8 фини и често пренебрегвани признака, че страдате от депресия

8 фини и често пренебрегвани признака, че страдате от депресия
Психология

8 фини и често пренебрегвани признака, че страдате от депресия

Признаците, че страдате от депресия не са толкова ясни, колкото и филмите ги представят. Това не е като когато имате настинка или грип, където симптомите са очевидни – кашлица, кихане, задръствания и обща омраза към Вселената. Силната тъга и безнадеждност са само част от уравнението. Не само депресивните симптоми могат да варират от леки до тежки. Те също така могат да се маскират като ежедневни навици и емоции, които не е задължително да приравните с депресията.

Ето някои от признаците, че страдате от депресия:

Постоянно сте заети.

Разбира се, всички имаме напрегнати графици. Някой с депресия обаче може да използва постоянната заетост като начин да се отърве от чувствата си. Едно проучване установява, че работохолизмът често се среща заедно с психиатрични разстройства като депресия и тревожност. Заетостта може да е начин за тези хора да игнорират или избегнат болезнените проблеми, които могат да допринесат или задействат тяхната депресия.

Не чувствате нищо.

Депресията не е задължително да се превърне в изключителна тъга. Вместо това тя може да стане апатия. Сякаш сте в една сложна сива зона, в която не сте тъжен, но и не сте точно щастлив. Всъщност не усещате много от нищо. При депресия тези промени в настроението, независимо дали тъга, гняв или изобщо да нямате емоция се поддържат. Те не са просто подходящ емоционален отговор на събитие в живота ви.

Имате проблеми със съня.

Лесно е да отдадете липсата на сън на работа или домашен любимец, който иска да играе в 3 часа сутринта. Постоянните нарушения на съня обаче също могат да бъдат признак, че страдате от депресия. Някои хора може да заспят и да им е все по-трудно да стават сутрин, докато други може изобщо да не успяват да заспиват. Вечното изтощение може да прерасне в чувство на тревожност и фрустрация, да не говорим, че ще изостри други депресивни симптоми, които може да изпитвате.

Боли ви навсякъде.

Депресията може да предизвика болезнени симптоми като главоболие, болки в цялото тяло и умора. Болката може да влоши депресията, което след това може да засили болката още повече. Така се създава един порочен кръг, в който едното непрекъснато се захранва с другото.

Вие се борите да вземате решения.

Физиологично е доказано, че частта от мозъка, която влияе върху мотивацията и вземането на решения, има загуба на сиво вещество при хората с депресия. Това може да накара дори и най-малките решения да станат непосилни за вас.

Апетитът ви се губи.

Всяка промяна в хранителните ви навици може да бъде предшественик на депресия. Някои хора не искат да ядат, когато са депресирани. Други може да се опитат да успокоят емоционалната болка от депресията, като посегнат към успокояващи храни. Междувременно, ако искате да се храните здравословно, може изведнъж да се удавите в контейнери за храна за вкъщи и опаковки за нездравословна храна. Понижението на диетата също може да е признак, че страдате от депресия.

Най-малкото нещо ви отблъсква.

Тъй като депресията е толкова тясно свързана с тъгата, раздразнителността е често срещан признак, който повечето хора пренебрегват. Помислете за неща, които правите рутинно, като чакане на опашка за кафе. Ако откриете, че се вълнувате много за дреболии, които обикновено не забелязвате, това може да е червен флаг, че нещо друго се готви под повърхността. Например това са бавен барман, клиент, който плаща няколко минути или пък задръстване.

Често избухвате в сълзи.

От друга страна, може да откриете, че ридаете за най-дребните неща. Например това включва лека свада с партньора си, загуба на ключове, случайно купуване на мляко с изтекъл срок на годност. Малките проблеми могат да се почувстват огромни, когато сте депресирани. Вместо да се справяте с тези неща, както бихте направили иначе, може да плачете по-лесно и след това да имате проблеми със затварянето на шлюзовете. С други думи, ако малките ежедневни неща ви карат да посегнете към носните кърпички, вероятно страдате от депресия.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе