Проблеми със съня - как да се справим
Добра форма

Проблеми със съня – как да се справим

Когато спим, кръвното налягане и пулсът наистина спадат, но организмът продължава да работи на високи обороти: имунната система се регенерира, клетките се обновяват, дори мускулите растат.

Ето защо необходимото спокойствие и релаксация на тялото е от особена важност. Нарушенията на съня, особено ако са системни, могат да доведат до сериозни смущения в здравето и психиката.

Независимо от това, не трябва веднага да се посяга към химическите сънотворни средства, защото понякога става дума просто за нарушаване на денонощния ритъм. По-добре е да се опитате да отстраните причините. Помнете, че според статистиката най-честият виновник за безсънието е стресът.

Дневна умора

1. Зареждайте се редовно със слънчева светлина: тя води до потискане на хормона на съня – мелатонин. Но само на открито е достатъчно светло за това. Обикновените лампи светят от 50 до 500 лукса, а едва от 2500 лукса тялото реагира тонизиращо на светлината.

2. Вслушвайте се във вътрешния си часовник: между 13 и 14 часа всеки човек страда от естествена следобедна сънливост. Ако искате да я преодолеете, по-добре направете кратка разходка, отколкото да се опитвате безуспешно да работите през целия следобед.

3. Лек спорт: дори шест минути бързо ходене са достатъчни да се заредите с нова енергия.

4. Ако е възможно, направете специална пауза за кратка следобедна дрямка, дори ако ще да е само за няколко минути. Така или иначе не се препоръчва следобедният сън да трае повече от 20 минути, но дори и 5-10 биха имали чудесен ободряващ ефект.

5. Избягвайте тежките и мазни хранения на обяд.

6. Медикаменти. За съжаление, не съществуват специални препарати без рецепта, тъй като причините, които биха могли да доведат до дневна умора, са много и разнообразни.

7. За подсилване на организма приемайте мултивитаминни препарати, най-добре с добавка на минерали и микроелементи. Желателно е да се приемат регулярно в рамките на 10 до 20-дневен терапевтичен курс.

8. Препарати с женшен и гинкго билоба.

Кога се нуждаете от лекарска помощ?

1. При продължително задържащи се оплаквания, за които трябва да се потърсят основателни причини.

2. Ако дневната умора води до смущения в професионалния или личния живот на пациента.

3. Ако поради пристъп на силна умора бъде предизвикана злополука или нараняване (напр. при падане).

Съвет:

Също нарушения в алкално-киселинното равновесие на организма могат да ви направят отпаднали и уморени. В този случай биха могли да помогнат препаратите с алкални субстанции.

Проблеми със заспиването

Домашни средства:

1. Половин час преди сън походете на чист въздух. По-добре разходка вечер, отколкото хапче за сън. Учените са установили, че който изминава няколко километра пеш на ден намалява риска от безсъние с една трета.

2. Дръжте краката на топло. Ако стъпалата ви са студени, обуйте чорапи в леглото.

3. Правете отпускащи упражнения, най-добре с помощта на релаксираща музика.

4. Откажете се от мазните храни, алкохола и цигарите четири часа преди нощния сън.

5. Не спортувайте интензивно вечер. Непосредствено след спортна дейност човек е и психически, и телесно „пренавит”, сърдечната му дейност и кръвообращението са ускорени. Успокояването и отпускането на организма е реално възможно едва след 4 до 6 часа.

6. Изпийте чаша с топло мляко, бадемов шейк или чай от липов цвят преди сън. Напитките могат да бъдат подсладени с мед.

7. Половин час преди лягане се отпуснете в топла вана (38 гра- дуса) с добавка на липов цвят.

Медикаменти

1. Препарати с валериана под формата на капсули, таблети или капки.

2. Чай от маточина: 3 с.л. листа от маточина се заливат с ¼ литър гореща вода, след което се оставят да се запарят около 10 минути.

3. Препарати с жълт кантарион.

4. Препарати с валериана и маточина в комбинация.

5. Изпийте магнезий (напр. под формата на разтворими таблетки) с чаша топла вода.
Кога се нуждаете от лекарска помощ?

6. Ако не можете да се справите посредством меки средства с проблемите по заспиването и в рамките на една седмица не настъпва никакво подобрение.

7. Когато успоредно съществуват и телесни оплаквания (например, ускорено сърцебиене, недостиг на въздух, присъпи на потене) или пък се наблюдава неоснователна загуба на тегло.

Tagged , ,
на горе