Херпес - кошмарът на всяка жена
Добра форма

Херпес – кошмарът на всяка жена

Херпесът на устните е заболяване, което е пряко свързано с херпесния вирус, който придружава почти всеки човек през целия си живот. В нашето тяло вирусът на херпес се проявява по различни начини. Обикновено думата „херпес“ наричаме настинка (възпаление), която изскача от време на време на устните. Това обаче далеч не е единственият „кошмар“ и със сигурност не най-лошият, който херпесният вирус може да причини.

Какво представлява

Херпесът е вирусно заболяване, при което на кожата и лигавиците се появяват надупчени мехури с прозрачно съдържание. Най-често срещаното вярване за този вирус е, че херпесът е на устните. Това разстройва всички, но особено влюбените романтици, защото те трябва да забравят за целувките за няколко дни. Съществуват обаче и други прояви на херпес – всъщност такава „настинка“ може да възникне на всяка лигавица.

Херпесната инфекция се предава чрез директен контакт с носителя или чрез предмети от бита. В някои случаи е възможно въздушно предаване на вируса. Вирусът попада в тялото през лигавиците на горните дихателни пътища или през гениталиите по време на полов акт. Попадайки в кръвта и лимфата, тя се разпространява в други вътрешни органи.

Тъй като херпесният вирус е вграден в клетките на генно ниво, след като е заразен, вече не е възможно да се отървете от него. Това означава, че почти всички хора на планетата са носители.. Периодично херпесният вирус се „събужда“, преминава от пасивно състояние в активно.

Решение на проблема

Невъзможно е да се излекува херпес, като се борите само с неговите прояви. Веднага щом забележите, че имате херпес на устните, използвайте херпесен мехлем. Колкото по-често мажете мястото на раната, толкова по-добре. От една страна, мехлемът облекчава сърбежа и болката, от друга, насърчава бързото заздравяване на тъканите.

В допълнение към мехлемите, може да опитате традиционните методи на медицината – някои от тях са доста ефективни. Намажете заразеното място с ментова паста за зъби. Ако направите това вечер, преди лягане, през нощта, мястото на лезията ще заздравее с коричка и ще започне да зараства по-бързо. Друго, което може да направите и от време на време да нанасяйте памучен тампон, потопен в сок от валокордин или алое върху засегнатите области.

Не забравяйте, че в никакъв случай не трябва да изстисквате или да отстранявате мехурчетата, които съставляват херпеса на устните ви. Правейки това, вие не само няма да ускорите възстановяването си, но и ще си навредите, като отворите достъп до инфекция.

Tagged , , ,
на горе