Правилният сън прочиства мозъка от токсини

Правилният сън прочиства мозъка от токсини
Добра форма

Правилният сън прочиства мозъка от токсини

Правилният сън прочиства мозъка от токсини, посочват експерти. Много видове деменция са свързани с нарушения на съня, включително затруднено заспиване и безсъние. Такива смущения могат да ускорят загубата на памет при болестта на Алцхаймер.

Изследователи от университета „Стоуни Брук“ в новата си научна работа казват, че е най-полезно да спите легнали настрани. Именно в тази поза мозъкът се прочиства най-ефективно от токсини, твърдят учените. Това от своя страна, спомага за намаляване на риска от развитие на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, както и на редица други неврологични заболявания.

Правилният сън прочиства мозъка от токсини

Дженифър Анистън ексклузивно разкри как се е преборила с безсънието

4 неща, които трябва да опитате, ако споделянето на леглото напълно съсипва съня ви

Как позицията на сън влияе върху здравето?

Използвайки динамично контрастно магнитно резонансно изображение, изследователски екип, ръководен от д-р Хелене Бенвенист, изследвал мозъка и сложната глимфатична система, която играе критична роля за ефективното премахване на токсините и отпадъчните продукти от мозъка. Резултатите от работата показали, че в странично положение процесът на отстраняване на токсините протича по най-добрия начин.

Д-р Бенвенист използва ядрено-магнитен резонанс от няколко години, за да изследва глимфатичната система в модели на организми на гризачи. Методът й позволил да идентифицира пътищата на тази система, в която цереброспиналната течност (CSF) се филтрира през мозъка и се смесва с интерстициална течност, за да изчисти отпадъците от най-важния орган, подобно на начина, по който лимфната система прави това с другите ни органи.

По време на нощен сън глимфната система работи с пълна сила, премахвайки вещества, които влияят негативно на мозъчната дейност, като тау протеини и бета-амилоиди.

По време на експериментите учените принуждавали мишките да спят и ги слагали да спят по гръб, по корем или настрани. Колегите на д-р Бенвенист в университета в Рочестър използвали флуоресцентна микроскопия и радиоактивни маркери, за да потвърдят резултатите от ядрено-магнитния резонанс и да оценят ефекта от позицията на сън върху амилоидния изход от мозъка.

Спането настрани било признато от двете групи учени за най-ефективно, така че изследователите стигнали до заключението, че не само качеството и продължителността на съня влияят на почивката и прочистването на мозъка, но и на позицията по време на сън.

„Любопитно е, че повечето хора и животни, дори в дивата природа, най-често предпочитат тази позиция“, казва Майкен Недергаард, изследовател от университета в Рочестър, който участва в проучването. – Изглежда, че сме се адаптирали към тази позиция за най-добро отстраняване на метаболитни отпадъци от нашия мозък.“

В бъдеще изследователският екип планира да проведе подобни проучвания с хора, за да потвърди окончателно своите открития и да даде препоръки за най-оптималните позиции за нощна почивка.

Ето коя е позата, в която спането е силно препоръчително:

Възрастен човек не трябва да спи по корем. Когато спим по корем, бързо обръщайки главата си наляво или надясно, кръвоснабдяването в гръбначните артерии се нарушава и възниква заплаха от инсулт.

Как да спите, ако имате болки в гърба:

Препоръки: Много е удобно да спите настрани с изправен крак, а другият крак, сгънат в коляното, да поставите на леглото. При това ръката, на която ще спите, поставете под възглавницата, а другата ръка може да поставите върху тялото или върху леглото.

Тази поза е подходяща за повечето хора, страдащи от болки в гръбначния стълб. Лежането в случай на болка е по-добре да бъде вълху възпалената страна – така междупрешленните пролуки се увеличават и корените на гръбначните нерви не се притискат (дразнят) толкова много.

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе