които пречат
Любов и партньорство

5 стереотипа за брака, които пречат на връзката

Има много неща, които пречат на един брак. Като започнем от вашите убеждения и мисленето и преминем към ревност, начин на живот и още много фактори. Когато сте заедно с един човек, вие получавате както добрите, така и негативните му качества и трябва да се научите да живеете с тях.

Може би се срещате с някого от доста време, така че естествено си мислите, че това ще продължи вечно и накрая ще се ожените. Но понякога грешите. С напредването на възрастта осъзнаваме, че понякога най-добрите ни планове в младостта не са най-добрите планове за нас. А понякога плановете ви се разкъсват по шевовете, защото има неща, които пречат на връзката ви. Това може да е единственият начин, по който можете да видите реалността такава, каквато е, а не каквато сте искали да бъде.

Във времето са насаждани някои стереотипи за брака, които пречат на една двойка да върви по пътя си и сега ще ви покажем кои са те и защо трябва да ги избягвате. 

Ще остареете заедно

Никой не сключва брак с мисълта, че ще се разведе или че ще овдовее. Но за съжаление точно това се случва на много двойки. Така че наистина трябва да се цените един друг, докато можете, и да се опитате да бъдете възможно най-щастливи. Никога не се знае какво може да се случи. Не мислете за това какво ще правите, ако започнете да водите дело за развод. Вие още не се отпразнували медения и месец, а това да мислите за лошите неща е едно от нещата, които пречат на брака.

във връзката; за успех; които пречат
5 стереотипа за брака, които пречат на връзката

Противоположностите се привличат

Разбира се, казват, че противоположностите се привличат. Причината, поради която казват това, е, че противоположностите са склонни да се допълват взаимно. Но ако нямате достатъчно общи черти със съпруга си, това може да се окаже проблем. Трябва да имате много прилики, за да се разбирате и да можете да преодолявате различията си, когато ги има и да оставите нещата, които пречат на връзката ви на заден план.

Трябва да сте съгласни за всичко

Въпреки че трябва да си приличате доста по отношение на характерите и основните си ценности, не е задължително да сте съгласни по абсолютно всички въпроси. Разбира се, по-лесно е, ако и двамата изповядвате една и съща религия или имате едни и същи политически възгледи. Но това не означава, че ако имате различни възгледи, не можете да бъдете в съвместим брак и да се съгласите да не се съгласявате мирно, защото ще има неща, които пречат на хармонията ви.

за връзка; които пречат
5 стереотипа за брака, които пречат на връзката

Не трябва да имате собствени приятели и интереси

Това, че сте женени, не означава, че трябва да сте свързани в едно цяло. Разбира се, трябва да прекарвате много качествено време със съпруга си, така че да кажете, че сте емоционално свързани. Но е здравословно да имате свои собствени приятели и хобита. Трябва да имате това, за да имате балансиран живот. Целият ви свят не трябва да се върти само около съпруга ви. Ако останете без приятели ще се сблъскате със ситуации, които пречат на развитието ви като личност.

Ходенето на терапия е слабост

В живота ще се сблъскате със ситуации, които пречат да вършите нещата, както трябва. Разочарования ще има и това е нормално. Вероятно ще има моменти, когато ще откриете, че не можете да се справите с проблемите си сами. Много хора смятат, че ако потърсят помощта на професионалист, това е проява на слабост. Но всъщност това е сила, когато и двамата толкова много искате да спасите брака си, че полагате много усилия за това. Това изисква смелост и е достойно за възхищение.

Каквито и митове за брака да виждате във филмите и на екрана, те не винаги са верни. Бракът ви е такъв, какъвто го направите, и макар че със сигурност понякога може да е трудно да се справите с него и да има неща, които пречат на хармонията ви, възможността да останете женени и щастливи си заслужава усилията.

 

Сега ще разгледаме защо се създават стереотипи във една връзка

Човешките взаимоотношения могат да бъдат сложни, поради което понякога често несъзнателно ставаме жертва на стереотипи за това как трябва да работят взаимоотношенията. Докато тези очаквания се нормализират в нашето общество, понякога те могат да допринесат за поведение, което може да бъде безполезно, токсично или дори вредно.

Нека да разгледаме някои проблемни норми, които затрудняват поддържането на здрава, пълноценна връзка. Тази статия също изследва някои по-полезни идеи, които могат да доведат до по-добри взаимоотношения с нашите партньори и други хора в живота ни.

Защо нормализираме определени поведения в отношенията?

5 стереотипа за брака, които пречат на връзката
5 стереотипа за брака, които пречат на връзката

Подобно на други стереотипи, социалните и културните влияния често играят важна роля при формирането и поддържането на тези проблемни поведения. Например традиционните роли на половете засилват динамиката на властта в отношенията, което предполага, че жените са по-покорни, докато мъжете са по-доминиращи и контролиращи.

Тези вярвания често са толкова дълбоко вкоренени, че е трудно да се избягат от тях, дори сред двойки, които отхвърлят подобни традиционни роли. Дори в по-егалитарни отношения жените често вършат много повече от „справедливия“ си дял от домакинските задължения.

Изследванията показват, че жените вършат три четвърти от неплатената работа в света. Този неплатен и често непризнат вътрешен етикет може значително да повлияе на психическото благополучие и качеството на живот.

Вашето детство може да ви е научило какво е нормално

5 стереотипа за брака, които пречат на връзката
5 стереотипа за брака, които пречат на връзката

Докато културните норми силно влияят върху стереотипите за взаимоотношенията, преживяванията ни от детството играят важна роля в формирането на нашите вярвания и нагласи за това как трябва да функционират взаимоотношенията. Поведението и нагласите, които наблюдавате през годините на формиране, помагат да оформите вашите очаквания и предположения като възрастен. Такива поведения се моделират, научават и нормализират в контекста на вашето семейство, създавайки цикъл, който засяга следващите взаимоотношения.

Ако сте израснали в дом, където преобладават нездравословни динамика и поведение, може да сте по-склонни да вярвате, че тези неща са просто част от „нормална“ връзка.

Например, ако сте преживели емоционална манипулация и незачитане на личните граници от ранна възраст, е по-вероятно да пресъздадете тези поведения във вашите взаимоотношения на възрастни.

Поведенията се моделират, научават и нормализират в контекста на вашето семейство, създавайки цикъл, който засяга следващите взаимоотношения.

Медиите поддържат стереотипите на взаимоотношенията

5 стереотипа за брака, които пречат на връзката
5 стереотипа за брака, които пречат на връзката

Стереотипите за взаимоотношения често се затвърждават в популярните медии, включително книги, филми, телевизия и музика. Такива изображения често са силно нереалистични, идеализирани и изкривени, предпочитайки фантазия за това как обществото мисли, че изглежда идеалната връзка.

Медиите също са склонни да показват най-добрите и най-лошите взаимоотношения. Те ни предлагат само тесен поглед върху връзката в този момент от време. Те не показват ежедневните проблеми, които двойките изпитват.

И понякога те помагат за нормализиране на нездравословно поведение, включително контролиране на действията, незачитане на съгласието и автономията и оценяване на определени типове взаимоотношения пред всички останали.

Тъй като тези нагласи са толкова широко разпространени и нормализирани, те също така лесно се интернализират и се възприемат като нещо желано.

Други фактори, които играят роля в създаването на стереотипи

5 стереотипа за брака, които пречат на връзката
5 стереотипа за брака, които пречат на връзката

В допълнение към възпитанието и влиянието на медиите, много други фактори могат да допринесат за формирането и поддържането на тези стереотипи в отношенията. Такива фактори включват:

Пристрастия : Традиционните структури на властта, системните неравенства и дискриминацията също допринасят за очакванията на хората за взаимоотношенията. Това може да допринесе за потисничеството, което засяга начина, по който се виждат отношенията в обществата.

Лични преживявания : Вашият собствен опит във взаимоотношенията, включително динамиката с членове на семейството и романтични партньори, може да оформи вашите вярвания.

Културни норми : Традициите и ценностите на вашата култура също силно влияят на това как се чувствате относно това как хората трябва да се държат в отношенията.

Tagged ,
на горе