Пет съвета как да спрете да се сравнявате с другите

Пет съвета как да спрете да се сравнявате с другите
Психология

Пет съвета как да спрете да се сравнявате с другите

Хората идват в живота ни и излизат от него на различни етапи от житейския ни път. Всички започваме пътуванията си в различни точки, завършваме ги в такива и често пътищата ни поемат по отделни маршрути. Защо тогава трябва да се сравняваме с другите? В крайна сметка не участваме в едно и също състезание.

За да се чувстваме психически и емоционално здрави, е важно да се освободим от капана на сравнението. Сигурни сме, че никой от нас не иска да изпита усещане за маловажност и подценяване. И така, какво можем да направим? Ето пет прости идеи, за да станете по-добри в казването на НЕ на болестта сравнение:

  1. Определете какво означава успехът за вас.

Ако определим собствената си дефиниция за успех, броят на сравненията ще бъде значително намален. Например, ако за вас да сте успешни означава да имате здраво семейство и да отглеждате щастливи деца, няма от какво да се притесняваме за процъфтяващия бизнес на някой друг, нали?

  1. Открийте собствените си силни страни.

Осъзнаването на нашите силни страни ще помогне за свеждане до минимум на тенденцията да сравняваме нашите слабости със силните черти на други хора. Ще ви дадем и пример. Великият физик Алберт Айнщайн се е провалил на изпитите си по френски език. За щастие той не е позволил на този провал да го предопределя, тъй като е бил наясно, че силните му страни са другаде. Последвайте примера му.

  1. Помислете за голямата картина.

Всеки път, когато откриете, че влизате в режим на сравнение (което неизбежно ще се случи в даден момент, ние все пак сме хора), просто си напомнете, че в живота на човек винаги има нещо повече от това, което виждате или чувате. Не позволявайте да надникнете през малък прозорец в нечий живот и това да доведе до самосъжаление или разочарование от целия ви живот. Никога не знаете какво е коствало на другия, за да стигне дотук, така че не съжалявайте, че не сте на мястото му.

  1. Винаги бъдете ученик.

Развийте философията на „непрекъснато учене“. Ако винаги мислите за себе си като за ученик, който има още много да научи в живота, става по-лесно да мислите как да си сътрудничите с околните за постигане на целите си, а не да бъдете техни конкуренти. Ако мислите за себе си като за художник, който все още рисува своя шедьовър, може да не се изкушите да се чувствате непълноценни, когато гледате картини на други хора, защото работата ви все още не е свършена.

  1. Фокусирайте се върху малките успехи.

Когато започнете да усещате, че сравненията ви завладяват, заемете се с малък проект, който можете да завършите за сравнително кратко време и да се справите добре. Може да е нещо, което може би сте отлагали отдавна. Например, да приемем, че сте започнали нов онлайн бизнес и вече се чувствате неудовлетворени от липсата на напредък. Може би има колеги във вашата индустрия, които са на подобен етап от бизнес цикъла, но изглежда им се получава много повече. Вместо да оставяте това да ви разочарова, какво ще кажете да се съсредоточите върху нещо малко – като писане на блог или подкаст? Изпълнението на тази конкретна задача може да помогне за повдигане на настроението ви.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе