Хорхе Букай 3 вълшебни истории
Психологически

Хорхе Букай: 3 вълшебни истории

Хорхе Букай представя 3 вълшебни истории. Въпреки привидната си простота, историите на известния аржентински психотерапевт Хорхе Букай от книгата „Истории за размисъл“ съдържат фундаментална мъдрост.

Хорхе Букай: 3 вълшебни истории

Притча, която всеки трябва да прочете

Притча за необикновената сила на вярата

Мъдра притча за любовта

Илюзия

Имало едно време един дебел и грозен селянин, който се влюбил (и защо не?) в красива руса принцеса. Един ден принцесата – кой знае защо – целунала дебелия и грозен селянин. И той, сякаш с магия, се превърнал в строен и величествен принц. (Поне така й се струваше и се чувстваше.)

Тъга и ярост

В едно омагьосано кралство, където човек не е стъпвал, или може би точно обратното, където хората стават пътешественици, без да го забележат… В приказното кралство, където нереалното става реално, имаше красиво езерце. Или по-скоро лагуна с кристално чиста вода, в която плуват риби с различни цветове и блестят във всички нюанси на зеленото.

Тъгата и Яростта дошли в това приказно езерце, за да плуват заедно. И двете се съблекли и голи влязли във водата. Яростта, както обикновено, бързала (което винаги й се случва), бързо се изкъпала и още по-бързо излязла от водата. Но Яростта е сляпа или поне не вижда ясно какво се случва. Затова тя набързо облякла роклята, която била по-близо. Роклята се оказала не нейна, а на Тъга. Но Ярост, облечена в костюма на Тъгата, си тръгнала. Спокойно, ведро, както винаги, Тъгата приключила с къпането и без да бърза – или по-точно, без да осъзнава, че времето минава – бавно и лениво напуснала езерото. На брега установила, че дрехите й ги няма. И както всички знаят, Тъгата най-вече не обича да е гола. Затова тя облякла роклята, която намерила до езерото: дрехата на Яростта.

Казват, че оттогава често може да се види Ярост – сляпа, жестока, яростна и ужасна. Но ако се вгледате внимателно, можете да видите, че Яростта, която виждаме, е само маска, а Тъгата е скрита под роклята на Яростта.

Осъзнатост

Ставам сутрин. Напускам къщата. В асфалта – отворена шахта. Виждам го и падам там. На следващия ден излизам от вкъщи, забравям, че има отворена шахта в асфалта, и пак падам там. На третия ден излизам от къщата и се опитвам да си спомня, че в асфалта има отворена шахта. Обаче не си спомням това и пак падам. На четвъртия ден излизам от къщата и се опитвам да си спомня, че в асфалта има отворена шахта. Помня това, но не я забелязвам и падам. На петия ден излизам от къщи. Спомням си да обърна внимание на шахтата и вървя, втренчен надолу. Виждам я, но въпреки всичко пак падам там. На шестия ден излизам от къщи. Спомняйки си за шахтата на асфалта, търся я с очи, виждам я, опитвам се да я прескоча, но пак падам. На седмия ден излизам от къщи. Виждам шахтата, тичам и скачам, докосвам противоположния ръб с пръстите на краката си, но това не е достатъчно и падам в тази дупка. На осмия ден излизам от къщи. Виждам шахтата, бягам, скачам и я прескачам! Толкова съм горд, че преодолях това препятствие, че започвам да подскачам от радост… После пак падам в дупката. На деветия ден излизам от къщата, виждам шахтата, бягам, прескачам я и продължавам по пътя си.

На десетия ден, а именно днес, разбирам кой е най-добрият начин да преодолея препятствието – да отида… на отсрещния тротоар.

infomax-logo-50-15-HW Как компанията на Илон Мъск получи правото да бърка в мозъците на хора?

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе