Хармоничната жена 45+: Прости правила за здраве и красота

Хармоничната жена 45+: Прости правила за здраве и красота
Добра форма

Хармоничната жена 45+: Прости правила за здраве и красота

Каква е съвременната жена 45+? Тя е енергична, красива и млада. Усеща тялото си, грижи се за здравето си, осъзнава менопаузата и лесно се справя с нейните симптомите, които могат да се появят на тази възраст. Някои дами обаче се страхуват от този период в живота си и не знаят как да го посрещнат с усмивка. Ето защо ви предлагаме няколко прости съвета, за да живеете активно и хармонично със себе си по време на менопаузата.

Обърнете внимание на това как се чувствате

Да, да, именно това просто и уместно правило на всяка възраст е на първо място в списъка, защото след 45 години нещата, които на пръв поглед изглеждат нормални, като например промени в настроението или влошаване на съня, не винаги са свързани с проблеми в работата , но може да са симптоми на менопауза.

Проявата на симптомите на менопаузата е свързана със сериозни хормонални промени в женското тяло, които настъпват, когато функцията на яйчниците спре и нивата на естроген намаляват. Това може да доведе до промяна в характера и редовността на менструалния цикъл, но не се ограничава до това.

Обърнете внимание:

Изпотяване

Ускорен пулс

Обща умора

Намалена концентрация

Сухота в интимната зона

Неволно изпускане на урина

Намалено либидо и дискомфорт по време на интимност

Суха кожа и коса

Често жените свързват тези прояви със социалния живот и очакват те да отминат сами. И тук трябва да сте въоръжени със знания, защото подобни климактерични прояви могат да бъдат не просто неприятни усещания, а и да доведат до по-сериозни последици. Например честотата на сърдечно-съдови и други заболявания може да се увеличи с възрастта.

Посещавайте Вашия лекар поне веднъж годишно

Дори да нямате обезпокоителни симптоми, трябва поне веднъж годишно да се подлагате на профилактичен преглед при гинеколог и мамолог. Ако отидете на лекар с оплакване, забравете за неудобството: бъдете сигурни, че по време на практиката си специалистът е попаднал и се е занимавал с толкова много случаи, че е готов да чуе и най-интимните, според вас, подробности. Благодарение на тях лекарят ще може да види пълната картина на вашето състояние.

Съществува специален план за преглед за жени след 45 години, който освен гинекологичен преглед включва проучване, събиране на лична и фамилна анамнеза, оценка на кръвното налягане и индекса на телесна маса, изследване на обща клинична и биохимична кръв, мамография, ултразвуково изследване на тазовите органи и други.изследвания.

Въз основа на резултатите от изследването специалистът може да предпише необходимото лечение – във всеки отделен случай. Има различни лекарства, които могат да помогнат за управление на симптомите на менопаузата, както хапчета, така и локални.

Водете активен начин на живот

Движението е ключът към доброто настроение и благополучие. Практикувайте това, което ви носи най-голямо удоволствие: танци, плуване, ходене – каквото сърце желае. Основното нещо е да сте в движение поне 1 час на ден и да се затопляте поне веднъж на час, ако имате заседнала работа. Интимността на тази възраст също не приключва, дори може да е по-чувствен и жив от преди.

Внимавайте за диетата си

С настъпването на менопаузата често е необходимо да се работи по-усилено, за да отслабнете. Това са последиците от преструктурирането на организма. Обмислете това, когато планирате диетата си. Ето няколко правила, които ще ви помогнат с това:

Контролирайте размера на порцията: опитайте се да ядете толкова храна, колкото побира в чаша от 250 мл.

Увеличете количеството зеленчуци: изберете зеленчуци с различни цветове и консистенция (пресни, на пара, нарязани) и добавете към всяко хранене.

Използвайте естествени масла, билки и семена вместо закупените в магазина сосове: те са богати на витамини и помагат да се направят ястията по-вкусни и здравословни.

Изберете пресни и леки храни пред бързата храна: зърнени храни, нискомаслени млечни продукти, риба, бяло месо, ядки. За щастие сега е лесно да намерите много рецепти за всеки вкус. Между другото, опитвали ли сте вече киноа? Препоръчва се!

Просто се зарадвайте

Колко често правите това, което обичате и какво ви кара да се усмихвате? Купете букет от ароматни цветя, изпечете специалните бисквитки, отидете в спа центъра или просто препрочетете любимата си книга за стотен път. Всеки от нас има свой собствен списък с малки радости.

 

Tagged , , ,
на горе