Попитай експерта: „Искам да повярвам, че съпругът ми не изневерява, но постоянно търся доказателства за обратното.“

Попитай експерта: "Искам да повярвам, че съпругът ми не изневерява, но постоянно търся доказателства за обратното."
Психология Любов и партньорство

Попитай експерта: „Искам да повярвам, че съпругът ми не изневерява, но постоянно търся доказателства за обратното.“

 

 

Казват, че мъжете изневеряват по -често от жените, но наистина ли е така? Какво ни тласка да търсим любовта отстрани и възможно ли е да се предотврати изневярата на партньор? Трябва ли да смятаме лекия флирт или еротични фантазии за нещо друго за измама? Защо някои избират ролята на любовници и защо неверните съпрузи никога не напускат съпругите си? Много връзки се разпадат поради изневяра, но има и много, които решават да търпят изневярата на партньора си с години, не смеейки да напуснат и не намират сили да поправят всичко. На някои от най-често срещаните проблеми отговаря психологът и експерт по връзките Елизабет Королеева.

 

„Съпругът ми и аз сме заедно от 20 години, но сключихме официално брак си само преди 4 години. Наскоро, няколко пъти, забелязах, че съпругът ми си пише с жени в месинджър. От това наистина ме боли, дори не знам защо, защото през всичките тези години той не ми е давал причина да се съмнявам в неговата лоялност.

Съпругът ми не е прекалено привързан извън интимните отношения и не е почитател на искрените разговори, но знаейки, че имам нужда от него, той се научи да ми изпраща кратки  съобщения през деня, питайки ме как съм. Ние станахме много по -привързани в ежедневието си. Но тези негови кореспонденции ме преследват.

Неприятно ми е, че се превръщам в детектив: проследявам го в социалните мрежи, поглеждам в телефона му от време на време.

Като цяло съм объркана. Искам да повярвам, че не ми изневерява, но в същото време маниакално търся доказателства, че той го прави или се кани да го направи. Интимните ни отношения са такива, каквито са били виинаги – изпълнени със страст, така че те не са се променили“

Елеонора, 46 години

 

Отговаря експертът

Елеонора, а какво ще стане, ако намериш доказателствата, които казваш, че търсиш толкова обсесивно? В крайна сметка ти ги търсиш с някаква цел, по някаква причина. Нека помислим какво те подтиква да предприемеш тези действия.

Какво толкова те притеснява и те кара да гледаш отново и отново в социалните мрежи и телефона на съпруга си? Какво наистина те притеснява в настоящата ви връзка или в собствения ти живот? Често гледаме ефекта, опитвайки се да работим с това, което е на повърхността, въпреки че причините са много по -дълбоки. Често те се оказват много неочаквани за нас самите.

 

Какви процеси се случват с вас сега? Защо мислите за евентуална изневяра на мъжа ви отнемат толкова време, превръщайки се в идея фикс? Какво остава в сянката на този проблем? Когато се фокусираме толкова силно върху едно нещо, по -често не искаме да видим, забележим или признаем нещо друго.

Опитвали ли сте се открито да обсъдите със съпруга си, че се притеснявате от взаимодействието му с други жени? Разберете кои са те, в какъв формат се осъществява тази комуникация? Вие пишете,че съпругът обръща много внимание на вашите нужди и се опитва да задоволи дори тези, които не са характерни за него – защото те са важни за вас.

Означава ли това, че между вас е установена доверчива връзка? Вярвате ли сами на съпруга си? Като какъв човек го познавате, как го виждате и как искате да го видите? Колко добър е вашият брак, след като сте заедно дълго време?

Честността е най -бързият начин да разрешите всичките си съмнения. Ако се чувствате уплашени при мисълта, че ще имате открит разговор по тази тема, това е добра причина да помислите какво точно ви плаши. От какъв отговор и какви реакции се страхувате или, напротив, искате да получите.

Tagged , , , , , , , , , ,
на горе