Топ 20 на токсичните неща, които използваме всеки ден

Топ 20 на токсичните неща, които използваме всеки ден
Добра форма

Топ 20 на токсичните неща, които използваме всеки ден

Топ 20 на токсичните неща, които използваме всеки ден, изброяват експерти. Най-познатите вещи и предмети в дома ни неусетно и методично увреждат здравето на възрастни и деца. Какви са тези артикули и продукти? Какви токсични вещества могат да съдържат и какво да направим, за да се предпазим от негативните им въздействия? Нека разберем.

Към днешна дата сериозна загриженост предизвикват химическите съединения, открити в състава на познатите ни продукти. Тези вещества, както се оказа, са много по-токсични, отколкото изглеждаше.

Как можем да ограничим токсичните ефекти върху нашето здраве? Какви спешни мерки могат да помогнат за минимизиране и премахване на негативните ефекти от токсините в домовете ни?

Топ 20 на токсичните неща, които използваме всеки ден

5 токсични навика, от които да се отървете, за да имате повече приятели

12-те най-токсични двойки в зодиака

Факти за жените, сериозни и не толкова

Ето списък на токсичните агенти, които ежедневно увреждат нашето здраве:

  • Парфюмерия

В парфюмерията присъстват потенциално опасни съединения. Сред тях са бензалдехид, камфор, етилацетат, бензилацетат, линалол, ацетон, метиленхлорид. Всичко това се съдържа в парфюмите, парфюмираните и тоалетните води, които използваме ежедневно. Посочените токсични агенти, попадайки в дихателната система, могат да провокират следните болезнени състояния: световъртеж, гадене, сънливост, дразнене на лигавиците, дразнене на кожата, бронхиално дразнене, бъбречна патология, главоболие.

Какви мерки могат да бъдат предприети: за съжаление, в този случай можете само да използвате по-малко парфюми или дори да се откажете от тях напълно.

  • Матраци

Някои матраци имат високи нива на потенциално вредни PBDE (пента бромодифенил етери). Как това може да повлияе на здравето ни? Влиянието на PBDE засяга мозъчната тъкан, репродуктивната система и щитовидната жлеза. Между другото, PBDE е забранен в Канада и някои американски щати.

Какви мерки могат да се вземат: когато купувате матрак, обърнете внимание на суровините, от които е направен.

  • Перилни препарати

Това за домашни почистващи продукти, за чиято токсичност не говорят само мързеливите. Ако прочетете етикета на такъв продукт, там можете да намерите фталати и химически повърхностноактивни вещества. Това се отразява много негативно на здравето ни.

Стъпки, които трябва да предприемете: натурални продукти, като сода бикарбонат, лимонов сок и гореща вода могат да свършат същата работа като гелове, пасти и прахове.

  • Освежители за въздух

При злоупотреба (особено когато става въпрос за непроветрени помещения) такива освежители отделят токсини. В този случай трябва да споменем етилена и парадихлоробензена, които бързо се разтварят във въздуха.

 

Какви мерки могат да се предприемат: най-добрият вариант е системното проветряване на помещенията.

  • Контейнери за храна

Пластмасовите контейнери за храна съдържат фталати, които имат отрицателен ефект върху ендокринната, репродуктивната и нервната система. Пластмасата има тенденция да се разгражда с времето, което води до опасно освобождаване и поглъщане на фталати.

Какви мерки могат да се предприемат: използвайте екологично чисти (стъклени) съдове.

  • Пластмасови шишета

Повечето бутилки днес не съдържат опасно вещество, наречено BPA (бисфенол А). Но не всички производители на този контейнер са добросъвестни и загрижени за здравето на потребителя.

Какви мерки могат да се предприемат: използвайте стъклени съдове.

 

  • Козметика

Почти всички козметични продукти съдържат широк спектър от токсични съединения.

Какви мерки могат да се предприемат: Купувайте козметични продукти, които не съдържат синтетични компоненти. В този случай е подходяща козметика с минерални съставки, на базата на натурални масла и органични продукти.

  • Антиперспиранти

Днес не можем да си представим живота си без антиперспиранти. Но някои антиперспиранти съдържат химическия елемент алуминий, който може да причини рак на гърдата. Въпреки че този факт изисква проверка.

Какви мерки могат да се предприемат: желателно е върху антиперспирантите, съдържащи алуминий, да има предупредителни знаци, на които има смисъл да се обърне внимание при закупуването на този козметичен продукт.

 

  • Омекотители за тъкани

Омекотителите за дрехи, които се използват при прането, действат по такъв начин, че покриват тъканта с невидим слой от токсично съединение (амониева сол). Тази сол може да предизвика дразнене на кожата, респираторна патология, главоболие.

Какви мерки могат да се предприемат: изключете тези продукти при пране.

 

  • Незалепващо покритие

Незалепващото покритие със сигурност е удобно за използване, но може да съдържа здравословни проблеми. При високи температури политетрафлуоретиленът (или тефлонът) отделя токсично газообразно вещество, което влияе неблагоприятно на възпроизводството и причинява други здравословни усложнения.

 

Какви мерки могат да се вземат: използвайте тиган от неръждаема стомана или желязо.

 

  • Стоки за деца

Забавители на горенето, които се използват в продукти за деца (столове, креватчета), могат да отделят токсини. Забавителите на горенето съдържат елементи, като бром и хлор, които влияят отрицателно на сексуалните и неврологичните функции.

Какви мерки могат да се предприемат: когато купувате детски устройства, проучете състава на материала, от който са направени. Наличието на забавители на горенето в състава е нежелателно.

  • Завеси за душ

Фталатният елемент се използва за омекотяване на текстурата на пластмасовите завеси за душ. Фталатът влияе отрицателно върху мозъчната функция на децата, което е изпълнено с влошаване на ученето и паметта.

Какви мерки могат да се предприемат: изследване на химическия състав на този вид стоки.

 

  • Спрей против хлебарки

Това си е чиста отрова. И също така може да навреди на човек. Например, невралгичните патологии могат да прогресират при деца.

 

Какви мерки могат да се предприемат: вземете превантивни мерки срещу разпространението на насекоми в къщата. Поддържайте чистота и ред.

 

  • Лаптопи

В известните марки лаптопи има токсини, но е налице и друга заплаха – потенциално опасно електромагнитно поле, което се излъчва от монитора и процесора на лаптопа. В момента няма научно обосновани доказателства, свързващи лаптопите с определени заболявания.

Какви мерки могат да се предприемат: ако е възможно, минимизирайте времето, прекарано пред лаптопа.

 

  • Консервирани храни

Бисфенол А (BPA), намиращ се в консервирани храни, е хормон, който може да причини мъжко безплодие, сърдечни заболявания и диабет.

Какви мерки могат да се предприемат: въведете повече естествени и пресни продукти в диетата си.

  • Царевица и соя

Глифозат (Раундъп) засяга имунната защита. Растителните продукти, които съдържат глифозат, са генетично модифицирани. Обикновено културите, съдържащи глифозат, са царевица и соя.

 

Какви мерки могат да се предприемат: опитайте се да ядете повече органични продукти.

 

  • Химическо чистене на дрехи

За химическо чистене се използва перхлоретиленов разтворител. Този химикал е позициониран като вероятен канцероген, който засяга черния дроб, бъбреците и централната нервна система.

Какви мерки могат да се предприемат: да се практикува домашно пране и почистване на дрехи, особено след като модерните перални машини осигуряват деликатно и нежно пране на нещата.

 

  • Игрови конзоли

Фталати има в кабелите на електронните устройства и в игровите конзоли – също. Забавителите на горенето се намират в печатни платки, корпуси на устройства. Тези вещества влияят неблагоприятно на мозъчната функция.

Какви мерки могат да се предприемат: не злоупотребявайте с електронни игри.

 

  • Мобилни телефони

Използването на безжични мобилни устройства доведе до увеличаване на проблемите с електромагнитното поле и радиочестотното излагане. Влиянието на мобилните телефони се свързва с такива сериозни заболявания, като злокачествени новообразувания, проблеми с имунитета, неврологични и репродуктивни патологии.

Към момента няма точна научна обосновка, свързваща смартфоните с тези проблеми, но тези устройства съдържат олово, живак, арсен и кадмий. Това казва всичко.

Какви мерки могат да се предприемат: минимизирайте времето за разговори. По-малко използване на закрито. Използвайте слушалки с кабел.

  • Токсична реч

Използваме „токсични думи“, без да се замисляме. А това се отразява негативно на психологическото и физиологичното здраве.

Какви мерки могат да се предприемат: контролирайте речта си. Опитайте се да използвате по-малко обидни, „мръсни“ думи в ежедневието си.

infomax-logo-50-15-HW Кошмар! Изкуственият интелект вече може да чете мислите на човека

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged
на горе