Тихи убийци: пет обекта в къщата, които съсипват здравето ни

Тихи убийци: пет обекта в къщата, които съсипват здравето ни
Добра форма

Тихи убийци: пет обекта в къщата, които съсипват здравето ни

 

Помните ли, как когато бяхте малки не ви даваха да седите близо до телевизора, защото ви „облъчва“? През 80-те и 90-те години това беше може би най-опасното нещо в къщата. Но сега, с напредването на технологиите, растат и потенциалните опасности за здравето.

Ето пет от най-опасните за здравето неща във всеки дом.

 

Килими

Каква е опасността:

За съжаление, килимите от естествени тъкани в съвременните апартаменти не се срещат често, повечето купуват изработени от синтетични материали, а това, според експерти, е истинско находище на всякакви канцерогени, като p-дихлоробензен, бензен, акрил и други химикали. Те причиняват увреждане на нервите, халюцинации и обостряне на дихателните заболявания. В допълнение, повечето нови килими са обработени с изкуствени оцветители, препарати  срещу петна и репеленти, които съдържат токсични химикали. Летливите вещества, които се „изпаряват“ от килима, се отлагат в белите дробове и могат да доведат до алергии или подуване.

 

Мокетът е не по-малко опасен за здравето. Поради трайното закрепване към пода е невъзможно почистването и отстраняването на праховите акари (патогени на астма), които се натрупват отдолу.

Какво можеш да се направи:

Ако все пак изберете изкуствен килим, опитайте се да го почиствате поне веднъж на всеки шест месеца и го изтупвайте на улицата на всеки две седмици. Килимът трябва да се проветрява.

 

Кутии за храна

Каква е опасността:

 

Сами по себе си кутиите за храна не са опасни, въпреки че фталатите или пластификаторите, от които са направени, няма да добавят ползи за здравето ви. Бисфенолът започва да прониква в храната, когато храната се нагрява в микровълновата печка и, както всеки вреден химикал, може да стане разрушителен. Постепенно се натрупва в организма и може да „отлючи“ обострянето на всяко заболяване. Важно! Наличието на бисфенол е посочено на опаковката с цифрата 7 в триъгълник.

 

Какво може да се направи:

 

Ако е възможно, преминете към стъклени и керамични съдове за съхранение на храна или изберете полиетиленови или полипропиленови контейнери. Е, ако решите да загреете храната, по-добре я сложете в чиния.

 

Тефлонови съдове за готвене

Каква е опасността:

 

При високи температури се отделя политетрафлуоретилен, а никой не готви храна в студени тигани. Проучванията върху животни вече показват, че политетрафлуоретиленът причинява рак, увреждане на черния дроб и автоимунно увреждане.

 

Какво можеш да направиш:

Изберете неръждаема стомана или чугун. Ако не сте готови да се откажете от тефлоновите съдове за готвене, тогава, когато ги използвате, не използвайте нож или вилица, в противен случай покритието може да се повреди. Такива съдове трябва да се мият в топла вода с мека гъба.

 

Завеси за душ

Каква е опасността:

 

Забелязали ли сте странната миризма на новата завеса за душ? Така че запознайте се! Поливинилхлорид, вещество, което може да раздразни дихателните пътища, да увреди централната нервна система, черния дроб и бъбреците, а също така да провокира гадене, главоболие и загуба на координация. Това заявиха лекари от Канада и САЩ, които изследваха свойствата на PVC. Веществото е особено токсично, когато върху него попадне гореща вода, то може да отдели много летливи съединения, които бързо се утаяват в белите ни дробове.

 

Какво можеш да направиш:

 

Изберете завеси от нетоксична пластмаса (PEVA) или предпочитайте естествени материали – памук, бамбук, конопени влакна и други.

 

Гъби за миене на съдове

Каква е опасността:

 

Гъбите за миене на съдове са истински курорт, почти Малдиви за много бактерии. Според едно изследване, ггъбата за миене на съдове в кухнята може да бъде 200 000 пъти по-мръсна от тоалетната седалка и да съдържа повече от 362 вида бактерии, които причиняват сериозни инфекциозни заболявания. 77% от кухненските гъби съдържат коли бактерии, което води до остри чревни разстройства, а 18% от гъбите съдържат стафилококови бактерии. Други, 88%, седмица след началото на употребата, започват да размножават върху себе си гъбички и плесени. Ужас? Какво друго!

 

Какво можеш да направиш:

 

Гъбата за миене на съдове има живот от една седмица. Минаха седем дни? Гъбата отива в кошчето за боклук.

 

Tagged , , ,
на горе