Рецепти с прополис и мед при зъбобол и пародонтоза

Рецепти с прополис и мед при зъбобол и пародонтоза
Добра форма Интересно

Рецепти с прополис и мед при зъбобол и пародонтоза

Проблемите със зъбите не питат и не се съобразяват с празници и почивни дни, но има достъпни рецепти с прополис и мед при зъбобол и пародонтоза. Пчелните продукти са много ефективни в профилактиката и облекчаването на проблеми със зъбите. Освен това са евтини и лесни за приложение.

Здравето е богатство!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“  в грижа за здравето

Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот

 

Така че ви предлагаме няколко рецепти с прополис и мед при зъбобол и пародонтоза.

При зъбобол

При зъбобол парченце прополис с големината на 2 грахови зърна се налага върху болния зъб, близо до корена или в кухината на зъба. Ефектът на прополиса е 5 пъти по-висок от този на редица успокоителни. За да стане по-мек прополисът, може да се загрее до 60-70°C.

Разтвор на прополис от 3-4% се втрива в продължение на няколко минути при изваждане на зъбите, особено ако се третират техните корени. Разтворът се приготвя по следния начин: 4 g натрошен прополис се заливат със 100 ml водка, оставят се за 7-10 дни и  се прецежда. Облекчаването на болката продължава 10-15 минути. Тази рецепта е ефективна и при зъбобол.

При зъбобол се препоръчва също така намазването със 15% прополисов мехлем, който се приготвя така: 15 г натрошен прополис се заливат с 50 мл растително масло, държат се на водна баня 15 минути, накрая се добавят 50 мл разтопена вътрешна свинска мазнина, разбърква се добре, прецежда се през марля, изсипва се в стъклен буркан и се съхранява на хладно място. Мехлемът, поставен върху памучна вата или парче марля, се нанася върху болезненото огнище за 30-40 минути. Първоначално има умерено парене, след което болката изчезва.

Когато ви болят зъбите и има неприятна миризма от венците, вземете вино или водка, смесете с мед в съотношение 1:1, оставете да ври на слаб огън за 5 минути. Вземете горещата отвара в устата си и я задръжте възможно най-дълго.

При пародонтоза

При стоматит, начален стадий на пародонтоза, измийте възпалените места с водороден прекис (кислородна вода), подсушете ги, след това вземете няколко капки 10% тинктура от прополис с пипета и ги поставете на възпаления зъб, отново подсушете, докато се образува тънък филм от прополис. Курс – 7-12 процедури дневно.

При пародонтоза народната медицина препоръчва дъвчене на мед в пити по 1-2 пъти на ден. Допълнение на лечението с мед е  изплакването с 10% тинктура от невен (1 ч.л. тинктура в 0,5 чаши вода) на всеки 1,5-2 часа. Препоръчва се лечението на пародонталните лезии с 15% прополисов мехлем. В резултат на заздравяването на 9-10-я ден джобовете на венците се изчистват. След 2-3 седмици трябва да настъпи регенерация на лигавицата, което помага за премахване на синдрома на болката.

При пародонтоза се правят апликации от 4% прополисова тинктура върху повърхността на шийката и корена на зъба (намокрете парче стерилен памук в тинктура и нанесете върху болното място). Вътрешно се приемат три пъти на ден, 30 капки 10% алкохолен екстракт от прополис, разреден в малко количество вода и 0,5 ч.л. цветен прашец, разтворен в кисело мляко.

Пресните моркови се считат за добър антисептик. Кашата от моркови се смесва старателно с мед в съотношение 3:1 и се нанася върху засегнатите области на венците. Оставете в устата за 10-15 минути. Тази процедура трябва да се извършва най-малко два пъти на ден, в продължение на 10-12 дни, при възпаление на венците и лош дъх.

При възпаление на устната лигавица, ронливост на венците, е незаменима следната напитка: разтворете 1 ч.л. мед в чаша чай от орехови листа – 1 чаена лъжичка изсушени листа се смесват с 1 чаша копър.

За профилактика

При повърхностен кариес, под въздействието на температурни и химични фактори, обикновено се появява болка. В началния стадий на заболяването е ефективно да се използва изплакване с отвара от лайка и невен с мед: вземете 1 ч.л. сухи натрошени цветове от лайка и листа от невен, залейте с 2 чаши вряла вода, оставете за 15 минути, прецедете, добавете 1 ч.л. пчелен мед. Изплакването с тази отвара се извършва преди и след всяко хранене. Курсът е 2-3 седмици.

Полезно е да добавите терапия за укрепване на зъбите към изплакването, а именно – дъвчене на забрус. Това са восъчни капачки, отрязани от пчелните пити преди изпомпването на меда. Състои се от основа, прополис, мед и е много ефективен за профилактика и лечение на пародонтоза.

Вземете семена от анасон, смелете ги и смесете с мед или водка в съотношение 1:1. Поставете 1 ч.л. от тази смес в устата – създава добър аромат и предпазва от болести на венците и зъбите.

След всяко хранене и преди лягане изплакнете устата с разтвор на мед: 1 супена лъжица мед на чаша вода.

За профилактика на зъбни заболявания също е полезно да дъвчете следната смес: смесете семена от черен синап с малко количество ябълков оцет и добавете мед (вземете всичко в приблизително еднакви пропорции). С тези лесни рецепти с прополис и мед при зъбобол и пародонтоза ще можете да се справите с тези досадни и доста болезнени състояния.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе