Пуснете старото – направете място за новото!
Психологически

Пуснете старото – направете място за новото!

Пуснете старото – направете място за новото, съветват психолози.  Всеки човек има места, хора и истории в миналато си, към които от време на време иска да се връща в паметта си. Може би всъщност не иска, но все пак се връща. Понякога вероятността от „ако“ в главата ни започва да се превръща в съжаление или „трябваше…“, и след това има цял списък от онова, което можеше и трябваше да се направи по различен начин, но сега нищо не може да бъде върнато назад.

Пуснете старото – направете място за новото!

 

7 идеи, с които да разчупите ледовете при ново запознанство

Ако един мъж те обича, ще направи всичко възможно, за да те спечели отново

Неспокойният ум периодично започва да изгражда вероятни сценарии за развитието на събитията от поредицата „какво би станало, ако…“. „ако не се бяхме разделили“, „ако бях по-смел“, „ако бях простил“, „ако не бях напуснал тази работа“, „ако не се бях преместил“, „ако бях избрал друга професия“ и т.н.

Ако се задълбочим в подобни размисли, тогава въпросът може да завърши с депресия и заключението, че всичко най-добро е било в миналото и сега нищо не може да се коригира, следователно вече няма да е възможно да се намери смисъл и мир в този тленен свят. Както се казва, „всеки светец има минало, но всеки грешник има бъдеще“.

Никога не знаете на кой етап от живота ще се окаже, че изглежда сте завили по грешен път или може би дори сте се изгубили. Но, ако не правехме грешки, ако не се лутахме в тъмното и не бяхме в състояние на сън поне в част от пътя, щяхме ли да сме толкова склонни да променим себе си и живота си към по-добро?

По някаква причина най-мощните събуждания обикновено идват от болка, катаклизми, а не от най-умните решения.

Не сме толкова съвършени по природа, колкото ни се иска да вярваме. По един или друг начин, „куките“ от миналото периодично изскачат в нашето настояще и се опитват да ни въвлекат (поне психически) в делата на отминалите дни. Има смисъл да се справим с тях възможно най-скоро, за да не губим сила и енергия за това до края на живота ни.

Какво най-често правим с миналото си, което ни пречи да живеем в мир (обикновено неизлекувана болка или мисълта за пропусната възможност, която също боли)? Опитваме се да не „мислим за това“, да не се „безпокоим“, да преминем към друга нова история, да се потопим в нова връзка, да поемем нов проект, да се преместим на ново място на пребиваване, опитвайки се да прекъснем връзката с всичко старо.

Също така, между другото, ние се опитваме да изоставим миналия образ за себе си, стари контакти и много други. Но дали изборът да не се реши проблемът не води до повторна поява на проблема? Ако един урок не бъде научен в „училището на живота“, той определено ще бъде повторен.

Изкуствената промяна на старото в ново няма да работи и ако се опитате да направите това, след известно време ще бъдете изненадани да откриете, че новото е подозрително подобно на старото, от което сте се опитали да избягате.

Не цялото минало трябва да бъде пренесено в бъдещето – това е факт, но единственият начин да не останете в старото е да го надраснете. Не е толкова трудно да подарите дрехи, които вече не ви стават, защото все още няма да можете да се чувствате комфортно в тях. Но раздялата с куфар с доста подходящи по размер неща не е толкова лесна, дори ако вече са остарели, дори ако не изглеждат много добре, дори ако са загубили формата и цвета си.

Всяка силна привързаност към миналото се дължи на факта, че в него са вложени много усилия и енергия.

Старо и ново е като стара къща, която някога е била топла, уютна и позната, но в крайна сметка е започнала да се руши или просто е престанала да отговаря на нуждите на семейството или на човека (имате нужда от повече пространство, да сте по-близо до цивилизацията или може би по-далеч от нея, децата се появиха, израснаха, преместиха се от родителите си и т.н.), или къщата е нова, но може би все още не е напълно завършена.

И тук имаме избор – или да завършим изграждането на новата къща, да вложим в нея любов, енергия, радост от съзиданието и творчество, да вземем най-доброто, което е било в старата, ако е необходимо, и да добавим нови неща, като вземем предвид предишни грешки. Ако строите нещо, тогава ще бъде построено, но ако не строите и съжалявате колко хубаво и прекрасно е било, сега това няма да се повтори.

Проблемът е, че невинаги има сила, желание и разбиране, че е необходимо да се изгради ново бъдеще.

Когато правим нещо за първи път (създаваме семейство, имаме деца, строим къща, градим бизнес, намираме работа), ние влагаме повече усилия в него, получаваме много нови преживявания, защото всичко се случва за първи път.

Когато обиколим втория кръг, тези нови впечатления вече не са толкова ярки, просто защото правим това, което е познато. И за да имате същите или дори повече впечатления и радост, е необходимо да свържете осъзнаването, а не да оставяте всичко да върви по своя път.

Да, връзката ви не се е получила в миналото, вашият любим човек може вече да има различно семейство или може да имате ново семейство, добре, изградете това, което имате. Постройте красива нова къща, колкото повече усилия и внимание бъдат съсредоточени там, толкова повече обич ще започне да възниква, повече впечатления и емоции. Нека бъде още по-велика структура от това, което е било в миналото. Понякога трябва да надминете себе си и това не е лесно, разбира се, но растежът е добър.

Не сте взели предвид нещо при отглеждането на децата и съжалявате, затова се опитайте да поправите ситуацията с внуците си. Помогнете на децата си да коригират програмите си, научете се да изграждате отношения с вашите пораснали деца, тъй като не сте успели да направите това, докато са били малки. Не сте се справили с висока позиция или важен проект от някакъв вид – случва се да се провалите.

Анализирайте причините за провала, поправете това, което можете да поправите, признайте грешките, погасете дълговете и продължете напред. Не е било възможно да се спаси семейството ви – трудно изпитание, обикновено за всички, които участват в него, но това се случва в нашия свят. Никой не иска предателство, но то се случва, никой не иска разводи, но те се случват, никой не очаква смъртни случаи, но те идват, никой не иска болка, но тя е навсякъде.

Добре дошли на Земята, това е планетата на хората и постоянното остаряване на всичко ново! Няма нужда да преследвате новост и идеалност, трябва да се опитате да живеете съзнателно, постоянно да подобрявате качеството на живота си (и това няма почти нищо общо с нивото на материално благополучие, между другото).

Силната привързаност към миналото е индикатор, че нашето внимание и енергия са разположени там. И ако цялата енергия захранва образа на миналото, тогава откъде ще дойдат силите за изграждането на хармонично настояще?

Там, където насочим вниманието си, има растеж и просперитет. Нека насочим истинската си реалност към творенето, постепенно забелязваме, че всичко някак започва да се подобрява.

Всички стари истории трябва да получат място в живота ви. И грешки, и пропуснати възможности, и болка, и страхове – всичко това е било, сега какво да правим с миналото? Най-доброто, което можем да направим, е да поправим каквото може да се поправи, да поработим върху грешките, да анализираме, да съберем материалите в папка и да сложим на рафта архива с нашите стари преминати и научени уроци. И започнете да четете и пишете нови книги. Пуснете старото, направете място за новото.

infomax-logo-50-15-HW Ралица Паскалева: Излизахме на терасата и пеехме “Здравей, как си, приятелю?”

Пуснете старото – направете място за новото!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе