Няколко СЪВЕТА как да се освободите от „оковите“ на обидата и негодуванието

Няколко СЪВЕТА как да се освободите от „оковите“ на обидата и негодуванието
Психология

Няколко СЪВЕТА как да се освободите от „оковите“ на обидата и негодуванието

Едва ли има човек, който да не разбира, че обидите влияят негативно, не само на емоционалното състояние, но и на физическото тяло. Те са в състояние да предизвикат наистина разрушителни процеси в организма, които могат да провокират развитието на някои хронични заболявания. За да предотвратите този сериозен и рисков процес, ви съветваме редовно да работите над чувствата предизвикани от обидата и негодуванието.

Днес ви предоставяме няколко лесни, но силно ефективни СЪВЕТА от ТОП-психолози за това.

Представяме ви няколко ефективни практики, които ще ви помогнат да обработите, да приемете и да изведете от вътрешният ви свят, натрупания негатив. Важно е периодично да се занимавате с „почистване“ на емоционалното ви състояние, в противен случай рискувате напълно да загубите способност, да се наслаждавате пълноценно на живота.

Съвети за ефективно за справяне с обидите и натрупаните негативи:

Няколко СЪВЕТА как да се освободите от „оковите“ на обидата и негодуванието

Съвет № 1: Плачете.

Поплачете си винаги, когато почувствате тази емоционална необходимост. Сълзите имат пречистващ ефекти. Те ще „изкъпят“ душата ви!

Особено ефективно, когато обидата е съвсем „прясна“. Никога не сдържайте сълзите си и не натрупвайте негативни емоции. Не забравяйте, че здравето е по-важно от гордостта, а последното дори може да доведе до много неприятни последици върху тялото ви.

Съвет № 2: Осигурете си „възглавница за изразяване на емоции“.

За да направите това, просто използвайте обикновена възглавница, но не позволявайте на никой друг да я използва. Тази възглавница трябва да бъде използвана, само в състояние на негодувание. Визуализирайте си, че сякаш самият човек е пред вас и вие изливате обратно цялата причинена от него обида. С такава възглавница можете не само да се „биете“, но и да си „говорите“. Правете всичко, което сметнете за необходимо, основното е да не задържате чувството на обида в себе си.

Съвет № 3: Изкрещете емоциите си.

Трябва да намерите подходящо място, където никой няма да ви разсейва и най-важното е да не ви чуват. На такова място можете да крещите с пълно гърло, без да е необходимо да контролирате думите си. Този метод е изключително полезен, който ще ви помогне бързо да се отървете от натрупаното негодувание. За да крещите, можете просто да се усамотите у дома. И не се притеснявайте какво ще си помислят съседите за вас, защото здравето ви е по-скъпо от нечии спекулации, нали?

Съвет № 4: Говорете на водата. Да, точно така! Кажете всичко, което изпитвате на водата.

Друг вълшебен метод, е да се оттеглите близо до някое езерце, поточе, вадичка, бараж, рекичка и да излеете душата си пред течащата вода за всичко, което ви притеснява. Водата е многократно доказано средство за избавяне от негодуванието. Но дори и да няма наблизо, можете просто да пуснете крана и да „споделите“ всичко на течащата вода. Чаша с вода, също ще ви помогне.

Съвет № 5: Изпишете цялото си негодувание върху лист хартия.

Вземете бял лист хартия, молив или химикал, напишете за всичко, което ви притеснява. Ако на листа няма свободно място, вземете друг и продължете. Не забравяйте да посочите датата и часа и след няколко часа препрочетете всичко, което сте написали. Повярвайте, че емоциите няма да кипят във вас толкова силно, както преди минути. След това листът на емоциите може да бъде изгорен и да наблюдавате как всичките ви оплаквания изгарят с него.

Всички тези методи наистина работят, но най–ефективният си остава – работата със съзнанието. Ако сте силно наранени и чувствате, че вече и тялото ви страда, опитайте да затворите очи, да се отпуснете и да визуализирате болките си в определени образи и след това да ги „извадите“ от себе си.

Резултатите от тази практика ще ви изненадат, и то много приятно. Само за няколко минути можете да се отървете от това, което ви е тревожило толкова дълго време. Работете над обидите, прощавайте на близките си и не губете способността да се радвате на живота!

Останете щастливи!

Tagged , , , , , , , , , ,
на горе