозна връзка. Същото се отнася и за интервютата за работа, когато ако не впечатлите бъдещия си ръководител веднага, ще бъде много трудно да получите мястото, за което кандидатствате. Съветите как по- точно да направите добро първо впечатление са много, а ето и някои от най- важните, които трябва да знаете.

Разговаряйте с околните. Независимо кого и защо искате да впечатлите, на първо място трябва да го накарате просто да ви забележи в тълпата. Да се отличите от останалите не е толкова лесно, като това не зависи само от външния вид. Идеята тук е активно да комуникирате с околните, без да ставате досадни. Опитайте се да взимате отношение по темата, която се обсъжда. Ако тя ви е позната, споделете вашия опит и интересни истории. Ако ли не, задавайте въпроси, за да вникнете в същността. Важното е всичко да става непринудено, а не по сценарий. Колкото и да знаете, че бихте си допаднали с някого или бихте били подходящи за дадена длъжност, ако просто си мълчите в ъгъла, няма кой да разбере за качествата, които притежавате, колкото и много да са те.  

Бъдете директни и открити.  Не всеки се осмелява да изкаже мнение, различно от това, което е общоприето. Тази несигурност се засилва още повече, когато сме в компанията на хора, които не познаваме и които искаме да впечатлим за първи път. По тази причина и много често се съгласяваме с казаното от някой друг, дори и вътрешно да не сме напълно съгласни. Това няма как да ви отличи от останалите. Не се страхувайте да изразите позицията си, без значение каква е тя. Все пак трябва да ви харесат заради това, което сте, а не заради измислена представа, която създавате. Ако мнението ви е подкрепено с факти и добре обосновано, ще спечелите уважението на останалите. Разбира се, не бъдете груби към тях. Намерете интелигентен начин да обясните тезата си.

Покажете оригиналност. Вероятно сте свикнали да отговаряте по един начин на стандартни въпроси, които чувате ежедневно, като например „Как си?“ и отговор „Добре, а ти?“. В  това няма нищо лошо, но се опитайте поне малко да излезете извън рамката и клишетата и дайте по-нестандартен отговор в зависимост от ситуацията, в която се намирате. Това ще ви помогне да се отличите и да оставите по-трайна следа у човека отсреща. Ако пък и вкарате доза хумор в иначе стандартната комуникация, това може да разчупи ледовете и да улесни по-нататъшната комуникация.  Струва си да опитате.

Не пренебрегвайте езика на тялото.  Дотук говорихме основно за вербалната комуникация, но езикът на тялото е не по-малко важен. Когато седите срещу някого, не кръстосвайте ръцете и краката си, защото по този начин се заключвате за разговора и предавате неподходящо невербално послание. Разположете се удобно и покажете, че сте открити за диалог. Гледайте хората в очите при запознанство и в процеса на комуникация, защото това ще им покаже, че сте уверени и директни към тях.

Не се страхувайте да покажете слабост. Вероятно очаквате, че за да направите добро първо впечатление, непременно всичко в разговора ви трябва да е перфектно. Може да се изненадате, но това далеч не е така. Човек се впечатлява от такива хора, които са истински, естествени и непринудени. Така че не се притеснявайте, ако нещо не се получи така, както трябва. Важното е да можете да реагирате във всяка ситуация. Например, ако с въпросния човек сте навън и ненадейно завали дъжд, не започвайте веднага да се вайкате как това ще развали прическата ви. Приемете го с усмивка и се опитайте да намерите забавна страна, като така ще оставите позитивно мнение и у вашия събеседник.

Tagged , , ,
на горе