2 февруари, Сретение Господне и Петльовден

2 февруари, Сретение Господне и Петльовден
Празници

2 февруари, Сретение Господне и Петльовден

Всяка година на 2 февруари Българската Православна църква чества празникът Сретение Господне. 

На 2 февруари Имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Радослав, Радослава, Радостин, Ради, Радо, Радко, Радост, Радостина, Рада, Радина, Радка, Драго, Драга, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ралина, Ванеса, Средка, Средко.

На 2 февруари празнуват майките на мъжки рожби, т.нар. „Петльовден“ – много тежък ден свързан с българската история.

Името на празникът „Петльовден“ води началото си от крайно тежки трагични събития, на които нашите прародини са били преки свидетели.

На 2 февруари се почита мъжката рожба, а майките приготвят и слагат на трапезата петел, сготвен с ориз или зеле, който раздават на съседите за здраве и благоденствие на чедата си.

Това се случва, защото някога еничарите минавали през домовете на българските семейства, за да избират и вземат най-хубавите и здрави момчета, а на вратата оставяли кървав знак, че вече са минали през този дом. Това е кръвният данък.

Но българската майка е велика! В денят, в който се очаквали еничарите да минат, те жертвали петли, а с кръвта им правели отличителният зъл знак. Така ги заблуждавали и спасявали синовете си.

Сретение Господне, е един от четирите празника, посветени на Божията майка. Според писанията при раждането на Христос светото семейство живее във Витлеем, в къщата на тяхната роднина Саломея.

Това е много голям ден, защото е в чест на посрещането на Исус Христос в 40-ия ден от рождението Му.

Пресветата Богородица – Дева Мария с праведния Йосиф, на 40-ия ден от рождението на Божият син го донесли в Йерусалимският храм, за да бъде представен пред Бога и да принесат своята жертва – две гургулици.

След като Божият син Исус Христос бил донесен от праведните си родители в храма, Симеон дошъл и със свещен трепет Го поел в своите обятия, издигнал Го нагоре като пред Всевишния Господ и произнесъл знаменити и паметни слова.

В храмът ги посрещнал старецът Симеон, който много години от своя праведен и благочестив живот очаквал тази среща. Според легендата той е един от 72-мата еврейски преводачи, които превеждат Светото писание на гръцки при цар Птолемей II Филаделф.

В същият този миг се явил Ангел Господен и го хванал за ръката. На Симеон било обещано, че няма да умре, докато не се изпълни пророчеството на Исая.

Дева Мария и праведният Йосиф се възхитили на тези благословени думи. Колко щастливи са били те, защото праведните Симеон и Анна, наистина доживели да видят с очите си Спасителя на света.

В Православието е запазен старозаветният обичай за 40-дневно очистване след раждането на дете. Обикновено на 40-ия ден или по-късно майката и детето отиват в храм, за да им се прочетат молитви.

Молитвите на „четиридесетия ден“ се четат на жената, след което тя вече може да се докосне до светилището и да се моли в храма (преди това тя не може да влиза вътре). Бебето се внася в храма, а момчето се внася от свещеника в Олтара.

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе