Защо не трябва да възприемате раздялата с партньора като личен провал

Защо не трябва да възприемате раздялата с партньора като личен провал
Любов и партньорство Психология

Защо не трябва да възприемате раздялата с партньора като личен провал

За съжаление не са малко връзките, които приключват с раздяла. Независимо каква е причината и кой е виновен за това, че двама души са решили да не продължат съвместния си живот заедно, това е неприятен момент за всички. Никой не е щастлив след раздяла. Дори да сте се чувствали зле с човека до вас, все пак в някакъв момент вие сте намерили нещо у него, за да започнете да връзка. Много хора обаче не успяват да преодолеят раздялата и изпадат в кризи, които се отразяват на живота им, когато вече връзката е приключила. Според тях те са се провалили и никога няма да намерят точния човек за тях. Сега обаче ще ви обясним защо това не е така:

Има широко разпространено убеждение, че даден съюз е предназначен да продължи цял живот, да доведе до брак и да бъде напълно удовлетворяващ – и всичко по-малко от това е загуба на време. Въпреки че няма нищо лошо в това да искате партньор в живота и дори да приемете факта, че сте го намерили като успех, важно е също така да разберете, че раздялата не е провал. Всъщност терапевтите казват, че идеята е не само самоунищожителна, но и неправилна.

Краят на романтичните връзки предоставят пространство на хората да могат да се отдръпнат и наистина да обмислят какво искат и какво ще се опитат да постигнат в следващата си връзка. Имайки това предвид, вместо да разглеждаме раздялата като провал, би било по-полезно да я приемаме като възможност за самостоятелно израстване.

Романтичните отношения са мястото, където ще направим по-голямата част от нашето лечение, заземяване и израстване. И това е вярно, независимо колко дълго продължава съюзът, което означава, че в известен смисъл всяка връзка всъщност е успешна, независимо от нейната продължителност.

След като посветим сърцето си на някого, вътрешният глас ни казва, че това трябва да бъде завинаги. След като обаче това не се е получило, започвате да се съмнявате в себе си и да мислите защо тази връзка не е достигнала пълния си потенциал.

Но професионалистите са съгласни, че ако се ангажирате да се вглеждате в себе си и да се учите от романтичните си отношения, дори и да доведат до раздяла, вие изобщо не се проваляте. Независимо колко дълго трае връзката ви, вие можете да научите много за себе си от нея, като същевременно не пренебрегвате и вашия любим човек.

Раздялата може да бъде особено важна, за да ви помогне да разберете кои личностни черти търсите в бъдещ романтичен партньор.

Когато го гледаме по този начин, можем да се съсредоточим върху растежа си, а това е основната цел на живота. За да помогнете за улесняването на този растеж, помислете за следните въпроси и ги оставете да служат и като напомняне, че раздялата не са провал.

„Какво ми хареса в този човек и връзката ми с него?“

„Какво не ми хареса в него?“

„Какво бих предпочел от бъдещи романтични връзки?“

„Какво харесвах в себе си, докато бях в тази връзка?“

„Какво не ми хареса в себе си, докато бях в тази връзка и как мога да работя, за да променя това?“

Фокусирането върху това, което сте взели от връзката и как това може да помогне за информирането за бъдещи романтични победи, ще ви помогне да спрете да се замисляте върху миналото и да ви преориентира да се фокусирате върху вашето светло бъдеще.

Tagged , , ,
на горе