Промяната – неизбежна част от по-добрия живот: Как да не се страхувате и да не спъвате успеха

Как да не се страхувате от промяната
Психология

Промяната – неизбежна част от по-добрия живот: Как да не се страхувате и да не спъвате успеха

Всеки човек понякога изпитва в живота си нужда от промяна. Това обикновено се случва след някакъв вид продължителни периоди на неуспех и разочарование. Това могат да бъдат неуспехи в работата, проблеми в екипа или във връзката с любим човек. Често пъти е просто скука от монотонния начин на живот. Но, независимо от причината, промяната е естествена част от живота на всеки човек. Тя се случва винаги и на всички, независимо дали я искате или не.

Как да не се страхувате от промените в живота?

Промените могат да бъдат причинени както от волево решение, така и от спонтанна промяна в житейските обстоятелства. Следователно не трябва да се страхувате от промяната. Освен това човек винаги трябва да е готов за тях и да приема нови предизвикателства без страх и колебание.

Основната причина за страха от глобални промени е страхът от нарушаване на обичайния начин на живот или напускане на зоната на комфорт. В такива ситуации човек обикновено е пълен със съмнения. И дали ще успее да промени всичко към по-добро, или промените ще донесат само отрицателни резултати. Също така, въпросът е – откъде да започнем, за да върви всичко добре и да работи както е планирано?

Никой не може да ви гарантира нищо

Когато се опитвате да промените живота си, трябва да помните, че никой не може да ви гарантира нищо. Всичко във вашите ръце. Ако вече сте твърдо решили, че не можете да продължите да живеете по този начин или обстоятелствата ви принуждават към драстични промени, тогава ще трябва да действате възможно най-активно.

Принудете се да си признаете, че промяната е жизненоважна и неизбежна за вас. Още по-добре е, ако се поставите във времева рамка. Очертайте времевата рамка, в която искате да преобразите собствения си живот.

Вярата – основният фактор за успеха

Вярата е основният фактор за успеха на всяко начинание.  Трябва да вярвате, че промяната ще ви донесе това, което желаете. За повече увереност може да си припомните какви успехи сте постигнали. А новите начинания са просто консолидация на стари постижения и просто трябва да повторите успешен опит.

Визуализации от потенциалния си бъдещ живот

За най-добра мотивация използвайте визуализации от потенциалния си бъдещ живот. Представете си живота си под формата, в която бихте искали да го видите. Визуализирайте живота, към който се стремите, възможно най-често. Това ще ви мотивира и ще ви даде повече енергия за действие.

Мислете гъвкаво

Опитайте се да придадете гъвкавост на мисленето си. Отхвърлете предварително измислените съждения и стереотипи. Опитайте се да се откажете от принципите, които ви пречат да вървите напред.

За да промените живота си, трябва да промените и себе си. Стереотипите и принципите не носят нищо друго, освен излишни ограничения, които сами си създавате и спъвате развитието си. Много хора поради пристрастна преценка не могат да реализират потенциала си.

Животът може да предостави възможности, които дори няма да забележите, почивайки на принципи и вярвания. Трябва да се отървете от тези препятствия, които сами сте си поставили на пътя.

Затвърдете успеха в ума си

Ако върви добре,  опитайте се да затвърдите успеха в ума си.  Почувствайте колко по-добре сте станали и си представете как ще се чувствате, когато напълно постигнете целта си.

Всеки напредък ще ви направи по-уверени във вашите собствени способности. Това ще отвори допълнителни възможности за по-нататъшно развитие.

Основното нещо е да не се страхувате да започнете да променяте всичко към по-добро.

Tagged , ,
на горе