Силна жена: да бъдеш или да не бъдеш
Психология

Силна жена: да бъдеш или да не бъдеш

 

Силните жени със стоманена хватка и железни нерви днес са на мода, но можете ли да култивирате воля в себе си, без да разрушите живота си? Струва ли си да се счупите в името на модните тенденции? Научете рисковете от прекалената самоувереност.

 

От незапомнени времена съществува вярването, че жената трябва да бъде нежно и крехко същество и най-важната цел в живота й трябва да бъде домът и щастието на мъжа и на децата й. Въпреки това в съвременността нежният пол не спира да разбива всички възможни стереотипи – жените днес изграждат кариера, понякога по-добре от мъжете, заемат лидерски позиции, управляват семейство, решават проблеми, които като цяло предполагат силна мъжка ръка и волеви характер. Дамите днес изискват независимост, самостоятелност, изграждат мускули, както физически, така и психически, изискват равенство във взаимоотношенията.

Важният въпрос е каква цел преследваме в опит да се изравним с противоположния пол, защо се стремим толкова много да заемем водеща позиция и толкова ли е добре, колкото изглежда на пръв поглед.

 

Добре ли е да си силна жена?

Днес няма да се изненадате от факта, че съпругата печели много повече от съпруга си. Мнозина дори не са изненадани от това, че понякога такава жена изобщо няма съпруг , а сама отглежда децата си. С една дума, всеки ден в нашия свят има все повече силни представителки на по-слабия пол.

Уви, често женската сила е придружена от самота. Факт е, че мъжете се страхуват от силните, умни и независими жени, защото, както знаете, още никой не е измислил инструкции за употреба.

Също така е погрешно да се вярва, че една жена със силна воля се стреми към самота – като цяло тя няма друг избор, защото не всички смели и красиви мъже са в състояние да я изпреварят в безполезно състезание. Въпреки пълната самота, ние продължаваме да правим грандиозни планове за бъдещето, бързо да се изкачваме по кариерната стълбица. До известна степен абсолютната независимост от мнението на другите може да бъде от полза, тъй като животът с постоянен поглед назад или встрани е трудоемък и невинаги възнаграждаващ.

Вярно е, че отношенията с противоположния пол се свеждат до мимолетни срещи или, по-просто, изключително до интимност, мъжът става само един от етапите на живота на силната жена и съвсем не основният. Добре е? Спорен въпрос, особено когато сте под тридесет години, животът изглежда дълъг, а мечтите да сте навреме за всичко са повече от осъществими. Но времето има способността да свършва по-бързо, отколкото си мислим в началото, мъжете избират слабите и гъвкавите, а силните остават ….сами.

 

Каква е слабостта на силната жена

Съгласете се, ударите на съдбата могат да ни закалят, да ни позволят да придобием така наречената броня, която в бъдеще ще може да ни предпази от различни трудности в живота, но понякога трябва да станем заложници на собствената си броня. Всяка целеустремена и волева представителка на нежния пол понякога иска да се отърве от тежките ризница и щит, а в същото време иска да намери мъж, до когото можете просто да се отпусне  и да бъде  водена. Но ето парадоксът: ако някой си позволи да я хване за ръка и да я заведе нанякъде… „Е, не“, ще каже жената, свикнала винаги сама да взема решения, „вървим в грешна посока. Заведи ме там и то бързо!“

Страхуваме се да не загубим контрол и в резултат на това власт. Както във всички други области на живота си, в личните си взаимоотношения силната жена поддържа своята независимост като основен приоритет. Смее се, когато чуе, че мястото й е в кухнята, умее да се отстоява, иска да се образова и да прави пари. Тя ражда деца, когато е готова за това, и то не защото е време и не за да задържи мъж. И не позволява на никого да решава какво да прави с живота си. В едно семейство, ако го има, поради това често възникват сериозни проблеми. И проблемът тук изобщо не е в разделението на контролираните територии, а във факта, че често един ден тя просто спира да уважава партньора си, тя престава да го счита за надежден, отговорен, в крайна сметка необходим.

Мъжът трябва да защитава жената, това е основната му функция, която включва голям брой аспекти, но въпросът е: защо да защитава тази, която не се нуждае от защита?

Уважението идва от абсолютното равенство. Когато мъж и жена се опитват да се скрият един зад друг, интересът изчезва. Волю-неволю има само един изход – да се търси средно положение. Научете се да уважавате този, който е до вас, и той ще започне да се отнася различно към себе си и към вас. Не се страхувайте да бъдете слаби в ежедневието и тогава ще имате резерв от сила за момента, в който наистина ще се наложи.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе