Коя работа да избереш, за да живееш дълго

Коя работа да избереш, за да живееш дълго
Психология

Коя работа да избереш, за да живееш дълго

 

Експертите са установили, че продължителността на живота на човек е неразривно свързана с неговата професия. Ще ви разкажем за това представителите на кои професии са най-дълголетни.

 

Всеки от нас рано или късно започва да се измъчва от въпроса как да остане млад възможно най -дълго. За това експертите съветват още в младостта си да проучим списъка с области, чиито служители са дълголетници. Разбира се, ако следвате простите правила за здравословен начин на живот, редовен спорт, отказ от лоши навици и ежедневен 8-часов сън, ще имате всички шансове да удължите престоя си на този свят. Но горната теория все още изглежда интересна.

 

Например, препоръчително е да се обърне внимание на научните познания и изследователската дейност. Според статистиката всеки шести носител на Нобелова награда живее повече от 90 години. От останалата част от академичната общност всеки 13 -ти служител умира не по -рано от 80 -годишна възраст.

Освен това науката изобщо не е равна на физиката или астрономията. Средно тези, които изучават икономика, живеят по -дълго от математиците.

Културните дейци често доживяват до сто години – изкуството буквално дава живот.

Това важи особено за класическите музиканти. Например 14 от 32 арфисти празнуват 100 -ия си рожден ден при здрав разум, а сред диригентите всеки трети – същото важи и за цигулари, виолончелисти и пианисти. Работата е там, че добрата класическа музика допринася не само за производството на полезни хормони, но и насърчава здравословния начин на живот. Освен това завършилите филхармонични дружества и специални музикални академии много често се оказват високо интелектуални хора с широк кръгозор и обхват на интереси.

 

„Високият интелект и образованието допринасят за увеличаване на продължителността на живота. Хората с висок коефициент на интелигентност водят по -здравословен начин на живот. Например, има много повече отказващи се от тях. Смъртността на хората с високо ниво на образование е 4 пъти по -ниска от тази на хората с малко образование. Биологичната им възраст също е по -малка от тази на техните връстници, които не са получили същото образование. Мозъкът им работи по -добре, защото без натоварване остарява по -бързо. Това се отнася както за творческите професии, така и за учените “, каза шефът на отдела на Националния медицински изследователски център по онкология в Санкт Петербург Владимир Анисимов.

 

Може би най -невероятната професия в този списък ще бъде … скаут. Привидно опасна и непредсказуема дейност. Независимо от това, статистиката показва, че професионалните шпиони могат лесно да преминат житейския етап от сто години.

 

Най -вероятно е фактът, че представителите на тази специалност обикновено имат висок показател за издръжливост, устойчивост на стрес и първоначално са собственици на отлично здраве. Освен това разузнавачите понякога са принудени да тренират мозъка и да се развиват не само физически, но и интелектуално.

Учените са установили, че сравнително дълголетни са и хората, работещи в сферата на красотата – козметици, фризьори.

 

Но всички други професии са разделени от социолозите на „вредни“ и „не особено вредни“.

 

А сега нека видим кои са най-непрепоръчителните от гледна точка на достигане на дълголетие професии

Проучванията показват, че най -вредни са професиите на пилот и миньор. Почти във всички отношения те са лидери по отношение на количеството на понесения стрес и възможността за професионални заболявания. Средната продължителност на живота на хората с тези професиие 60 години. Сред миньорите например най -често се срещат рак и бронхопулмонални заболявания. Освен това те редовно получават сериозни травми и наранявания.

 

Следващите в списъка с вредни професии са журналистите, актьорите и политиците. И трите професии имат един общ „враг“ – безкрайна комуникация с хората. Общуването с прекалено много хора източва буквално енергийния резерв,  абсорбира онази част от енергията, която тялото на друг нормален човек трябва да изразходва за възстановяване и добра почивка.

Tagged , , ,
на горе