Серотонин-Хормонът на щастието – как да си го набавим?

Серотонин-Хормонът на щастието - как да си го набавим
Добра форма

Серотонин-Хормонът на щастието – как да си го набавим?

Хормонът на щастието – как да си го набавим, съветват експерти. Значението на хормона серотонин в организма не може да бъде надценено: той играе ролята на невротрансмитер в централната нервна система, участва в регулирането на съдовия тонус и улеснява физическата активност. Слънчевата светлина е необходима за синтеза на серотонин. Смята се, че затова в слънчевите дни човек е в добро настроение.

Този хормон е един от основните невротрансмитери в нашето тяло, който се нарича още „хормонът на доброто настроение“, „хормонът на щастието“, „хормонът на радостта“, „хормонът на удоволствието“ и „най-важният антидепресант“. И не напразно. В крайна сметка, серотонинът е химическо вещество, тясно свързано с психологическото състояние на човек, а именно неговото настроение, поведение, либидо и т.

Молекулната формула на серотонина е C10H12N2O. И неговата структурна формула е следната: вече беше казано по-горе, че принадлежи към класа вещества на невротрансмитерите. Те са химикали, които предават електрически импулси между нервните клетки или от тях към мускулите.

Така че серотонинът регулира активността на тези импулси, като същевременно отчасти диктува команди на тялото ни за това или онова действие – радвайте се, усмихвайте се, смейте се, движете се и т.н. В резултат на това, правилното функциониране на серотонина осигурява стабилно емоционално състояние на човека.

Като цяло, серотонинът трябва да се произвежда от нашето тяло без проблеми и пречки. Неговият синтез се осъществява в: епифизната жлеза на мозъка (5-20%), в червата на човека (80-95%).

Не е чудно, че хората със стомашно-чревни заболявания могат да бъдат по-податливи на депресия. Всички заболявания на храносмилателната система, особено дисбактериозата, водят до намаляване на нивото на серотонин в нашето тяло.

Серотонин-Хормонът на щастието - как да си го набавим?

Най-добрите съвети от Ошо за ЩАСТИЕТО

23 начина да откриете щастието (без да го преследвате)

Не позволявай на щастието ти да зависи от някой друг, иначе ще страдаш цял живот

Какво се случва, когато нивото на серотонин в тялото е ниско?

Дефицитът на серотонин в организма води до:

  • Състояние на обща слабост.
  • Лошо настроение.
  • Депресия.
  • Изкривено (отрицателно) възприемане на света.
  • Влошаване на умствената дейност.
  • Сексуална импотентност.
  • Стомашно-чревни нарушения.
  • Наддаване на тегло и пълнота.
  • Намаляване на кръвосъсирването.
  • Повишена чувствителност към болка.
  • Намалено производство на мляко при кърмачки.

Излишъкът на серотонин в тялото обаче, не предвещава нищо добро, тъй като може да доведе до:

  • Световъртеж.
  • Състояние на безсъние.
  • Внезапна загуба на тегло и т.н.

Но последното е рядко, защото по-често има липса на серотонин, отколкото излишък в тялото. Не без причина, напоследък толкова много хора са склонни към депресивни състояния и се нуждаят от помощта на психолози. Специалистите от своя страна, предписват на пациентите си антидепресанти.

Какво представляват антидепресантите?

Антидепресантите са психотропни лекарства, използвани предимно за лечение на депресия, които засягат нивата на невротрансмитери, като серотонин, допамин и норепинефрин.

Не може да не се съгласите, че има случаи на психични разстройства, които изискват задължителна медицинска намеса, тъй като ситуацията е изключително сложна. Понякога обаче, може да попълните нивото на серотонин в тялото си по напълно естествен начин.

Как да увеличим количеството серотонин в тялото?

13 съвета по-долу ще ви помогнат да направите това по напълно естествен начин:

  1. Яжте храни, богати на триптофан. Тези продукти включват: елда, ориз, бобови растения, кедрови ядки, фъстъци, моркови, цвекло, зеле, магданоз, банани, портокали, пъпеши, извара, сирене, риба, „червено“ месо. Триптофанът е ароматна алфа-аминокиселина, без която е невъзможен синтезът на серотонин.
  2. Яжте храни, богати на витамин D. Наличието на витамин D в тялото също насърчава синтеза на серотонин. Има го в храни, като: елда, овесени ядки, маруля, плодове, зеленчуци, боб и различни зеленчуци.

Яжте храни, богати на магнезий. Този биологично-важен елемент за човешкия живот също катализира производството на серотонин. Богати на магнезий са: ориз, сини сливи, сушени кайсии, водорасли, дини, слънчогледови семки, кашу, сусам и др.

  1. Яжте повече плодове, вместо сладкиши. И е по-добре да замените сладкишите с плодове. Но ги яжте преди основното ястие, а не след това.
  2. Намалете до минимум приема на кофеинови и алкохолни напитки. Или още по-добре, избягвайте ги напълно.
  3. Следете нивото на кортизол („хормон на стреса“) в тялото си.
  4. Занимавайте се със спорт. Физическите упражнения насърчават синтеза на серотонин в мозъка, както и катализират десетки други биохимични процеси в тялото. Започнете да наблюдавате стойката си и стойте с изправен гръб, което също ще ви спести ненужни здравословни проблеми.
  5. Прекарвайте повече време на слънце. Първо, слънчевата светлина произвежда витамин D, който е необходим за синтеза на серотонин, и второ, самата слънчева светлина катализира много химични реакции в тялото. Може би затова животът изглежда по-вълшебен през лятото, отколкото през другите сезони на годината.
  6. Спете повече. По-голямата част от серотонина се възстановява в тялото по време на сън. Освен това, докато спим, подсъзнанието подрежда информацията, получена през деня, и решава много психологически проблеми. Много често сънят липсва на човек за състояние на хармония и щастие.

 

  1. Прогонете чувството за вина и мъка. Тези чувства блокират работата на серотонина и обезсмислят всичките ви усилия.
  2. Променете начина си на мислене. Независимо дали чрез психотерапия, книги, филми, медитация, духовни практики, нови интереси или пътуване, понякога просто трябва да позволите на нови положителни преживявания да влязат в живота ви. Тук влиза в действие принципът на обратната връзка. Ако серотонинът може да повлияе на нашите мисли, тогава те също могат да влияят на някои телесни процеси.
  3. Хвалете се с успехите си. Странно, но това повишава нивата на серотонин. Успехите ви обаче, трябва да са реални, а не измислени. Ако в момента няма такива, направете нещо, с което ще се гордеете.
  4. Приемете себе си, света около вас и самия живот такива, каквито са. Много често именно тук е заровен коренът на повечето психологически проблеми на човек. Докато се ядосвате на себе си, на хората около вас или на събитията, няма да намерите истинско щастие. А ако погледнете този малък брой истински щастливи хора, ще разберете, че те обичат света около себе си такъв, какъвто е в момента.
  5. infomax-logo-50-15-HW Диляна Попова: Да, има мъж до мен! Вече не мога да крия, че сме заедно
Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе