Сезонът на дините е в разгара си. Но пробвали ли сте диня със сол? Едва ли. Оказва се, че тази комбинация е много приятна на вкус и благоприятна за здравето.
Няма нищо по-освежаващо от студен резен прясна диня в горещ летен ден. А солта обаче го прави още по-специален.
Диня със сол – защо работи
Ако това ви звучи малко странно, не сте единствени. За нашите ширини това е странна и непозната рецепта за консумиране на този сочен плод.
Поръсването на диня със сол е традиционно за южните народи. А противоположният пикантен вкус наистина разкрива сладостта на парче прясна диня и по някакъв начин го прави още по-сладък.
Това, което е наистина интересно обаче, е как солта променя цялата текстура на плода. Леко поръсване със сол, всъщност, кара течността от богата на вода диня да се издигне на повърхността, което я прави още по-сочна и сладка! Всъщност, ако осолите парче диня и го оставите за няколко минути, ще забележите това подобрение още по-добре.
Това има и някои ползи за здравето. Солта, наричана още натрий, е естествен електролит. Електролитите ви помагат да останете хидратирани и да поддържате баланса на течностите в тялото. Следователно добавянето на сол към динята ще увеличи хидратиращата сила на плода.
Как да ядем диня със сол
Сега, когато сте убедени да пробвате, всичко, от което се нуждаете, е щипка сол. Започнете с най-малкото количество сол и добавете още, на вкус. Хималайската розова сол е добър избор. Всичко, което трябва да направите, е да поръсите солта върху резенчето си диня, да остане да престои няколко минути и да се насладите!
И още една добра възможност да се насладите на динята си по нестандартен начин. За да направите супер лакомство, залейте солената си диня с малко мед. Можете също така да изцедите малко пресен сок от лайм върху подсолената си диня за силен цитрусов вкус.
Пробвайте! Ще останете впечатлени от резултата на новата ви рецепта.