Правилно дишане – метод за вътрешен баланс

Правилно дишане – метод за вътрешен баланс
Добра форма

Правилно дишане – метод за вътрешен баланс

Правилно дишане се нарича процесът на „осъзнато“ дишане. То води до вътрешен баланс. Дишането е основна жизненоважна функция на тялото. Всеки ден правим около 20 000 вдишвания и издишвания. Без да се замисляме. Без да броим. Правим го несъзнателно. Това е естествен процес, при който в организма навлизат 16% кислород, 4% въглероден диоксид и около 78% азот с вдишания въздух. Ние живеем, благодарение на дишането.

Макар и автономна дейност, дишането може да се контролира. Когато започнем да контролираме потока въздух в нашето тяло, то се нарича „правилно дишане“. Мисленето върху нашето дишане води до по-добра концентрация и психично здраве.

Какво означава това?

Полезно е за нас да дишаме осъзнато, а не повърхностно. Обикновено дишаме леко и само с горната част на дробовете си, като дишането е учестено и не дълбоко. В следствие на стрес и неправилна стойка, лоша поза на работното място, ние дишаме неправилно и това води до умора, тежест в гърдите и замаяност. Цялото тяло страда и не можем да контролираме правилно емоциите си.

Правилно дишане – метод за вътрешен баланс

Диафрагмено дишане (коремно): благодарение на диафрагменото дишане се подобрява цялостното благосъстояние на организма

Как да дишате правилно за дълголетие

Правилно дишане – метод за вътрешен балансВНИМАНИЕ! 10 ползи за здравето от стайните растения във вашия дом

Правилно дишане

Процесът на дишане

С белите дробове вдишваме въздух и отделеният кислород чрез кръвния поток постъпва в тъканите и органите, които ни позволяват да живеем и се движим. Белите дробове поемат въглероден диоксид от кръвта и го освобождават във въздуха с издишването.

Мозъкът е този, който контролира колко бързо да работят дробовете ни. При спорт, тази команда от мозъка е за по-бърза работа на дробовете. Когато почиваме и спим, работата на белите дробове се забавя.

Правилното дишане е процес на съзнателно дълбоко дишане, което също се практикува в йога и медитация.

Правилно дишане се нарича коремното или диафрагмено дишане. Нарича се още хоризонтално дишане. В процеса участва и диафрагмата. Ако поставите ръка върху корема си, ще усетите как той се изпълва с въздух и ще почувставате, че дробовете ви се отварят. Това придвижва кислород по пътя надолу в основата на белите дробове. Правилно дишане носи здраве и балансиране на енергиите в човека.

Видове правилно дишане

Коремно дишане

Чрез този вид дишане белите дробове получават най-голямо количество въздух. Първо, отпуснете корема, после вдишайте през носа към стомаха, след това настрани към хълбоците и накрая към дробовете, като по този начин диафрагмата се измества. При издишване, първо изпразнете корема, след това гърдите. Коремното дишане позволява добро вентилиране на белите дробове, добър поток въздух в организма.

Дишане с пауза

Този начин на дишане е добър за успокоение, при стресови състояния и тревожност. При вдишване, направете пауза, мислено бройте до три, задръжте дъха и издишайте. Пауза може да направите и след издишването.

Дишане през двете ноздри

При този вид дишане получавате по-голямо успокоение и вътрешен баланс в сравнение с дишане през устата. Използва се за дълбока релаксация.

Вдишайте през едната ноздра и издишайте през другата. Притискате с пръст едната ноздра и след това редувате. Полезен вариант на това дишане е, когато вдишвате и издишвате само през едната ноздра като притискате другата с пръст и редувате.

Правилно дишане – метод за вътрешен баланс
Дишане през двете ноздри

Пълно Йогистко дишане

Този начин на дишане е най-ефективен и съчетава в едно цяло полезното влияние от всичките други видове дишане. При йогисткото дишане се включва цялата площ на белите дробове, което прави този метод лечебен.

За да направите йогистко дишане, седнете с изправен гръб, вдишайте през носа, докато напълните най-долната част на белите дробове, с участието на диафрагмата. После, изпълнете средната част на дробовете и накрая най-горната част. Така ще завършите целия цикъл на вдишване. Ако успеете да задържите дъха си няколко минути, процесът ще е по-ефективен. Издишайте много бавно и леко, като че ли се приплъзвате.

Съзнателно дишане – по-добро здраве!

Не е задължително да посещавате курсове и йога, за да усвоите правилно дишане. Гледайте клипчета в Youtube, четете списания и книги, открийте онлайн курсове и сами ще научите дихателните практики.

Опитайте да правите правилно дишане, където и да сте, когато сте свободни или почивате, дори докато чакате в магазина.

Колкото по-често практикувате правилно дишане, толкова по-добре ще се чувствате.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе