Симптоми на дехидратация при домашните любимци
Домашни любимци

Симптоми на дехидратация при домашните любимци

Животните не могат да говорят и това ни затруднява сериозно, когато трябва да открием някакъв проблем, който те имат. При отглеждането на домашен любимец трябва да бъдем много внимателни за промяна в поведението му, което често големият жокер за това как се чувства нашият спътник. Дехидратация е често срещан проблем при кучетата и котките, особено в летните месеци, когато температурите се покачват, а те имат нужда от разходка. Невинаги около вас има място, където те могат да пият вода, а това може да доведе до неприятности. Водата съставлява 70-80% от телесната маса на кучетата или котките, така че тя е изключително важно хранително вещество за поддържане на нормалната клетъчна функция. Загубата на само 10% от общите телесни течности може да причини сериозно заболяване.

Дехидратацията е диагноза, която често се наблюдава заедно с други заболявания, включително бъбречни и чернодробни заболявания, инфекции, нарушения на имунната система, рак и др. Има много клинични признаци на дехидратация при домашните любимци, включително:

Летаргия. По-малко вода, която помага за нормалното функциониране на клетките, води до по-уморен домашен любимец и непоносимост към упражнения.

Намален апетит. Дехидратацията води до намален приток на кръв към храносмилателния тракт, поради което в стомаха и червата се получава по-малко неволно мускулно свиване. Със забавянето на храносмилателния тракт има и намален интерес към храненето.

Слаб метаболизъм. По-малкото консумирана вода или загубата на повече вода намалява обема и честотата на урината и фекалиите, тъй като влагата се запазва, за да помогне на тялото да продължи да функционира.

Поведение за търсене на вода. Дехидратацията ще накара вашия домашен любимец да търси вода, както от познати, така и от непознати места, което може да съдържа токсини, инфекциозни организми или други потенциално опасни вещества.

Лепкави, бледи венци. Когато се следят венците на домашния любимец, нормалният външен вид трябва да бъде ярко розов и влажен. Когато настъпи дехидратация, венците стават лепкави. Освен това, когато венците са силно притиснати, за да изтласкат кръвта, времето за пълнене на капилярите се забавя.

Ако забележите някой от тези симптоми, реагирайте веднага. Осигурете чист, свеж източник на вода със стайна температура със същото ниво на чистота, което пиете. Предотвратете достъпа на домашния любимец до водоизточници, които потенциално имат микроорганизми или токсини, способни да причинят леко до тежко заболяване. Трябва да се избягват локви, неподвижни водоеми и контейнери. Ако обаче и това не помага, задължително потърсете ветеринар.

Tagged , ,
на горе