23 начина да откриете щастието (без да го преследвате)

начина да откриете щастието
Интересно Психология

23 начина да откриете щастието (без да го преследвате)

23 начина да откриете щастието. Какво е щастие? Едва ли има точен отговор за всички хора по света, но е безспорен факта, че мнозина го преследват през целия си живот. Но струва ли си? В крайна сметка има цели 23 начина да се доближите до щастието, без да го преследвате и дори без да полагате специални усилия …

Всички около нас повтарят отново и отново, че трябва да спрем да сме толкова мрачни и да пожелаем „да бъдем щастливи“. Но възможно ли е да бъдеш щастлив по нечия заповед? Просто не можем да бъдем щастливи през цялото време, тъй като емоциите на всеки човек са сложни и променливи. Това определено ще бъде от полза за нашето физическо и емоционално здраве.

Духовни практики за щастие

Защо не забелязваме малките неща, които са ежедневно пред очите ни?

Силата на думата „БЛАГОДАРЯ“

СЕРОТОНИН: Хормонът към щастието

Повишeте нивото на серотонин с тези храни-антидепресанти

Как да живеете тук и сега: 5 полезни техники за медитация

да откриете щастието
Източник на изображението: www.pixabay.com

И така, ето 23 начина да откриете щастието, без да го преследвате:

Как да откриете щастието без да го преследвате?

1) Да откриете щастието – бъдете благодарни!

Американски психолог провежда експеримент с 411 души, като ги кара всяка седмица да пишат определен вид текст и проследява психологическия им отговор на съдържанието. Той установява, че когато задачата била да се състави и изпрати писмо, в което авторът му благодари за всичко добро, което някога е направил за него, това водело до незабавно и значително повишение на щастието на автора. Този ефект се задържал до един месец. Бъдете благодарни за това, което имате – това е повече от достатъчно!

2) Надникнете дълбоко в душата си.

Както е написано в заглавието на тази статия, преследването на щастието като цяло е безполезно, така никога няма да го намерите. Истинското щастие трябва да се търси в дълбините на собствената ни душа. Веднъж Буда е казал: „Няма път към щастието. Щастието е пътят!“ Така че, продължавайте напред и в един момент по пътя ще разберете, че щастието е тук, до вас и във вас.

3) Бъдете светлина за другите хора!

Така можете да направите щастливи не само другите хора, но и себе си. Изборът е ваш, от вземането на твърдото решение да кажете „Благодаря“ на всички, от бармана в кафенето до продавача в магазина, до решението да станете доброволец в кауза. Опитайте се да бъдете светлината в края на нечий тунел!

4) Бъдете активни – никога не се застоявайте на едно място!

Когато оставите ума и тялото си без движение, това не води до нищо добро. Добре известно е, че когато тялото ни не се упражнява достатъчно, мускулите му започват да атрофират. Същото важи и за ума. Така че, не бъдете статични, излезте на разходка, решете няколко кръстословици, тренирайте във фитнеса, прочетете книга (обикновена или електронна) или, да речем, отидете на пътешествие и вижте някое непознато досега кътче. Както е казал мъдрецът: „Щастието е състояние на активност“.

5) Освободете се от капана на миналото.

Не удължавайте болката от миналото. Каквото е станало, вече е станало, а миналото не може да се промени. Единственото, което можете да направите, е да си извлечете поука. Ако въпреки всичките ви усилия миналото не ви пуска да продължите напред, може би си струва да се свържете с професионалист.

6) Всеки миг се наслаждавайте на красотата на природата.

Много хора отиват на почивка на места, където могат да се насладят на слънцето, топлото море и пясъка на плажа. И са напълно прави, защото от време на време всички имаме нужда да отделим ден-два за себе си, за да се насладим на красотата на природата. В този смисъл децата са много по-разумни и спонтанни същества от нас. Насладете се на това, което ви харесва, независимо дали е релаксираща почивка в провинцията или разходка със сал по буйна река. Възхищавайте се на звездите, влюбвайте се в магическата красота на изгревите и залезите, пясъка и плодородната земя… Възхищавайте се на животните в естествената им среда на живот.

7) Научете се да отстоявате себе си.

Фактът, че всеки човек трябва да се чувства сигурен, още повече, че това е необходимо условие, за да бъде щастлив. Защото как да бъде щастлив някой, който постоянно живее в страх?

8) Бъдете повече време с истинските си приятели.

Кои са истинските приятели? Това са хората в живота ни, които го правят наистина прекрасен. Прегледайте профила си в социалните мрежи. Сега помислете колко от тези хора са вашите истински приятели? Е, ако разберете, че ги нямате, тогава няма значение – целият свят е отворен пред вас и поне един истински приятел със сигурност ще ви очаква в него. Но не се заблуждавайте, приятелите винаги трябва да са истински, така че се уверете, че можете да разчитате на тях. Винаги.

9) Никога не губете желание да научите нещо ново!

Представете си, че умът е като книга. Как мислите, че най-успешните хора на нашето време са постигнали успех? Те винаги са искали да научат нещо ново и да приложат това „нещо“ в живота си. Това в крайна сметка ги прави това, което са. Експертът по саморазвитие и автор на бестселъри Робърт Кийосаки пише следното: „Победителите не се страхуват да загубят. Губещите се страхуват от загуба. Провалът е част от пътя към успеха, а тези, които избягват провала, избягват и успеха.”

10) Опитайте се водите здравословен начин на живот.

Органичните, естествени храни помагат на тялото ви да функционира на оптимални нива. Разбира се, няма да се включваме в безкрайна дискусия за ползите от месоядството, вегетарианството или, да речем, веганството, но както и да е, ако тялото ви получава твърде много преработена храна или други нездравословни храни, рано или късно ще ви “уведоми” за това. Същото важи и за преяждането или липсата на определени витамини и минерали.

11) Превърнете се във вашия най-важен проект.

Когато Джим Рон за първи път срещнал своя ментор, Ърл Шоуф, на двадесет и пет години, той бил обикновен усърден работник от Охайо, затънал в дългове. Ето само няколко негови цитата:

„Дните ви са най-ценното нещо, което имате. И не забравяйте, че с всеки изминал ден получавате по-малко от тях, така че не ги хабете напразно.

„Не отивайте там, където ще ви е по-лесно, там няма да имате възможност да се развивате. Отидете там, където очакванията са високи, но наградата е голяма.“

„Опитайте се да работите повече върху себе си, отколкото върху каквото и да е работа. Ако работите здраво на работа, ще си изкарвате прехраната. Ако работите здраво върху себе си, ще направите цяло състояние.”

„Работете върху философията си, върху възгледите си за живота, върху личността си, речника, комуникативните си умения, работете върху уменията си и ако не отстъпите, рано или късно това ще промени всичко за вас.“

12) Научете се да се сливате с течението.

Какво е „състояние на поток“? Едуард Филипс, доктор по медицина и автор на много статии, вярва, че „хубавото на потока е, че ако се научите да навлизате в него по желание, това може да бъде огромно предимство за вас и в крайна сметка да ви направи по-щастливи“, въпреки че добавя, че за някои хора способността за сливане с потока е почти вродена, докато при други трябва да работят усилено, за да го научат.

13) За да откриете щастието, знайте, че всяка болка преминава.

В живота на всеки се случват неприятни неща, но те не са вечни и рано или късно отминават. Въпросът е само дали ще минат бързо или бавно. Как реагирате? Ето нещо: продължавайте напред, независимо от всичко. Така или иначе, каквото и да ви се случи, било то лошо интервю за работа или натъртено коляно. Отнасяйте се към проблемите си като към нещо, което ще ви помогне да постигнете нещо по-добро в живота. Помнете, че някъде там, напред, щастието все още ви чака.

14) По-често напускайте зоната си на комфорт.

Много, много добри и полезни за вас неща може да изглеждат неудобни и неприятни в началото, докато свикнете с тях. Опитайте се да свикнете с риска и неудобството, защото това ще ви е само от полза. Когато хората не могат да поемат инициатива в собствения си живот, животът им става скучен, меланхоличен и монотонен. Така че развълнувайте нещата, почувствайте прилив на адреналин в кръвта си! Преодолейте най-големите си страхове, научете нещо ново или най-накрая скочете с парашут, ако за това сте мечтали. Живейте на сто процента, защото го заслужавате.

15) Усмихвайте се… Усмихвайте се, колкото се може повече!

Защо ви е това мрачно изражение на лицето? За какво ви е? Повярвайте, благата, широка и искрена усмивка не само ще направи хората около вас по-дружелюбни, но и ще ви развесели. Усмивката може дори да бъде първата стъпка по пътя към нещо невероятно добро и приятно – например към намирането на истинската любов. Не подминавайте човека, който наистина харесвате, с кисело лице. Усмихнете му се! Усмивката е естествено средство, което ни кара да се чувстваме по-добре и няма абсолютно никакви странични ефекти, така че усмихвайте се, колкото можете по-често.

16) Отнасяйте се с уважавате към чуждото мнение.

Може да отричате, колкото си искате казаното от някого, но това не го прави непременно лош. Освен, ако не се опитва да ви натрапи мнението си или не обижда вашето. В света вече има достатъчно конфликти, за да спорите за различните възгледи. И, честно казано, никой от нас не може постоянно да се съгласява с всичко, колкото и да ни се иска.

да откриете щастието
Източник на изображението: www.pixabay.com

17) За да откриете щастието – медитирайте.

Няколко начина, по които медитацията е най-полезната дейност:

-Това е страхотно начало на всеки ден, особено ако се очертава напрегнат.

-Медитацията насърчава доброто настроение.

-Повишава самочувствието.

-Трансформира безпокойството.

-Позволява ви да разберете по-добре себе си.

18) Бъдете честни – винаги и при всякакви обстоятелства!

Честността е най-добрият начин на действие. Във всяка ситуация и при всякакви обстоятелства. Лъжите само изкривяват или прикриват истината и в крайна сметка само вредят от това. Според Силвия Мордини, истината може да бъде дефинирана на три нива:

-в това, което казваме и мислим;

-в това, което чувстваме;

-в това, което правим.

Тя много силно вярва в тезата, че истината влияе директно върху щастието по следните начини:

-Истината успокоява и насърчава спокойствието.

-Истината ви помага да отхвърлите оковите на лъжата, давайки ви свобода.

-Истината ви помага да се доближите до най-добрите си стремежи и да започнете да правите живота си наистина чист и прекрасен.

-Истината ни прави по-смели, защото само един истински смел човек може да бъде истински честен и откровен.

-Истината ви помага да бъдете себе си и да не се преструвате на някой друг.

19) Винаги се опитвайте да вдъхновявате другите.

Вдъхновение! Опитайте се да бъдете светлината в края на тунела за възможно най-много хора. Винайте опитвайте да бъдете нечие вдъхновение! Никога не знаете каква страхотна идея или ситуация може да възникне, само защото сте направили деня на някого малко по-добър. Дори и да помогнете с торбите на уморен човек.

Не забравяйте, че въпреки всичко, този свят е прекрасен и затова винаги дръжте очите си отворени. Винаги се старайте да гледате в двете посоки, защото никога не знаете какво и кога може да ви вдъхнови, правейки живота ви много по-добър. Слушайте какво се опитва да ви “подскаже” Вселената и действайте смело.

20) Винаги отчитайте, дори и най-малките успехи.

Дори за дребни неща, например за това, че не сте пропуснали да почистите градината от падналите листа. Кой е най-важният човек в живота ви? Вие, разбира се, кой друг, но не забравяйте за другите – те също са важни! За да имате повече щастливи дни в живота си, трябва да компенсирате нещо лошо с нещо добро.

21) Винаги ценете времето си!

Нека времето ви минава в смислени неща и не позволявайте на никого да ви го открадне. Както казахме по-горе, миналото време не може да бъде върнато на никого и никога, така че се опитайте винаги да го използвате разумно.

23 начина да откриете щастието (без да го преследвате)
Източник на изображението: www.pixabay.com

22) Правете това, за което копнее душа ви.

Има ли смисъл да правите нещо, което не ви харесва? Ако искате да бъдете графичен дизайнер, тогава бъдете! Ако дълбоко в себе си мечтаете да сте стендъп комик, защо ви е нужна скучна работа като счетоводител, например. Ако цял живот сте мечтали да полетите с балон с горещ въздух и здравето ви позволява да го направите, тогава какво чакате? Ако искате да играете в парка със сина си, какво ви пречи? Спрете да си измисляте и намирате оправдания, а се захващайте и действайте! Обещайте си го! Обещайте си го, че ще го направите…

23) И най-важното… Бъдете себе си

Да, винаги бъдете себе си. Истинският аз, без преструвки. Няма смисъл да се опитвате да изглеждате като някой друг, особено след като никой не може да бъде такъв, какъвто сте вие.

Източник: www.cluber.com.ua

23 начина да откриете щастието (без да го преследвате) Цветни идеи за малка баня – как да постигнете свежест, въпреки малкото пространство

Tagged , , ,
на горе