10 странични ефекта от храните, които ядем

10 странични ефекта от храните, които ядем
Добра форма

10 странични ефекта от храните, които ядем

10 странични ефекта от храните, които ядем, посочват експерти. „Човек живее не от това, което яде, а от онова, което храносмила. Това предложение се отнася както за ума, така и за тялото“, казва Бенджамин Франклин.

10 странични ефекта от храните, които ядем

Как да се отървем от колит: 5 магически точки

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

10 странични ефекта от храните, които ядем всеки ден:

  1. Неприятна миризма на тялото.

Учени са установили, че приемът на говеждо и агнешко има отрицателно въздействие върху миризмата на тялото.

  1. Акне.

Храните, които са богати на мазнини и трансмастни киселини, увеличават количеството себум в тялото, което от своя страна, причинява акне.

  1. Алергии.

Алергиите са първият страничен ефект от храната. Теоретично всяка храна може да предизвика алергия. Но на практика, има осем храни, които са отговорни за 90% от алергичните реакции към храни: мляко, яйца, смлени ядки, черупкови плодове (включително бразилски орехи, лешници, бадеми и орехи), риба, ракообразни, соя и пшеница.

  1. Кандидоза (млечница).

Причината за млечницата е изобилието от обикновени гъбички в тялото. По този начин, храни, които влияят на растежа на гъбичките, могат да допринесат за млечница. Това са храни, като захар, оцет, нишесте, рафинирани въглехидрати, мая и продукти, съдържащи мая.

  1. Киселини и киселинен рефлукс.

Списъкът с храни, които причиняват киселини е доста дълъг. Тези храни отслабват долния езофагеален сфинктер, мускулът, който отделя съдържанието на стомаха от хранопровода, което понякога кара стомаха да произвежда повече киселина от обикновено. Всичко това може да предизвика киселинен рефлукс, изразяващ се в киселини. Основните храни, които причиняват киселини, са цитрусови плодове, пържени и мазни храни, оцет, домати, шоколад.

  1. Висок холестерол (хиперлипидемия).

Холестеролът се съдържа във всички животински храни. Яденето на храни с високо съдържание на холестерол може да повиши нивата на холестерола в кръвта, което води до риск от инфаркт или инсулт. Продукти с високо ниво на холестерол са говеждо, свинско и агнешко месо, яйца, животински вътрешности (черен дроб, бъбреци, далак).

  1. Камъни в бъбреците.

Хората, чиято диета е богата на животински протеини и бедна на растителни протеини и течности, са изложени на риск от образуване на камъни. Някои проучвания показват, че увеличаването на калция в диетата и намаляването на солта, животинските протеини и храните с високо съдържание на оксалат, като корен от ревен, спанак, какао, ядки, чушки и чай, могат да предотвратят образуването на калциево-оксалатни камъни.

 

  1. Отслабване на паметта и вниманието.

Хората, чиито диети съдържат много концентрирани и изкуствени мазнини, където медта присъства в прекомерни количества, вероятно ще имат намалена мисловна способност, както и способност за учене и запомняне. Това се доказва от изследване на медицинския център на Чикагския университет. Проучване установи, че консумацията на мазнини, особено концентрирани и изкуствени мазнини, може да доведе до болестта на Алцхаймер и други форми на психични разстройства.

  1. Подуване и задържане на течности в тялото.

Храните с високо съдържание на сол, сода или захар могат да накарат тялото да започне да задържа значително количество течност и това ще влоши подуването. Тялото се нуждае от сол, за да присъства постоянно в тъканите му. Когато в тялото има повече сол от необходимото, то започва да я разрежда с течност, която иначе би напуснала тялото.

  1. Мигрена и главоболие.

Храната може да причини не само мигрена, но и главоболие от напрежение, когато нещо сякаш стиска главата в пръстен. Главоболието може да възникне поради ефекта на храната върху мозъчната химия или заради промени в размера на кръвоносните съдове. При податливи хора с високи нива на тирамин в организма определени храни могат да причинят главоболие. Тираминът увеличава притока на кръв към мозъка, което води до главоболие. Основните храни, които могат да причинят главоболие, са: зряло сирене, бира, червено вино, шоколад, храни, съдържащи нитрити.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе