Хората винаги очакват да се провалиш, но ти не се предавай

не се предавай
Психология

Хората винаги очакват да се провалиш, но ти не се предавай

Ненапразно поверието гласи, че искаш ли да постигнеш мечтите си, не бива да ги споделяш публично. Доводите за това са много и различни, според вижданията на философи, психолози, езотерици, мотиватори и всички останали мъдри хора.

И те наистина са прави, без значение конкретната им теза. Истината е, че хората сме доста несъвършени и завистта и злобата шестват по света, помитайки всички остатъци от добрина покрай себе си.

Хората винаги очакват да се провалиш, но ти не бива да се поддаваш и предаваш

Имаме ли нужда от подкрепа? Да. Но трябва ли да робуваме на чуждото мнение и да го зачитаме, въпреки че сме наясно с причината за неговата отрицателна нагласа? Изобщо не.

Забележителният психолог и мотиватор Майкъл льо Бьоф в своята книга „ Да работим умно. Как да постигнем повече за по-малко време“ ни учи, че за да сме възможно най-рационални в изпълнение на мечтите си просто трябва да си направим план какво искаме от живота и да го следваме неотклонно. Той съветва никога да не слушаме лошите и егоистично настроени хора и да не позволяваме на негативното им отношение да ни повлияе, защото целта им, всъщност, е точно това – да ни разколебаят и да ни обезверят.

Но не защото искат да ни помогнат, а точно обратното – защото не могат да „преживеят“ мисълта, че някой може да бъде по-мотивиран и по-целеустремен от тях. Това ги комплексира и те всячески се мъчат да разколебаят дръзналия да постигне нещо повече от тях в живота още докато е на финалната права.

Защото, в противен случай, току-виж е спечелил състезанието, докато те все още са на резервната скамейка. Но същите тези хора не отчитат факта, че на тази скамейка всъщност им е толкова комфортно и приятно, че изобщо не им идва на ума да слязат оттам и да играят на терена. Но пък се дразнят, когато другите играят и побеждават.

Не споделяйте плановете си, нито мечтите, не слушайте никого, сложете си удобни обувки и започвайте маратона

Състезавайте се с играчите, а не с резервите!

Около вас със сигурност има и други, които са толкова мотивирани да подобрят живота си. Открийте ги и се сприятелете с тях – именно в тези среди трябва да търсите подкрепа и съвет, а не от тези, които цял живот не са се стремили към нищо, защото те със сигурност няма да ви разберат.

Но с радост ще изслушат плановете ви, за да могат да ви кажат как нито един от тях няма шанс да бъде изпълнен, а после с усмивка ще ви „окуражат“, че няма лошо все пак да пробвате.

Не ги слушайте. Тях просто ги е яд, че вие сте различни – смели и активни. И нека бъде обратното – вместо да се отчайвате и разколебавате, нека това ви мотивира, за да постигнете наистина всичко, което искате от живота.

На този свят няма невъзможни неща. Всичко е възможно, когато късметът се срещне с добрата подготовка. Подгответе се подобаващо, за да дадете възможност на късмета да ви споходи. И със сигурност няма да се наложи да чакате дълго!

Tagged , , , ,
на горе