Страх от неизвестното: 5 съвета как да започнете бизнес, да напуснете работа или да прекратите връзка и да не съжалявате

Страх от неизвестното: 5 съвета как да започнете бизнес, да напуснете работа или да прекратите връзка и да не съжалявате
Психология

Страх от неизвестното: 5 съвета как да започнете бизнес, да напуснете работа или да прекратите връзка и да не съжалявате

 

Няма нищо по-естествено от страха. Това е основна емоция, която гарантира оцеляване. Много страхове обаче реално не заплашват живота ви, но в същото време са силна спирачка за растежа на доходите и саморазвитието ви.

„Където е страшно, там е вашата зона на растеж“ – гласи най-важният постулат на всички треньори по самоусъвършенстване.

Мнозина се страхуват не от самото непознато, а от последиците от взетите решения. „Ами ако инвестирам в този бизнес и фалирам?“ Важно е да се научите да поемате отговорност за своите решения и да сте подготвени за различни последици.

Използвайте една или повече техники, които да ви помогнат да направите крачка към страха си и да рационализирате случващото се.

Направете SWOT анализ
Където S са вашите силни страни, които ще ви помогнат, W са вашите слабости, които могат да ви попречат, O са възможностите, които ще ви се отворят, а T са външните заплахи, които могат да се появят, ако вземете това решение.

Например възнамерявате да напуснете работата си и да започнете собствен бизнес.

S – Дългогодишен опит в своята област, много познати, собствена клиентска база.
W – Личната дисциплина е слабо развита, необходим е някой отгоре, който ще ви ръководи, насочва. Ако областта е нова – липса на необходимите знания, трябва да се научите.
О – ще мога да управлявам живота си, ще се радвам на това, което правя.
Т – Криза в държавата, много конкуренти, пазарен дъмпинг.
Най-често SWOT анализ се извършва в компаниите за вземане на стратегически решения. Но за лични цели инструментът също е полезен. Ще можете да сортирате не само положителните и отрицателните последици, но и да откриете силните си страни и да укрепите своите слабости. С това действие вие ​​отваряте булото на несигурността, за да пристъпите по-смело към своите страхове.

Споделете идеята си с близък човек
С този, който най-често ви подкрепя. Важно е този човек да не проектира своите страхове върху вас. Обсъдете, оставете го да ви задават въпроси. В диалога можете да споделите своите страхове и притеснения, да изхвърлите емоциите си и да намерите решение. Ако планирате да започнете собствен бизнес, оценете търсенето на услуги, наберете фокус група, тествайте хипотези, получете обратна връзка и работете върху грешките. Основното нещо е да действате! Така ще дадете на мозъка сигнал, че всичко не е толкова страшно, колкото изглежда на пръв поглед. Човек трябва само да стартира механизма, а останалото ще се окаже както трябва.

Опитайте техниката „Какво се случва, ако го направя / Какво се случва, ако не го направя“
Разделете лист хартия на две части и напишете например какво ще се случи, ако прекъснете тази връзка / какво ще се случи, ако оставите всичко, както е. Писмените практики ви позволяват да се вгледате дълбоко в себе си и да намерите онези отговори, които при първо изследване са скрити от вашето съзнание. В хода на такава работа ще видите обективната картина на последиците от вашето решение.

Запишете какво може да бъде най-неприятното в това непознато
Например, ако напуснете работата си, ще останете без пари. Ако това се случи, тогава ще започнете да търсите друга работа или други начини за печелене на пари. Или ще започнете да харчите от спестяванията си. Или ви плаши, че няма да можете да си намерите друга работа. Направете план за действие: 1) Ще обновя CV-то си, 2) Ще потърся стари полезни контакти, 3) Ще се регистрирам борсата на труда и т.н. Това ще ви даде план за всички случаи и ще знаете как да се справите с него.

Проучете опита на другите
Нищо не мотивира човека така, както нечий друг успех. Прочетете историите на хора в ситуация, подобна на вашата. Ако се страхувате да започнете собствен бизнес, прочетете книгите на онези, които някога също се страхуваха, но го направиха. Например книгата на Сам Уолтън „Създадено в Америка. Как създадох Walmart “или книгата „Как да революционизираме търговията на дребно, като го правим погрешно.“ Ако се страхувате да излезете от връзка, прочетете биографиите на онези жени, които са успели да изградят силни и щастливи връзки.

Всички се страхуваме, но някои действат, а други продължават да стоят неподвижни. Но ако „преминете от другата страна на страха“, тогава резултатът може да бъде просто поразителен.

Най-добрият начин да се справите със страха е да влезете в него. Колкото повече отивате там, толкова по-бързо мозъкът си спомня, че зад този страх няма нищо, освен собствените му заблуди. Това означава, че следващия път няма да е толкова страшно.

Tagged , ,
на горе