Симптоми на депресията
Психология

Симптоми на депресията

През изминалата година зачестиха случаите на депресивно състояние сред хората. Голяма част от причините бяха свързани с COVID-19, кризата в икономиката и несигурността, с която много хора се сблъскаха. Депресията води до цялостна промяна в настроението на човек, мрачни мисли, отпадналост, дори и здравословни проблеми.

Да се чувствате разочарован от дадени събития в ежедневието си е нормално, но когато става въпрос за перманентна загуба на настроение, желание за вършене на ежедневните задължения, тогава можем да говорим за депресия. Тя променя целия ви начин на живот. Нямате воля за работа, учене, спане, сън, като цяло загуба на желание за живот. Ето как

Депресията може да има различни разновидности при отделните хора. Много зависи от характера на човека как точно тя ще се отрази на психиката, настроението или поведението му, ако е склонен към това състояние. Някои симптоми лесно могат да бъдат разпознати и депресията да бъде овладяна навреме.

Чувство за безнадеждност и безпомощност

Хората, които в това състояние си мислят, че нещата никога няма да се подобрят. За тях светът е свършил и всеки е настроен срещу тях.

Загуба на интерес към ежедневните дейности

Вече не ви интересуват вашите хобита, минало, социален живот, дори отношенията с партньора. Загубили сте желание да се наслаждавате на живота и да се забавлявате.

Промени в теглото и апетита

Загубата на тегло или рязкото качване на килограми също може да бъде признак на депресия. В каква посока може да тръгне стрелката на кантара също зависи от организма на човека, но може да се стигне до качване или сваляне на между 5 и 10 килограма месечно.

Проблеми със съня

Хората, страдащи от депресия, често се будят нощем, не могат да заспят, а другата крайност е да се успиват.

Раздразнителност

Депресията води до проблеми с нервите. Най-малкото нещо може да ви ядоса. Прагът ви на толеранс е много нисък, а това може да доведе дори до проява на насилие.

Това са само част от симптомите на депресия. Тя е много лош съветник в живота на всеки човек, защото може да доведе до много неприятни последствия. Депресията е най-честата причина за опитите за самоубийство. Липсата на надежда за по-добър живот, спасение от проблемите и още много други са главните причини страдащите от депресия да опитат да сложат край на живота си. Разбира се, има и много по-леки форми, но това е състояние, което не бива да се подценява.

Затова, веднага когато усетите, че някой ваш познат показва симптоми на депресия, незабавно съобщете на най-близките му или опитайте да му помогнете, ако ви има достатъчно доверие.

Tagged , ,
на горе