Причини, поради които котките спират да ползват тоалетната си

Причини, поради които котките ви спират да ползват тоалетната си
Домашни любимци

Причини, поради които котките спират да ползват тоалетната си

Котките по природа са изключително чисти животни и държат на хигиената си. Има обаче и някои случаи, в които те изненадващо може да спрат да използват тоалетната си и да ви донесат много неприятности. Ето вероятните причини за това:

Не е достатъчно чиста

Когато тоалетната им е мръсна, котките са склонни да търсят друго място, където да извършат нуждите си. Не рискувайте да бъдете изненадани неприятно, затова почиствайте редовно тоалетната на вашето мъркащо създание, поне по два пъти на ден.

Мястото й е недостъпно

Ако имате малки деца, вероятно знаете, че тоалетната трябва да е на място, което е недостъпно за тях.  В стремежа си обаче да я скриете от малчуганите, може да създадете сериозни трудности на вашата котка да я намери или да стигне до нея. Уверете се, че тя има лесен достъп, защото иначе може и да не я използва редовно.

Изберете правилно вида

Вече има изключително много и разнообразни видове котешка тоалетна. Ако не сте сигурни коя да използвате, експериментирайте, докато откриете подходящата за вашето четириного. Колкото и да ви изглежда странно, котките също имат предпочитания и може да не използват някой вид. Разбира се, съобразете и цената, така че да е по джоба ви, защото често ще ви се налага да купувате.

Количеството е неподходящо

Количеството на пясъка, силикона или какъвто и вид да е тоалетната на котката ви, също трябва да е подходящо. Осигурете й достатъчно от него, но внимавайте да не препълните прекалено. Също така, ако имате повече котки, само една тоалетна няма да е достатъчна.

Размерът не е достатъчен

Съобразете размера на котешката тоалетна с този вашата котка. Ако домашният ви любимец е по-голям, а му осигурите малко пространство, той няма да се чувства удобно, което също може да доведе до нежелани последствия.

Котката ви е твърде млада или твърде възрастна

Младите котета все още нямат изградени хигиенни навици. При някои те може да се появят инстинктивно, но на други ще да им трябва време, за да се научат да използват тоалетната си. Бъдете търпеливи и се опитайте да ги научите. Ако имате затруднения, потърсете помощ от ветеринар. При по-възрастните котки пък навиците се променят, а някои от тях може да имат затруднения да влязат или излязат от тоалетната.

Стрес

Сменянето на обстановката, появата на нов член в семейството или на домашен любимец може да стресира котката ви и това да се отрази на навиците й. Понякога тя се нуждае от време, за да се приспособи към новата ситуация.

Tagged , , , ,
на горе