Дразнещите хигиенни навици у дома, с които трябва да се разделите- трета част

Дразнещите хигиенни навици у дома, с които трябва да се разделите- трета част
Идеи за дома

Дразнещите хигиенни навици у дома, с които трябва да се разделите- трета част

Оставяте леглото неоправено

Дори ако останалата част от спалнята е спретната и чиста, едно неоправено легло я прави да изглежда разхвърляна. Оправянето на леглото всяка сутрин е навик, който ще насърчи поддържането на останалата част от стаята (а може би и цялата къща) подредена.

Опростете задачата, като изберете завивки, които са лесни за изпъване. Не го претрупвайте с много възглавници, за да не ви затруднява да го приведете във вид сутрин, когато бързате да излезете. 

 

Не четете указанията на етикетите

Случвало ли ви се е да търкате безрезултатно с часове, неразбирайки защо не се получава желаният ефект? Може би не сте прочели указанията на опаковката. 

Повечето почистващи препарати не работят незабавно и се нуждаят от малко време, така че съставките да разградят мръсотията и тя да може лесно да се избърше или изплакне. Затова ви съветваме: прекарайте 30 секунди в четене на указанията, за да избегнете 30 минути допълнително търкане.

 

Използвате твърде груби и агресивни препарати

Можете да нанесете повече вреда, отколкото полза, ако почистващият препарат нарани мебелите и повърхностите или създаде опасност за вашите домашни любимци и семейството ви. 

Добър пример е хлорният белина. Въпреки че е добър дезинфектант, не е подходящ препарат за отстраняване на замърсявания, а изпаренията му могат да бъдат токсични. Нищо на хлорна основа не бива да бъде нагрявано и да се изпарява във въздуха, защото вдишвате директно токсичен газ! Да поставите белина във вряща вода, да я смесите с друг препарат или да я сложите в парочистачката е много лоша идея! Докато и след като почистите, проветрете добре помещенията, а там, където това не е възможно (например в банята), поставете предпазна маска. 

 

Винаги използвайте възможно най-нежните почистващи продукти, необходими за постигане на добри резултати – можете да си направите препарат и сами – например с оцет, лимон, сода, веро и т. н. или да се спрете на био варианти.

 

Почиствате праха последен

Спестете си малко усилия, като избършете прах, преди да почистите с прахосмукачка. Една стая трябва да се почиства отгоре надолу, така че прахът да попадне на пода, за да бъде пометен или вакуумиран (с прахосмукачката).

Нали помните примера с дезинфекциращите кърпички? Същото се отнася и за микрофибърните кърпи, с които чистите прах. Ако кърпата посивява и по нея няма чиста част, подменете я и продължете с друга. За да почистите цялото жилище, се снабдете с поне 2-3 микрофибъра, в противен случай само ще разнесете мръсотията навсякъде, вместо да почистите. Накрая изперете всички парцали в пералнята с препарат и дезинфектант на висок градус, като преди това сте ги изтупали. Не забравяйте да почистите и филтрите на климатиците. 

 

Оставяте нещата недовършени 

Ако сте започнали да гладите, не спирайте, за да погледнете какво става в социалните мрежи, докато гладенето не приключи. После ще се възнаградите със заслужена почивка.

Ако имате само 15 минути за почистване, започнете с премахване на бъркотията и поставяне на предмети на правилното им място. След това, когато се върнете, ще можете да се заемете и с по-подробно почистване.  

 

Чакате нещата да станат наистина зле

Отлагането на почистването и изчакването, докато задачата стане непосилна, е един от най-трудните за преодоляване лоши навици. Повечето от нас не могат да се изправят пред бедствие и просто го избягват възможно най-дълго.

Но ако вие и вашето семейство почиствате всеки ден, като зареждате и изпразвате съдомиялната машина, перете ири прахосмучете една или две стаи, тогава почистването на цялата къща няма да бъде толкова тежко. А колкото по-малко разхвърляте, толкова по-малко ще имате за подреждане. 

Tagged , ,
на горе